Sevgililer Günü hakkında ilginç bilgiler

Sevgililer Günü hakkında ilginç bilgiler

14 Şubat Sevgililer Günü nasıl doğdu? Hangi ülke bu özel günü kutluyor ve ritüel olarak bu özel günde neler yapıyor? İşte birbirinden ilginç Sevgililer Günü bilgileri…

Kimi için sevgisini gösterdiği özel bir gün kimi için de tüketimi körükleyen bir sistem aldatmacası. Öyle ya da böyle çokça konuşulan “Sevgililer Günü”ne geri sayım başladı. Dünyayı etkileyen tüm ortak kutlamalarda olduğu gibi Sevgililer Günü hakkında da birçok istatistik ve araştırma yapılıyor. Öncelikle Sevgililer Günü’nün hikayesine ardından yapılan son araştırma, istatistik ve ilgi çeken bilgilere bir bakalım.

Kırmızı kalplerin ve güllerin dört bir yanı kapladığı 14 Şubat’ın tarihine 14. yüzyılda yaşamış İngiliz şair Chaucer işaret etmiş. 14 Şubat tarihiyle romantizm ve aşk arasında ilişki kuran ilk isim olan Chaucer’e göre kuşların eşlerini seçtikleri tarih 14 Şubat. 18. yüzyıl İngiliz geleneklerine bakıldığında 14 Şubat ile ilgili ikinci bir kayıt yakalıyoruz. İngilizlerin bu tarihte eski bir Roma festivali olan ve Tanrıça Juno Februata’nın onurlandırılması için düzenlenen etkinliklere benzer kutlamalar düzenledikleri biliniyor. Bu tarih ayrıca Antik Roma'da baharın gelişi ve doğurganlığın simgesi olarak kutlanırmış.

Aziz Valentine ise Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı ve Claudius’un yasağına rağmen çiftleri gizlice evlendirdi.
Aziz Valentine ise Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı ve Claudius’un yasağına rağmen çiftleri gizlice evlendirdi.

Genel olarak kabul gören hikayeye göre ise 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü’nün temelleri MS üçüncü yüzyıla dayanıyor. Rivayete göre İmparator İkinci Claudius, Roma’yı son derece katı kurallarla yönetiyordu. Onun için en büyük sorun ordusunda savaşacak asker bulamamaktı. Bu durumu, Romalı erkeklerin aşklarını ve ailelerini geride bırakmak istememelerine bağlıyordu. İşte bu yüzden Claudius, Roma’daki tüm nişan ve evlilikleri kaldırdı. Aziz Valentine ise Claudius’un hükümdarlığı zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Aziz Valentine kendisi gibi papaz olan Aziz Marius ile birlikte Claudius’un yasağına rağmen çiftleri gizlice evlendirmeye devam etti. Ancak İmparator’un bunu öğrenmesiyle Aziz Valentine tutuklandı ve yaptıklarının cezası olarak öldürüldü. Valentine MS 270 yılının 14 Şubat'ında da Hıristiyan şehitliğine gömüldü. Bu nedenle Aziz Valentine’in anısı, romantizmle en çok örtüşen 14 Şubat’la eşleştiriliyor.

Sevgililer Günü dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor.
Sevgililer Günü dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor.

Dünyanın yüzde kaçı Sevgililer Günü'nü kutluyor

Sevgililer Günü günümüzde Pakistan, Endonezya, Malezya, Afganistan, İran, Suudi Arabistan gibi bazı ülkeler dışında dünyanın büyük bölümünde kabul görüyor ve kutlanıyor. Dünyadaki kutlama ortalamalarına dair Ulusal Perakende Federasyonu Derneği (NRF)’nin gerçekleştirdiği son ankete göre oranlar şöyle:

Amerika Birleşik Devletleri: Yüzde 75

Güney Afrika: Yüzde 74

Peru: Yüzde 69

Şili: Yüzde 67

Hindistan: Yüzde 67

Türkiye: Yüzde 65

Meksika: Yüzde 65

Polonya: Yüzde 64

Çin: Yüzde 62

Arjantin: Yüzde 60

Kanada: Yüzde 59

Büyük Britanya: Yüzde 59

İsveç: Yüzde 59

İtalya: Yüzde 56

Belçika: Yüzde 55

Brezilya: Yüzde 55

Avustralya: Yüzde 54

Fransa: Yüzde 54

İspanya: Yüzde 54

Kolombiya: Yüzde 52

Malezya: Yüzde 50

Macaristan: Yüzde 44

Japonya: Yüzde 43

Rusya: Yüzde 43

Suudi Arabistan: Yüzde 41

Almanya: Yüzde 34

Güney Kore: Yüzde 33

Hollanda: Yüzde 32

Türkiye’de kadınların yüzde 30’u Sevgililer Günü’nde mücevher bekliyor.
Türkiye’de kadınların yüzde 30’u Sevgililer Günü’nde mücevher bekliyor.

Türkiye’de Sevgililer Günü istatistikleri

Alışverişe yönelik kampanya ve indirimler sağlayan bir internet sitesi olan picoid.com tarafından yapılan son detaylı araştırma, Türkiye’deki çiftlerin Sevgililer Günü’ne ne kadar ilgili olduğunu ortaya koyuyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 62’si Sevgililer Günü’nü kutluyor. Türkiye’de erkeklerin yüzde 61’i Sevgililer Günü’nde sevgililerine kıyafet, yüzde 20’si çiçek almayı ve yemekli bir randevuyu hediye etmeyi yeğliyor. Kadınlarda da karşı cinse en çok alınan hediye yüzde 61 ile kıyafet, yüzde 20 ile parfüm.

