Hangi elektrikli otomobili almalı?

Hangi elektrikli otomobili almalı?

Çok yakın bir zamana kadar bir hayalden ibaret elektrikli otomobiller, artık fosil yakıtlı araçlara ciddi bir alternatif konumunda. Gerek akaryakıt fiyatlarının artmaya devam etmesi, gerek elektrikli otomobillerin çevreye duyarlılığı kullanıcıların elektrikli otomobilleri tercih etmesine neden oluyor. Peki ama hangisini?

İnsanlık artık kendisini bekleyen en büyük felaketlerden birisine hazırlanmak zorunda. Her geçen gün daha ciddi bir sorun haline gelen çevre felaketleri günlük hayatı etkileyecek bir gündem yaratıyor. Otomobiller de ilk akla gelenlerden.... Her gün yaygınlaşan elektrikli motora sahip otomobiller, çevreye duyarlı yapılarıyla geleceğin otomobilleri olma özelliği taşıyor.

Elektrikli otomobillerin tercih edilmesinde şarj imkânları ve süreleri önemli bir yer tutuyor. Elektrikli otomobiller diğer birçok elektronik ürüne benzer şekilde şebeke elektriğinden şarj edilerek kullanılıyor. Otomobili evden ya da herhangi bir prizden şarj etmek mümkün. Ayrıca şehirlerin çeşitli yerlerinde bulunan şarj noktaları da giderek yaygınlaşıyor. Teknoloji ilerledikçe şarj olma süreleri kısalırken otomobillerin menzili ise uzuyor. Teknolojinin geldiği noktada bu otomobillerle artık şehirler arası yolculuklar yapmak mümkün.

Akla ilk Tesla geliyor

Elektrikli otomobil denilince akla ilk önce Tesla geliyor.
Elektrikli otomobil denilince akla ilk önce Tesla geliyor.

Elektrikli otomobil denildiğinde elbette ilk olarak akla Tesla geliyor. ABD’li ünlü girişimci Elon Musk’ın başına geçmesinin ardından hızla büyüyen Tesla Motors şirketinin modelleri bu alanda öncü konumda. Ancak neredeyse her otomobil şirketi artık elektrikli ya da iki sistemi de barındıran hibrid modeller üretmeye başladi. Ayrıca firmalar mevcut modellerini elektrikli motorlara uyarladıkları ürünler de tasarlıyor.

Peki en iyi elektrikli otomobiller hangileri? Öne çıkan modeller neler? Dikkat çeken bazı modelleri sizler için derledik.

Tesla Model S

Tesla Model S, Tesla Motors’un öne çıkan modellerinden yalnızca birisi.
Tesla Model S, Tesla Motors’un öne çıkan modellerinden yalnızca birisi.

Tesla Motors, yalnızca elektrikli otomobillerin en başarılı modellerini üreten şirket değil. Aynı zamanda elektrikli otomobil algısını baştan aşağı değiştiren, öncü bir şirket. Elon Musk’ın Tesla Motors bünyesine dahil olmasının ardından şirket bu alanı baştan aşağı değiştirdi. Elektrikli otomobiller çevreye duyarlı ancak performans ve tasarım açısından albeniden uzak bir imaja sahipti. Bu algı değişti; elektrikli otomobiller herkesin sahip olmak isteyeceği türden spor bir havaya sahip oldu.

Tesla Model S, Tesla Motors’un en çok öne çıkan modellerinden birisi. Yalnızca 2,5 saniyede 100 km hıza çıkabilen ve menzil süresi 500 km’nin üzerinde olan bu model, aynı zamanda şık ve spor tasarımıyla dikkat çekiyor.

Renault Zoe

Renault Zoe, yenilikçi ve öncü bir model.
Renault Zoe, yenilikçi ve öncü bir model.

Renault da elektrikli otomobillere geçişte öncü rol üstlenmiş bir firma. Çok erken tarihlerden itibaren bu alana yatırım yapan ve çeşitli modeller üretip bazı mevcut modellerini elektrikli motorlara uyarlayan Renault, büyük otomobil firmaları arasında bu alana yatırım yapan ilk şirketlerden birisi olma özelliğine sahip.

Renault, daha önce Fluence Z.E. ve Twizy gibi modellerle öne çıkmıştı. Zoe ise bu modellerin daha önünde, yenilikçi ve öncü bir model. Nissan ve Renault’nun ortak ürünü olan araç 100 km’lik hıza 13 saniyede çıkabiliyor. Otomobilin bir tam şarjla alabildiği menzili ise 400 km.

BMW i3

BMW i3, rakiplerine oranla daha pahalı bir otomobil.
BMW i3, rakiplerine oranla daha pahalı bir otomobil.

Alman otomotiv devi BMW de elektrikli otomobil piyasasına kayıtsız kalmadı. BMW’nin i3 modeli, piyasa değeri bakımından Renault Zoe’yle benzer bir konumda yer alıyor. Özellikle şık tasarımıyla dikkat çeken i3, 300 km’lik bir menzil mesafesine sahip. Otomobilin fiyatı ise rakiplerine oranla bir miktar daha pahalı.

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq, tamamen elektrikli motora sahip model seçeneğine de sahip ancak hibrid motorlu modeliyle daha çok öne çıkıyor.
Hyundai Ioniq, tamamen elektrikli motora sahip model seçeneğine de sahip ancak hibrid motorlu modeliyle daha çok öne çıkıyor.

Elektrikli otomobiller hızla yaygınlaşırken özellikle şarj ünitelerinin halen yeteri kadar yaygın olmaması nedeniyle çoğunluk, klasik içten yanmalı motorlara sahip otomobilleri tercih etmeye devam ediyor. Bu noktada “hibrid” olarak tabir edilen ve bu iki sistemi beraber kullanan modeller öne çıkıyor. Buna göre hibrid sisteme sahip otomobillerde hem içten yanmalı hem de elektrikli motorlar bulunuyor ve bu iki motor birbirini destekleyerek çalışıyor. Hyundai Ioniq, tamamen elektrikli motora sahip model seçeneğine de sahip olsa da daha çok hibrid motorlu modeliyle öne çıkan bir otomobil.

Chevrolet Bolt

Chevrolet Bolt, yüksek menzili ve uygun fiyatı ile büyük bir başarı yakaladı.
Chevrolet Bolt, yüksek menzili ve uygun fiyatı ile büyük bir başarı yakaladı.

Köklü Amerikan markası Chevrolet de elektrikli otomobil piyasasına giren otomotiv piyasasının büyük oyuncularından biri. Chevrolet Bolt, tamamen elektrikli motora sahip bir otomobil olarak dizayn edildi ve piyasaya sürüldü. Oldukça yüksek menzili ve uygun fiyatı sebebiyle büyük bir başarı yakalayan Bolt modeli, ABD’de en çok tercih edilen elektrikli otomobillerden biri…

Nissan Leaf

Nissan Leaf, dünyanın en çok satan elektrikli otomobili unvanına sahip.
Nissan Leaf, dünyanın en çok satan elektrikli otomobili unvanına sahip.
Nissan’ın elektrikli motora sahip bu modeli, dünyanın en çok satan elektrikli otomobili unvanına sahip. Meşhur otomobil dergisi “What Car?” tarafından “2018’in En İyi Elektrikli Otomobili” ödülüne değer görülen Leaf, böylece başarısını pekiştirmiş oldu.