14 Şubat Sevgililer Günü nasıl doğdu? Hangi ülke bu özel günü kutluyor ve ritüel olarak bu özel günde neler yapıyor? İşte birbirinden ilginç Sevgililer Günü bilgileri…
Kimi için sevgisini gösterdiği özel bir gün kimi için de tüketimi körükleyen bir sistem aldatmacası. Öyle ya da böyle çokça konuşulan “Sevgililer Günü”ne geri sayım başladı. Dünyayı etkileyen tüm ortak kutlamalarda olduğu gibi Sevgililer Günü hakkında da birçok istatistik ve araştırma yapılıyor. Öncelikle Sevgililer Günü’nün hikayesine ardından yapılan son araştırma, istatistik ve ilgi çeken bilgilere bir bakalım.
Kırmızı kalplerin ve güllerin dört bir yanı kapladığı 14 Şubat’ın tarihine 14. yüzyılda yaşamış İngiliz şair Chaucer işaret etmiş. 14 Şubat tarihiyle romantizm ve aşk arasında ilişki kuran ilk isim olan Chaucer’e göre kuşların eşlerini seçtikleri tarih 14 Şubat. 18. yüzyıl İngiliz geleneklerine bakıldığında 14 Şubat ile ilgili ikinci bir kayıt yakalıyoruz. İngilizlerin bu tarihte eski bir Roma festivali olan ve Tanrıça Juno Februata’nın onurlandırılması için düzenlenen etkinliklere benzer kutlamalar düzenledikleri biliniyor. Bu tarih ayrıca Antik Roma'da baharın gelişi ve doğurganlığın simgesi olarak kutlanırmış.
Genel olarak kabul gören hikayeye göre ise 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü’nün temelleri MS üçüncü yüzyıla dayanıyor. Rivayete göre İmparator İkinci Claudius, Roma’yı son derece katı kurallarla yönetiyordu. Onun için en büyük sorun ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Bu durumu, Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini geride bırakmak istememelerine bağlıyordu. İşte bu yüzden Claudius, Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine ise Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Aziz Valentine kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen çiftleri gizlice evlendirmeye devam etti. Ancak İmparator’un bunu öğrenmesiyle Aziz Valentine tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak öldürüldü. Valentine MS 270 yılının 14 Şubat'ında da Hıristiyan şehitliğine gömüldü. Bu nedenle Aziz Valentine’in anısı, romantizmle en çok örtüşen 14 Şubat’la eşleştiriliyor.
Dünyanın yüzde kaçı Sevgililer Günü'nü kutluyor
Sevgililer Günü günümüzde Pakistan, Endonezya, Malezya, Afganistan, İran, Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler dışında dünyanın büyük bölümünde kabul görüyor ve kutlanıyor. Dünyadaki kutlama ortalamalarına dair Ulusal Perakende Federasyonu Derneği (NRF)’nin gerçekleştirdiği son ankete göre oranlar şöyle:
Amerika Birleşik Devletleri: Yüzde 75
Güney Afrika: Yüzde 74
Peru: Yüzde 69
Şili: Yüzde 67
Hindistan: Yüzde 67
Türkiye: Yüzde 65
Meksika: Yüzde 65
Polonya: Yüzde 64
Çin: Yüzde 62
Arjantin: Yüzde 60
Kanada: Yüzde 59
Büyük Britanya: Yüzde 59
İsveç: Yüzde 59
İtalya: Yüzde 56
Belçika: Yüzde 55
Brezilya: Yüzde 55
Avustralya: Yüzde 54
Fransa: Yüzde 54
İspanya: Yüzde 54
Kolombiya: Yüzde 52
Malezya: Yüzde 50
Macaristan: Yüzde 44
Japonya: Yüzde 43
Rusya: Yüzde 43
Suudi Arabistan: Yüzde 41
Almanya: Yüzde 34
Güney Kore: Yüzde 33
Hollanda: Yüzde 32
Türkiye’de Sevgililer Günü istatistikleri
Alışverişe yönelik kampanya ve indirimler sağlayan bir internet sitesi olan picoid.com tarafından yapılan son detaylı araştırma, Türkiye’deki çiftlerin Sevgililer Günü’ne ne kadar ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 62’si Sevgililer Günü’nü kutluyor. Türkiye’de erkeklerin yüzde 61’i Sevgililer Günü’nde sevgililerine kıyafet, yüzde 20’si çiçek almayı ve yemekli bir randevuyu hediye etmeyi yeğliyor. Kadınlarda da karşı cinse en çok alınan hediye yüzde 61 ile kıyafet, yüzde 20 ile parfüm.