Kadınların yüzde 51’i, erkeklerin ise yüzde 52’si bu özel günde kendilerine kıyafet alınmasını istiyor. Erkeklerin yüzde 27’si sinema ya da tiyatro bileti hediye edilirse mutlu olacağını söylüyor. Kadınların ise yüzde 30’u mücevherat, yüzde 27’si de sinema veya tiyatro bileti bekleyeceğini belirtiyor.

picoid.com verileri gösteriyor ki Sevgililer Günü öncesinde normal zamanlara kıyasla mücevherata olan talepte ortalama yüzde 37, parfümeri ve kozmetik ürünlere olan talepte ise yüzde 38 gibi bir artış söz konusu.

Kim ne kadar harcıyor

2022 yılının Sevgililer Günü’nde Türkler, ortalama 185 TL harcamış. Cinsiyetlere göre bakınca da ortalama olarak harcanan para birbirine yakın. Erkekler 176 TL, kadınlar ise 194 TL harcamış. Dünya genelinde bir karşılaştırma yapıldığında ilk üçteki Hong Konglular 152 euro, Çinliler 127 euro, Amerikalılar ise 121 euro harcama yapmış.

NRF anketine dahil edilen hemen her ülkede özellikle Türkiye, Vietnam ve Nijerya’da erkeklerin kadınlardan daha çok para harcadıkları görülmüş.

Öte yandan bazı araştırmalar, kadın nüfusunun büyük bir çoğunluğunun çiçeklerden hoşlanmadığını söylemesine rağmen güzel bir buketin dünya genelinde 5’inci en popüler Sevgililer Günü hediyesi olduğunu ortaya koyuyor. Çikolata ve parfüm üreticileri, restoranlar ve sinemalar ise şubat ayında en çok kazananlar.

Fransa’nın başkenti Paris, romantik kutlamaların ortak adresi gibi… Her yıl binlerce çift Paris’te evleniyor.
Fransa’nın başkenti Paris, romantik kutlamaların ortak adresi gibi… Her yıl binlerce çift Paris’te evleniyor.

Hangi ülkeler nasıl kutluyor

Sevgililer Günü’nü bazı ülkeler geleneksel kutlamalarıyla harmanlıyor, bazılarıysa kırmızı renge bile prim vermiyor. Ülkelere göre Sevgililer Günü ritüellerine bir bakalım.

Fransa’nın geçmiş kutlamaları acı dolu!

Romantizmin başkenti kabul edilen Paris, her yıl dünyanın dört bir yanından çiftleri özellikle Sevgililer Günü’nde ağırlıyor. Bir anlamda Sevgililer Günü’nün dünya başkenti olarak görülen Paris’te bu özel gün mektup ve kartlarla kutlanıyor. Ancak geçmiş kutlama ritüelleri hiç de böyle sevimli değil. Tarihte bekar erkek ve kadınların birbirlerine bakan evlerde durması ve eşlerini bu evlerden seçmesi gibi “ne çıkarsa bahtına” içerikli bir senaryo hayata geçiriliyormuş. Erkeklerin seçtiği kadını beğenmemesi halinde onu bırakıp başkasını bulmaya çalışmasıyla bu gelenek çok daha kaotik bir hal alıyormuş. Bu durum, fazlaca kalbi kırık ve öfkeli kadın ortaya çıkardığından devlet geleneği yasaklamış.

İtalyanlar şaşırtmıyor: Öpücük kutusu

Flörtöz halleriyle dünyaya nam salan İtalyanlar, Sevgililer Günü’nde romantizmin hakkını veriyor. İtalya’da çiftler Sevgililer Günü’nde fıstık dolu çikolata ve “baci peugina” adı verilen “öpücük kutusu” gibi hediyeleri değiş tokuş etmek için buluşuyor. Kutu, dört farklı dilde basılmış romantik bir teklif taşıyor. Ayrıca İtalya’da eski bir geleneğin günümüze ulaşması neticesinde, genç kızlar Sevgililer Günü’nde gördüğü ilk erkeğin kocası olacağına ve o yıl içerisinde onunla evleneceklerine inanıyor!

Danimarka’da 14 Şubat günü “Gaekkebrev” denen içinde komik şiirlerin olduğu ya da anlamsız harflerin bulunduğu bir şaka mektubu veriliyor.
Danimarka’da 14 Şubat günü “Gaekkebrev” denen içinde komik şiirlerin olduğu ya da anlamsız harflerin bulunduğu bir şaka mektubu veriliyor.

Danimarka gülü ve kırmızıyı sevmiyor

Kültürel kodlarında sadeliğin hakim olduğu Danimarka’da, Sevgililer Günü için dünyada ön plana çıkan kırmızı renk ve güllerin çok fazla popüler olmaması şaşırtıcı değil aslında. Peki Danimarka’da bu özel gün nasıl kutlanıyor? Ülkede sevgililer birbirlerine özel bir biçimde katlanmış kartlar ve ezilmiş çiçekler veriyor. Evet ezilmiş çiçek! Arkadaşlar, aşıklar veya evliler birbirleriyle beyaz ezilmiş çiçekli kartları değiş tokuş ediyor. Danimarka’da Sevgililer Günü’nde komik bir gelenek de uygulanıyor. 14 Şubat günü erkekler kadınlara “Gaekkebrev” denen içinde komik şiirlerin olduğu ya da anlamsız harflerin bulunduğu bir şaka mektubu veriyor. Eğer gaekkebrev alan kadın, bu mektubu kimden aldığını bilirse yıl sonunda bir tane paskalya yumurtası kazanıyor. Bu şaka çok ilginizi çekmediyse özenilecek bir başka konu var: Danimarka’da Sevgililer Günü, Dışişleri Bakanlığı’nın izniyle 1990 yılından bu yana tatil.