Cep telefonu kullanımının çevresinde gelişen korkular ve radyasyon dalgalarındaki artışın insan vücuduna olan etkisi günden güne artıyor. Henüz Türkiye’de 5G (beşinci jenerasyon) teknolojisi aktif olmasa da birkaç ülke 5G’yi kullanmaya başladı. Peki bu teknoloji insan sağlığını olumsuz etkiliyor endişeleri doğru mu?
Bugün dünyada ABD ve Güney Kore, 5G mobil şebekesini yeni yeni kullanmaya başlayan ülkeler arasında. Yapılan açıklamalara göre 2019’un ikinci yarısında 5G mobil şebekesini kullanan ülkelerin sayısı artacak. Türkiye’de ise 5G teknolojisi için yapılan ilk testler 2018 yılında başlamıştı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, geçtiğimiz yıl kasım ayında yaptığı açıklamada “2020’de 5G hizmetini topluma sunmayı planlıyoruz” dedi.
5G mobil şebekesinin diğer şebekelerden farkı nedir?
En yeni mobil iletişim kuşağı olan 5G, kullanıcılarının karşısına şu anki telefonlarda bulunan internet hızından çok daha yüksek bir hızla çıkıyor. 5G mobil şebekesi, saniyede 10 Gbit hızında kablosuz veri aktarımını sağlarken daha yüksek frekans ve bant genişliği kullanıyor.
Önceki “G” şebekelerinde, 700 MHz ile 6 GHz arasında frekanslar kullanılıyordu. 5G şebekesinin ise 28 ile 100 GHz frekansları ile çalışması bekleniyor. Yani bir diğer deyişle 4G ağı, 3G şebekesine göre 10 kat daha hızlı. 5G ağı ise 4G ağından 1000 kat daha hızlı.
2G, 3G ve 4G’de ciddi bir radyasyon hasarı söz konusu
Dünyanın dört bir yanından yaklaşık 250 bilim insanı, yakın zamanda Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü’nde bir araya geldiler. Uzmanlar telsiz telefonların (2G, 3G ve 4G şebekelerine sahip) ve diğer radyo frekansı yayan cihazların oluşturdukları elektromanyetik alan nedeniyle insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirlediler ve bu durum üzerine imza topladılar.
Bilim insanları bu şebekelerin insanlar üzerinde; kanser riski, stres, genetik hasarlar, üreme sistemlerindeki yapısal ve fonksiyonel değişikliklerde artış, öğrenme, hafıza kaybı ve nörolojik bozukluklar gibi etkileri olduğunu kanıtladı.
5G’de durum nasıl?
Genişletilmiş 5G ağıyla birlikte, daha hızlı kablosuz iletim sağlamak amacıyla büyük miktarda veri ve kentsel alanlarda daha çok anten kurulumu gerekebilir. Bilim insanları bu durumda radyasyonun zararlı etkilerinden kimsenin kaçamacağını iddia ediyorlar. Halihazırda 2G, 3G, 4G ve Wi-Fi ile radyasyona büyük ölçüde maruz kaldığımızı söylüyorlar. ABD’deki kablosuz ağ şirketleri, 5G ağı için yaklaşık 300 bin yeni anten kurulması gerektiğini söylüyor. Bu ABD’nin bazı mahallelerinde büyük korku ve bir alarm durumu oluşturuyor.
5G’den böcekler ve bitkiler de etkilenebilir
5G antenlerinden yayılacak dalgaların sağlığa uzun vadeli etkileri hakkında çok az şey bilinse de; Berkeley, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki halk sağlığı uzmanı Joel Moskowitz, bu dalgalara kısa süreli bile maruz kalmanın sorun oluşturabileceğini söyledi. Moskowitz özellikle gözlerin ve ter bezlerinin risk altında olabileceğini söyledi. Ayrıca 5G ağının bitkilerin ve böceklerin yaşamını da etkileyebileceğini ekledi.
5G birçok sağlık problemini artırabilir
Santa Clara Tıp Derneği’nden Dr. Cindy Russell’in yayınladığı bir makalede 5G dalga boylarının kalp problemlerine, doğum kusurlarına, antibiyotik duyarlılığının azalmasına, katarakt problemlerine, bağışıklık sisteminde problemlere yol açabileceğini belirtiyor. Russell ayrıca 5G’nin sağlığı olumsuz etkilemesi dolayısıyla güvenlik düzenlemelerinin yapılması gerektiğine dair çağrıda bulunuyor.
Zaten cep telefonu kullanımı ve radyasyonun sağlığa olumsuz etkileri uzun zamandır dile getiriliyor. Hal böyleyken 5G sinyallerinin hayatımıza girmesinin sağlık sorunları konusunda ciddi bir endişe kaynağı oluşturacağı düşünülüyor.
Belçika sağlık endişeleri dolayısıyla 5G ile ilerlemiyor
Raporlara göre Brüksel’de yüksek hızlı 5G kablosuz internet sağlama pilot bölge projesi, vatandaşların sağlığına duyulan korku nedeniyle durduruldu. Brüksel Çevre Bakanı Celine Fremault, “Brüksel halkı kobay değildir. 5G’nin oluşturacağı radyasyon standartları halk sağlığı için uygun değildir. Dolayısıyla bu teknolojiyi kabul edemeyiz” dedi.