Kadınların yüzde 51’i, erkeklerin ise yüzde 52’si bu özel günde kendilerine kıyafet alınmasını istiyor. Erkeklerin yüzde 27’si sinema ya da tiyatro bileti hediye edilirse mutlu olacağını söylüyor. Kadınların ise yüzde 30’u mücevherat, yüzde 27’si de sinema veya tiyatro bileti bekleyeceğini belirtiyor.
picoid.com verileri gösteriyor ki Sevgililer Günü öncesinde normal zamanlara kıyasla mücevherata olan talepte ortalama yüzde 37, parfümeri ve kozmetik ürünlere olan talepte ise yüzde 38 gibi bir artış söz konusu.
Kim ne kadar harcıyor
2022 yılının Sevgililer Günü’nde Türkler, ortalama 185 TL harcamış. Cinsiyetlere göre bakınca da ortalama olarak harcanan para birbirine yakın. Erkekler 176 TL, kadınlar ise 194 TL harcamış. Dünya genelinde bir karşılaştırma yapıldığında ilk üçteki Hong Konglular 152 euro, Çinliler 127 euro, Amerikalılar ise 121 euro harcama yapmış.
NRF anketine dahil edilen hemen her ülkede özellikle Türkiye, Vietnam ve Nijerya’da erkeklerin kadınlardan daha çok para harcadıkları görülmüş.
Öte yandan bazı araştırmalar, kadın nüfusunun büyük bir çoğunluğunun çiçeklerden hoşlanmadığını söylemesine rağmen güzel bir buketin dünya genelinde 5’inci en popüler Sevgililer Günü hediyesi olduğunu ortaya koyuyor. Çikolata ve parfüm üreticileri, restoranlar ve sinemalar ise şubat ayında en çok kazananlar.
Hangi ülkeler nasıl kutluyor
Sevgililer Günü’nü bazı ülkeler geleneksel kutlamalarıyla harmanlıyor, bazılarıysa kırmızı renge bile prim vermiyor. Ülkelere göre Sevgililer Günü ritüellerine bir bakalım.
Fransa’nın geçmiş kutlamaları acı dolu!
Romantizmin başkenti kabul edilen Paris, her yıl dünyanın dört bir yanından çiftleri özellikle Sevgililer Günü’nde ağırlıyor. Bir anlamda Sevgililer Günü’nün dünya başkenti olarak görülen Paris’te bu özel gün mektup ve kartlarla kutlanıyor. Ancak geçmiş kutlama ritüelleri hiç de böyle sevimli değil. Tarihte bekar erkek ve kadınların birbirlerine bakan evlerde durması ve eşlerini bu evlerden seçmesi gibi “ne çıkarsa bahtına” içerikli bir senaryo hayata geçiriliyormuş. Erkeklerin seçtiği kadını beğenmemesi halinde onu bırakıp başkasını bulmaya çalışmasıyla bu gelenek çok daha kaotik bir hal alıyormuş. Bu durum, fazlaca kalbi kırık ve öfkeli kadın ortaya çıkardığından devlet geleneği yasaklamış.
İtalyanlar şaşırtmıyor: Öpücük kutusu
Flörtöz halleriyle dünyaya nam salan İtalyanlar, Sevgililer Günü’nde romantizmin hakkını veriyor. İtalya’da çiftler Sevgililer Günü’nde fıstık dolu çikolata ve “baci peugina” adı verilen “öpücük kutusu” gibi hediyeleri değiş tokuş etmek için buluşuyor. Kutu, dört farklı dilde basılmış romantik bir teklif taşıyor. Ayrıca İtalya’da eski bir geleneğin günümüze ulaşması neticesinde, genç kızlar Sevgililer Günü’nde gördüğü ilk erkeğin kocası olacağına ve o yıl içerisinde onunla evleneceklerine inanıyor!
Danimarka gülü ve kırmızıyı sevmiyor
Kültürel kodlarında sadeliğin hakim olduğu Danimarka’da, Sevgililer Günü için dünyada ön plana çıkan kırmızı renk ve güllerin çok fazla popüler olmaması şaşırtıcı değil aslında. Peki Danimarka’da bu özel gün nasıl kutlanıyor? Ülkede sevgililer birbirlerine özel bir biçimde katlanmış kartlar ve ezilmiş çiçekler veriyor. Evet ezilmiş çiçek! Arkadaşlar, aşıklar veya evliler birbirleriyle beyaz ezilmiş çiçekli kartları değiş tokuş ediyor. Danimarka’da Sevgililer Günü’nde komik bir gelenek de uygulanıyor. 14 Şubat günü erkekler kadınlara “Gaekkebrev” denen içinde komik şiirlerin olduğu ya da anlamsız harflerin bulunduğu bir şaka mektubu veriyor. Eğer gaekkebrev alan kadın, bu mektubu kimden aldığını bilirse yıl sonunda bir tane paskalya yumurtası kazanıyor. Bu şaka çok ilginizi çekmediyse özenilecek bir başka konu var: Danimarka’da Sevgililer Günü, Dışişleri Bakanlığı’nın izniyle 1990 yılından bu yana tatil.