Motosiklet sürücülerinin haklı isyanı!

Motosiklet sürücülerinin haklı isyanı!

Türk motosiklet camiası ardı ardına gelen kötü haberlerle sarsıldı. “Katil bariyer” olarak anılan tek sıralı bariyerlerin değiştirilmesini isteyen motosikletçilere Kenan Sofuoğlu da destek verdi.

Türk motosiklet camiası geçtiğimiz hafta iki kötü haber birden aldı. Kadın Motosikletçiler Kulübü’nün üyelerinden Aslı Su ve Zehra Yalçınkaya, Tayland’ın Phuket Adası’nda kiraladıkları motosikletlerle kaza yaparak hayatlarını kaybettiler. Su ve Yalçınkaya, caddede ilerlerken bir otomobil hatalı U dönüşü yaparak iki genç kadının ölümüne sebep oldu.

Türk motosiklet camiasını yasa boğan ikinci haber ise Muhafazakar Motosiklet Kulübü Kurucu Başkanı Şükrü Doğru ve Şakir Şenol Kılıç’tan geldi. İkilinin, arkadaşlarıyla birlikte İstanbul’dan Sakarya’ya giderken kullandıkları motosiklet TEM Otoyolu’nun Kurtköy gişeleri yakınında kontrolden çıktı. Devrilerek yaklaşık 40 metre sürüklenen motosiklet bariyerlere çarparak durdu. Şükrü Doğru olay yerinde hayatını kaybederken, Şakir Şenol Kılıç ise ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

#katilbariyeristemiyoruz

Motosiklet sürücüleri talep ettikleri bariyerlerin fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşıyor.

Ardı ardına alınan bu kara haberlerin ardından Türk motosiklet camiası, sosyal medyada #katilbariyeristemiyoruz hashtag’iyle bir kampanya başlattı. Şükrü Doğru ve Şakir Kılıç’ın ölümüne “katil bariyer” olarak anılan bariyerlerin neden olduğunun altını çizen Türkiye Motosiklet Platformu Başkanı Fatih Özsoy, Milliyet gazetesinden Gökhan Karakaş’a verdiği röportajda şunları aktardı: “Yedi yıldır bariyerlerin değiştirilmesi için mücadele ediyoruz. Avrupa’daki gibi insan yaşamına saygılı bariyer sisteminin getirilmesi için eylemler yaptık, yetkililere dilekçeler verdik. Yıllardır görüşmediğimiz yetkili, çalmadığımız kapı, şikâyet etmediğimiz birim kalmadı. Hep maliyetler konuşuldu. Bir insan hayatı kaç para eder?”

Türkiye Kadın Motosikletçiler Spor Kulübü Derneği Başkanı Adile Yavuz da aynı haberde “Üyemiz Aslı ve Zehra’nın ölümü bize güvenli motosiklet kullanımının önemini bir kez daha hatırlattı. Türkiye’de motosiklet sürücülerinin yok sayılması kazaya sebep oluyor. Bu ölümlerin engellenmesi için önlem alınmasını istiyoruz” dedi.

Sürücülerin talebi nedir?

Dünya motosiklet şampiyonu ve AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ile görüştü.

Sosyal medyada ilgi gören kampanyanın ardından, Dünya motosiklet şampiyonu ve AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden #katilbariyeristemiyoruz hashtag’iyle bir paylaşım yaptı. Sofuoğlu paylaşımında "Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Mehmet Cahit Turhan gecenin bu saatinde bizi kabul etti ve motosikletlilerin bu derdini dinledi. Konuyu kendisine detaylı bir şekilde anlattık ve beraber çalışarak adım adım pilot bölgeleri seçerek bir çalışma kararı aldık" sözlerine ve bir fotoğrafa yer verdi. Sofuoğlu’nun da kampanyaya katılması, kampanyanın ses getirmesinde etkili oldu.

Daha önce İstanbul’daki tehlikeli viraj ve noktaları belirleyerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı’na ileten motosiklet sürücülerinin talebi dikkate alınmış, Avcılar-Söğütlüçeşme arasındaki toplam 70 km’lik hattaki bariyerlerin değiştirilmesi sağlanmıştı. Motosiklet sürücüleri bu yeni kampanyayla bu gelişmenin tüm Türkiye’ye yayılmasını sağlamak istiyor.