1 Şubat Araç Sigortası Günü kutlu olsun! Bu özel günün sizlere aracınıza sigorta yaptırmanın ve trafikte sigortalı olmanın verdiği güveni hatırlatması dileğiyle…
İçten yanmalı motoru kullanan ilk otomobil hayatımıza 1886 yılında giriyor. O günden bugüne kadar otomotiv sektörü gelişimini hız kesmeden devam ettiriyor. Günümüzde ise motorlu araç temel bir ihtiyaç.
Araç (Araba) Sigortası da neredeyse otomobillerin tarihi kadar eski. Her yıl 1 Şubat’ta kutlanan Araç Sigortası Günü de tıpkı diğer özel günler gibi insanlara bazı önemli konuları hatırlatmak, bu konulara dikkat çekmek için var. Peki araç sigortası neden önemli? Trafikte hiç kaza yaşamayıp (ki elbette temenni bu yönde) asla bir sigorta tazminat talebinde bulunmayabilirsiniz. Ancak istatistiksel olarak hayatınız boyunca en az bir kaza geçirme olasılığınız bulunuyor.
Araç Sigortası Sizi Korur
Araç sigortasına sahip olmak sizi bir kazadan sonra onarım masrafları ya da tıbbi ödemelere karşı korur. Ayrıca dava edilme olasılığında, sigorta şirketiniz diğer sürücünün kayıp maaşını ve tıbbi masraflarını karşılayabilir aynı zamanda tazminat kapsamında ise ailenizi de koruyabilir.
İhtiyacınız olan sigorta türü, risk profilinize, satın aldığınız teminat miktarı da aracınızın değerine bağlı olarak değişebilir. Bazı sigorta şirketleri, temiz bir sürüş kaydına sahip olanlar için indirimler de sunabilir.
Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ya da kısaca Trafik Sigortası, otomobil, kamyon, motosiklet ve diğer kara yolu taşıtları için geçerli sigorta türü. Trafik Sigortası’nın amacı ise herhangi bir kaza durumunda "karşı tarafın" malına veya canına verilen hasarı (kabahat oranına bağlı olarak) kısmen veya tamamen karşılamak olarak açıklanabilir. Araç Sigortası’nın özel şartları her ülke ve/veya bölgede yasal düzenlemeler ile değişebiliyor.
Türkiye’de Uygulama Nasıl?
Türkiye’de araç sigortası olarak Kasko ve Zorunlu Trafik Sigortası’ndan söz edebiliriz. Trafik Sigortası, Türkiye'deki en yaygın sigorta türlerinden biri ve 2918 Sayılı Karayolları Kanunu gereğince kara yoluna çıkan tüm motorlu araçlar tarafından yaptırılması zorunlu. Bu anlamda manevi tazminat taleplerini karşılamayan Trafik Sigortası bir sorumluluk sigortası. Kara yolunda seyreden araçların üçüncü şahıslara vereceği maddi ve bedeni zararları karşılayan Trafik Sigortası, aracı işleten kişinin kendi aracına veya kendi kendisine vereceği zararları karşılamıyor. Bu amaçla yaptırılması gereken sigorta ise Kasko.
Trafik Sigortası 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununca zorunlu bir sigorta iken Kasko sigortası tamamen isteğe bağlı yapılıyor. Kasko teminatları aracın güvenliğini, karşı tarafın güvenliğini ve sürücünün güvencesini sağlıyor. Zorunlu Trafik Sigortası, trafiğe çıkan her araçta bulunuyor. Kasko ise Zorunlu Trafik Sigortası'nın kapsamadığı teminatları kapsıyor. Kısacası iki sigorta türü arasında bir seçim yapmak söz konusu değil.
Zorunlu Trafik Sigortası, araçlar trafiğe çıkarılmadan önce yapılıyor. Örneğin sıfır kilometre bir araç satın alınıyorsa, sigorta işlemlerinin aracın devri tamamlanır tamamlanmaz yaptırılması gerekiyor. Daha önceden bir poliçesi bulunan araç için yeni sigortayı da önceki poliçenin süresi dolmadan yaptırmak gerekiyor.
Tam da bu noktada Zorunlu Trafik Sigortası’nda yeni “poliçe ödeme sistemi” başladığını da hatırlatalım. 2023’ün başında trafik sigortası fiyatına da değişiklik geldi. Yapılan yeni düzenleme ile amaç iyi ve kötü sürücüyü birbirinden ayırmak. Artık fiyatlar sürücünün kaza sayısına göre değişecek. Böylece kazaya meyilli olan acemi ya da çok riskli kabul edilen sürücüler, poliçesini yüzde 200 zamlı öderken usta ya da iyi sürücüler ise poliçe ödemesinde yüzde 50 indirim alacak.
Sıfırdan sekize uzanan basamak düzenlemesi
Artık ilk kez trafik sigortası yaptıran aracın basamak sayısı “dört”, kazasız sürücünün basamağı ise “sekiz” olacak. Sekizinci basamakta yer alan sürücü, yüzde 50 indirimli poliçeyi kullanacak. Yeni düzenleme ile kaza sayısı arttıkça basamak sayısı düşecek. Buna göre “Çok riskli sürücü”, “sıfır” basamağında görünecek. Tabii poliçesini de yüzde 200 zamlı ödeyecek. Basamak sayısı düştükçe yaptırımlar artış gösterecek.
Bu düzenleme ile çok kaza yapan sürücüden psikolojik test istenecek. Sonrasında ise rehabilitasyon süreci başlayacak. Ek olarak her sürücünün bir “sürücü sicil belgesi” olacak. Böylece sürücülerin geçmiş trafik profilleri ortaya çıkacak. Buradan anlıyoruz ki düzenleme araç odaklı olmaktan çıkıp kullanıcı odaklı olarak yapılandırıldı.
Priminizi düşürmek için poliçe limitlerinizi düşürmeyi de düşünmelisiniz. Bu, yeni düzenlemeyle sizin risk profilinize bağlı olacak.
Kazasız sürüşler dileğiyle!