Sosyal medya fenomenlerinin de işin içine girmesiyle online ikinci el alışveriş akımı, hız kesmeden devam ediyor. Dolap, Modacruz ve Letgo gibi ikinci el alışverişi destekleyen mobil aplikasyonlarla, kullanıcılar kıyafetleri veya eşyaları çok ucuz fiyatlara satın alabiliyor.
Büyük bir pazara dönüşen online ikinci el satış platformları, son yıllarda sıkça karşımıza çıkıyor. Ev ve bahçe ürünlerinden beyaz eşyalara, mobilyalardan kıyafetlere kadar hemen her türde ürünü ikinci el satışı yapan online platformdan alabilmek veya satabilmek mümkün. E-ticaretin günden güne gelişmesiyle birlikte ilk el ürün satan siteler (Trendyol, Markafoni, vb) büyük bir hacim yakaladı. Son yıllarda dünyanın bilinçli tüketim yönünde gelişim göstermesi ve kaynakların hızlıca azalması, ikinci el satış yapan online platformlar için büyük bir fırsat doğurdu.
1. Dolap
Kadın, bebek ve çocukların online ikinci el kıyafet platformu olan Dolap, en ucuzdan en pahalıya birçok ürünü içinde barındırıyor. Bu uygulama çocuklarının küçülen kıyafetlerini satan annelerden, vintage lüks çanta tasarımcılarına kadar geniş bir kitleye sahip. Dolap, sattığınız her üründen yüzde 20 komisyon alıyor. Özellikle son zamanlarda influencer’lar da kendi kıyafetlerini Dolap’ta satmaya başladılar. Bu da kullanıcılar açısından büyük bir güven oluşturdu ve Dolap uygulamasının kullanılmasını büyük oranda artırdı.
2. ModaCruz
ModaCruz da Dolap uygulaması gibi online ikinci el kıyafet alım-satım platformu. Bu iki rakip platform, her ne kadar birbirine benzese de aralarında ufak tefek farklılıklar var. Bu platformda erkekler de kendi dolaplarını oluşturabiliyorlar ve satış yapabiliyor. Ayrıca kullanıcılar “Ünlü Dolaplar” sekmesi sayesinde ünlülerin veya blogger’ların sattıkları ürünlere ulaşabiliyorlar. ModaCruz’un Dolap’tan en büyük farkı ise, satış yapan kişiden komisyon ve kargo ücreti almaması.
Peki bu uygulamalarda alım süreci nasıl ilerliyor?
Bu iki uygulamanın alım ve satış süreçleri birbirlerine benzer olduğu için alım ve satış sürecini bir arada sunabiliriz.
Satış süreci: Bu iki platformda satış yapmak istiyorsanız, kıyafetlerinizin çeşitli açılardan fotoğraflarını çekmeniz yeterli. Bir kullanıcı hesabı oluşturduktan sonra kıyafetin türünü, rengini, bedenini ve markasını belirleyip fotoğrafları ekleyerek istediğiniz fiyata ürünü satışa çıkarabilirsiniz.
Alım süreci: Her online platformda oluğu gibi kredi kartı veya banka kartıyla seçtiğiniz ürünün ödemesini yapıyorsunuz. Bu sırada satıcıya o ürünü aldığınıza dair bir bildirim gidiyor. Satıcı bu bildirimi aldıktan sonra ürünü kargoya veriyor. Ürünü teslim alana kadar yaptığınız ödeme güvenli havuz hesabında bekletiliyor. Eğer ürünün size doğru bir şekilde geldiğini onaylarsanız, ürün bedeli satıcının bakiyesine aktarılıyor. Siparişi onaylamayı unutursanız, sistem ürünün teslim edildiği dört iş günü sonunda alışverişi otomatik olarak onaylıyor. Ürünü belirtilen özelliklere sahip olmaması halinde iade edebiliyorsunuz. Bunun için iade talebi oluşturup ürünü geri kargoladıktan sonra para hesabınıza iade ediliyor.
3. Letgo
Letgo, bahsettiğimiz ilk iki platforma göre farklı bir yapıya sahip. Burada kıyafetin yanında eşyalar da devreye giriyor. Evinizde aklınıza gelebilecek her türlü ürünün satışını buradan yapabilirsiniz. Hatta Letgo hizmet ağını öyle bir geliştirdi ki emlak, ikinci el araba alım satımı ve hizmetler (tamircilik, taşımacılık ve ev temizliği gibi) kategorilerini de kullanıcılara sunuyor. Letgo konum bazlı çalışıyor. İstediğiniz ürünü arama butonuna yazıyorsunuz ve size en yakın konumdakini gösteriyor. Bu da Letgo’yu özel kılan durumlardan biri. Çünkü bu platformda kargolama veya ödeme yöntemleri yok. Satıcı ve alıcı iletişime geçerek ürünün nasıl ödeneceğine ve nasıl gönderileceğine tamamen kendi aralarında karar veriyorlar. Habertürk’ün 2017 yılı haberine göre Türkiye’de Letgo’ya her ay 4.2 milyon ürün yükleniyor.
İkinci el bir ürünü satın almadan önce nelere dikkat etmeliyiz?
● Fotoğrafları iyi inceleyin: İkinci el bir ürün satın alırken fotoğrafları dikkatlice inceleyin. Eğer belirli bir markanın kıyafetini alıyorsanız, iç etiketinin fotoğrafı olması önemli. Kıyafetlerin önden, arkadan, yakından (kumaşını anlayabilmek için) fotoğrafları olmasına dikkat edin. Eşyalarda ise ürünün her açıdan görünen fotoğrafı olduğundan emin olun. Eğer böyle bir fotoğraf yoksa satıcı ile iletişime geçip o görünmeyen açının fotoğrafını isteyin. Sonuçta satıcı hasarlı alanı gizliyor olabilir.
● Hasarlı alan olup olmadığını mutlaka sorun: Alacağınız eşyada veya kıyafette belki de ufak bir defo vardır. Satıcıya böyle bir durumun söz konusu olup olmadığını mutlaka sorun. Eğer hasarlı bir bölge olduğunu söylüyorsa, mutlaka fotoğrafını isteyin ve alışverişinizi ona göre tamamlayın.
● Ürünün ilk el rayicini araştırın: Bazı satıcılar, ikinci el eşyaları ilk el fiyatına satabiliyor. Bu nedenle iyi bir pazar araştırması yapmanızı tavsiye ederiz. Ürünün sıfır fiyatını mutlaka araştırın.
● Ürünün daha önce bir tamirat geçirip geçirmediğini sorun: Eğer elektronik bir eşya alıyorsanız, eşyanın daha önce gördüğü bakımları, tamirat geçmişini ve garanti sürelerini satıcıdan iyice öğrenin.