Çin, uzaya “yapay ay” gönderiyor

Çin, uzaya “yapay ay” gönderiyor

Çin’in uzay araştırmalarına olan ilgisi malum. Bugüne kadar pek çok uzay araştırmasına imza atan, birçok proje üzerinde çalışmaya devam eden Çin yeni duyurduğu planıyla yeniden gündem yarattı: Çin, uzaya yapay bir ay gönderecek!

Çin, her alanda hızla büyüyen bir ülke. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi, en kalabalık ülkesi... Gerek ekonomik gerek teknolojik anlamda her geçen gün büyüyen bir ivmeyle gelişiyor ve geleceğin dünyasında her alanda etkin olacak bir ülke olma hayallerini gerçekleştirmek üzere adımlar atıyor. Uzay araştırmaları da Çin’in uzak kaldığı bir konu değil. Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kurumu (CASC) 2025’e kadar Ay yüzeyinde yapılacak bir gözlemevinin inşası, Mars’a insan gönderme, kara delik çalışmaları ve daha birçok uzay araştırmalarını büyük bir hızla yürütüyor. Yakın zamanda açıklanan bir proje ise Çin’in uzay araştırmalarına duyduğu yüksek motivasyonu vurgular nitelikte: Çin, uzaya yapay bir ay göndermeyi planlıyor!

Ay’dan sekiz kat güçlü

Yapay ay, 1.2 milyar yuan’lık enerji tasarrufu sağlayabilir.
Yapay ay, 1.2 milyar yuan’lık enerji tasarrufu sağlayabilir.

Plana göre Dünya’dan fırlatılacak bir uydu, gezegenimizin yörüngesine oturtulacak ve üzerinde bulunan aynalar, Dünya’nın aydınlatılmasında kullanılacak. Çin, bu yolla ciddi miktarda bir enerji tasarrufu yapmayı planlıyor. “Yapay ay”ın yörüngedeki yerini almasının ardından 80 kilometrekarelik bir alanı aydınlatması bekleniyor. Ay’ın ışığından sekiz kat daha güçlü bir aydınlatma sağlayacak “yapay ay”, Dünya’dan 500 kilometre uzaklıkta bir yörüngeye yerleştirilecek.

Şinhua ajansının haberine göre, Çin’in Siçuan eyaletinde bulunan Chengdu kentinde geliştirilecek uydu 2020 yılında tamamlanacak. Sonrasında proje devam edecek ve 2022 yılına kadar üç tane “yapay ay”, Dünya yörüngesine yerleştirilmiş olacak. Çinli yetkililer, yaptıkları açıklamada bu uydunun üzerinde yer alacak ayarlanabilir aynalar vasıtasıyla güneş ışınlarını istedikleri bir noktaya yönlendirebileceklerini belirtti. Çin’in yollayacağı bu ay, Dünya’dan bakan gözlemciler tarafından yalnızca bir yıldız gibi görünecek.

Chengdu Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Mikroelektronik Sistem Araştırma Enstitüsü Başkanı Wu Chunfeng, yaptığı açıklamada bu yeni “yapay ay”ın sivil alanda kullanılacağına dikkat çekti. Buna göre uydu geceleri sokak aydınlatmalarının yerini alacak ve doğal afet gibi acil durumlarda karanlık noktaları aydınlatmak için kullanılacak. Chunfeng, 24 saat aktif olarak çalışması planlanan uydunun 50 kilometrekarelik bir alanı aydınlatması halinde 1.2 milyar yuanlık bir enerji tasarrufu sağlanacağını ifade etti.

Geçmişte de denenmişti

Çin’in planları arasında “Yapay Güneş” de var.
Çin’in planları arasında “Yapay Güneş” de var.

Buna benzer projeler daha önce de sık sık gündeme gelmiş ancak asla tam olarak gerçekleştirilememişti. Özellikle 1993 yılında Ruslar tarafından uzaya gönderilen Znamya adlı uydu buna en çok yaklaşan proje olarak dikkat çekmişti. Dünyadan uzaya gönderilen dev bir ayna olarak tasarlanan Znamya’nın ilk denemesi kısmen başarılı olmuş ancak sonraki denemelerinde yaşanan aksaklıklar nedeniyle proje iptal edilmişti. Znamya, Çin’in “yapay ay”ına benzer şekilde Güneş ışınlarını Dünya’ya yönlendirecek bir ayna olarak tasarlanmıştı.

Çin’in Yapay Ay projesiyle ilgili bilgiler Çinli yetkililerin açıklamalarına dayanıyor. Dolayısıyla projenin teknik ve görsel detaylarına dair herhangi bir bilgi dolaşıma sokulmuş değil. Ancak uzay araştırmaları konusundaki iştahı ortada olan Çin’in bu konudaki girişimciliği artık biliniyor ve 2020’de bitirileceği duyurulan proje şimdiden dünya gündemine yerleşmiş durumda. Buna ek olarak Çin’in daha uzak bir gelecek için planladığı “Yapay Güneş” projesi de olduğunu hatırlatmak gerekir.