Sıcak tutalım patileri

Sıcak tutalım patileri

Kış hazırlıklarınızı yaptınız, kombinizi bakımdan geçirdiniz, yeni bir palto aldınız, botlarınızı raftan çıkardınız... Peki sokaktaki dostlarımız için de hazırlıklarınız tamam mı?

Her canlı mevsim değişikliklerinde yaşam alanını yeniden düzenleyerek yeni duruma uyum sağlamaya çalışır. Kimi sıcak yerlere göç eder hemen; göç edemeyenler ise saklanır, uykuya yatar bazısı. Bazıları yükseklere, erişilemeyecek yerlere kurar yuvasını. Bazıları da yerin altını kazıp, oraya yerleşir.

İnsanlar da dışında değillerdir bu durumun. Salça yapılır, tarhana hazırlanır, turşular kurulur, ıhlamurlar kurutulur… Günümüzün dev metropollerinde bile hemen hepimiz havaların soğuma zamanı yaklaşınca yeni kıyafetler almanın yanı sıra, camlar ya da kapılara yaptırılabilecek yalıtım sistemlerinden otomobil bakımına uzanan bir skalada kendimizi ve yaşam alanlarımızı kışa hazırlıyoruz. Şehirde bizimle beraber yaşamaya çalışan kedi ve köpek dostlarımızın ise doğadaki gibi korunma şansları yok. Doğadaki şartları bulamayan dostlarımız da bu yüzden bizim yardımımızı bekliyor.

Yardımımıza ihtiyaçları var

Sokak hayvanlarının yardımınıza ihtiyaç duyduğunu unutmayın.
Sokak hayvanlarının yardımınıza ihtiyaç duyduğunu unutmayın.

Sokakta gördüğümüz kedi ve köpek evlerinin sayısı sokak hayvanlarıyla ünlü İstanbul için maalesef yeterli olamıyor. Diğer şehirlerde de durum pek farklı değil. Kedi ve köpekler bu sınırlı sayıdaki yuvalar için yarışa giriyor. Soğukta kalan kedi ya da köpeklerin donarak ölmesi de olası maalesef. Sokak hayvanlarının ömrü bu yüzden çok uzun değil. Onların sorumluluğu da en az kendi yaşam alanımızın olduğu kadar bizim üzerimizde. Üstelik basit malzemelerle yapılabilecek kedi ve köpek evleri, ailece tüm gün beraber geçirilebilecek eğlenceli bir etkinliğe de dönüşebilir. Tüm ihtiyacınız basit birkaç gereç. Sonrasında bu yuvanın içini dolduran kedi ve köpekleri gördüğünüzde yaşayacağınız mutluluk ise paha biçilemez.

Kedi evi nasıl yapılır?

Kedilerin kutulara bayıldığını bilmeyen var mı?
Kedilerin kutulara bayıldığını bilmeyen var mı?

Öncelikle ihtiyaçlarınızı sayalım: Küçük boy bir kedi evi yapmak için önce orta boy karton bir kutu bulmanız gerek. Bunu mahalle bakkalından da edinebilirsiniz, yılbaşı hediyelerinizin paketlerini saklayarak da sağlayabilirsiniz. Sonrasında kutunuzun boyutlarını ölçmeniz gerekiyor. Karton kutunun su geçirmemesi için strafora ihtiyacınız var. Bu straforları nalburdan temin edebilirsiniz veya büyük yapı marketlerinden satın alabilirsiniz. Ancak kutunuzun tamamını bunlarla kaplayacağınız için ölçünün birebir olması işinizi kolaylaştırır. Maket bıçağı, koli bandı ve kutunun içine yerleştireceğiniz bir yastık da bulduysanız işlem tamam. Kutunuzun tamamını straforla kaplayın. Sonra da bantla sabitleyin. Eğer biraz daha güçlendirmek isterseniz, iç kısma naylon bir çöp poşeti de geçirebilirsiniz. Yumuşak bir yastık ya da eski bir tişörtle de minik bir yatak oluşturabilirsiniz. Süsleme kısmına geçip biraz eğlenmek de size kalmış. Straforun üstüne desenli kağıtlar yapıştırabilir ya da çizimler yapabilirsiniz.

Kutunuzun tasarımı size kalmış. Alt ya da üst kısma yapıştıracağınız parçaları biraz büyük bırakırsanız, hem dam görevi hem de paspas görevi görür. Yahut iki-üç kutuyu birleştirip birbirine bantla yapıştırarak kedi malikanesi de yaratabilirsiniz. Kedi evlerinizi sokaktaki dostlarımızın benimsemesi için ise önüne bir kap mama ve bir kap su koymayı unutmayın!

Köpekleri de unutmayın

Eski bir battaniyenizi yaptığınız köpek evine bırakırsanız size minnettar kalırlar.
Eski bir battaniyenizi yaptığınız köpek evine bırakırsanız size minnettar kalırlar.

Büyük köpekler en uysal ruhlara sahip olanlar oluyor genelde. O iri yapılarının altında zarif yürüyüşleri ve sakin gözleriyle sokağa, sokağın tüm zorluklarına en çok onlar göğüs geriyor. Sokakta hayatta kalmak köpekler için hayli zor. Ama alışıyorlar. Yine de her kış onlar için de zorlu geçiyor. Köpek evleri için, kediler için seçtiğinizden daha büyük kutular tercih edin. Aynı şekilde straforla kaplayın. Köpekler için yaptığınız evlerin içine eski bir battaniyenizi yerleştirmeniz de ömür boyu size minnettar kalmalarını sağlayacaktır. Her iki evin alt kısmına bir kat daha strafor kesip yapıştırarak ömrünü uzatmanız da mümkün. Kedi ve köpek evlerini kuru ve korunaklı bir yere yerleştirmeyi de unutmayın.

Küçük bir de hatırlatma yapalım: Eğer zamanınız kısıtlı ama maddi imkanlarınız elverişli ise birçok yerde satılan kedi ya da köpek yuvalarından alarak sokağınıza bırakabilirsiniz. Bu yuvaları bulmak için arama motoruna “kedi yuvası” ya da “köpek yuvası” yazmanız yeterli.