Sağlık sektöründe yükselen trend: Online doktor muayeneleri

Sağlık sektöründe yükselen trend: Online doktor muayeneleri

Devir artık arama motoru sonuçlarıyla kendine asılsız teşhisler koymanın değil, online doktor muayenesi hizmeti alarak doğru adımlar atmanın devri!

Geçtiğimiz birkaç ay, kuvvetle muhtemeldir ki uzun yıllar boyunca çağın en büyük toplum sağlığı krizlerinden biri olarak anılacak. Hastanelerin, normalde aklımıza bile gelmeyecek ilaçların ve en önemlisi de kendini mesleğine adamış sağlık personelinin kıymetini çok daha iyi anladığımız bugünlerde, sağlık sektörü çağın dinamiklerine ayak uyduran ve çevik bir dönüşüm sürecine girdi bile.

Yüz yüze gelmeden doktor muayenesi mi? Neden olmasın?

Hangimiz herhangi bir hastalık semptomu gösterdiğimizde ya da vücudumuzda bir terslik hissettiğimizde telefona sarılıp hastalık semptomlarını Google’a sormuyoruz ki? Ancak çok normal görünen ve gündelik bir alışkanlık haline gelen bu hareket, hastayı yanlış bilgilerle doldurması ve sağlığa çok daha fazla zarar veren kaygı ataklarına yol açmasıyla hekimlerin ve sağlık profesyonellerinin son yıllardaki en büyük problemlerinden biri haline geldi. İşte son yıllarda sağlık sektöründe gelişen en büyük atılımlardan biri alan e-doktor hizmetleri biraz da bu kötü alışkanlığa son vermek ve sağlık danışmanlığını herkes için ulaşılabilir kılmak için devreye girdi.

Olası hastalık semptomlarını Google üzerinden aratan birçok kişi, bilinçsiz ilaç kullanımı ve kaygı bozukluğu gibi nedenlerle sağlıklarını tehlikeye atıyorlar.
Olası hastalık semptomlarını Google üzerinden aratan birçok kişi, bilinçsiz ilaç kullanımı ve kaygı bozukluğu gibi nedenlerle sağlıklarını tehlikeye atıyorlar.

Günümüzde özel hastaneler; kurumsal sağlık grupları ve bireysel olarak hekimler tarafından verilen bu hizmet hem dijital dönüşüme uyumluluk açısından günümüz insanının ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verirken bir yanda da profesyonel hekim görüşüne kolayca ulaşamayan hastaların yanlış adımlar atmasının önüne geçiyor. Akıllı cihazlara indirilen ücretli uygulamalar ve kurumsal web sitelerine entegre edilen chatbot’ların yanı sıra WhatsApp ve Telegram gibi sohbet uygulamaları dahi e-doktor hizmetleri için mecra olabiliyor.

Avrupalı aile hekimleri dijital dönüşüme çoktan ayak uydurmuş durumda

Türkiye’de Covid-19 pandemisi ile tanıştığımız aile hekimi tarafından online / telefonla takip edilme süreci, aslında birçok Avrupa ülkesinde uzunca bir süredir uygulanıyor. Özellikle İsveç, Danimarka ve Norveç gibi kuzey ülkelerinde hekimler, koruyucu hekimlik noktasında uzun yıllardır online kanallardan sık sık destek alıyorlar. Örneğin gebelik takipleri –eğer bir görüntüleme veyahut tahlil yapılması gerekmiyorsa- genelde online kanallar üzerinden yürütülüyor. Burada hekim veya uzman ebe takip ettiği anne adayı ile önceden belirlenen tarihlerde genelde video görüşme yoluyla temasa geçiyor ve anne adayına klinikte sorması gereken soruları dijital ortamda sorarak süreci çok daha hızlı ve maliyetsiz biçimde yürütüyor. İstenen testler, bu testlerin sonuç raporları ve ekstra konsültasyonlar ise hasta adına açılan sağlık bilgileri takip sistemine anlık olarak işleniyor.

Ülkemizde aile hekimlerinin COVID-19 sürecinde başladığı uzaktan takip sistemine salgın sonrasında da devam edilmesi bekleniyor.
Ülkemizde aile hekimlerinin COVID-19 sürecinde başladığı uzaktan takip sistemine salgın sonrasında da devam edilmesi bekleniyor.

Yine birinci basamak olarak anılan ve pratisyen hekimlerin görev alanına giren sağlık hizmetlerinde de durum çok farklı değil. Diyelim ki cildinizde döküntü ve kaşıntı şikayetlerine yol açan bir probleminiz var ve doktora muayene olmak istiyorsunuz. Avrupası da dahil olmak üzere geniş bir coğrafyada, uzman bir hekime yönlendirilmeden önce aile hekiminizle online bir görüşme yapmanız gerekiyor. Bu görüşmede hekiminiz hastalık öykünüzü öğrenirken bununla birlikte, muayeneye konu olan deri döküntüsüne dair görseller de talep edebiliyor. Eğer söz konusu şikayetler, ileri tetkik gerektirmeyen bir duruma işaret ediyorsa aile hekimi hastanın ihtiyacı olan ilacı vatandaşlık numarası aracılığıyla kendisine reçete edebiliyor.

Online sağlık danışmanlığı pazarı her geçen gün büyüyor

Ülkemizde henüz kısa bir geçmişi olsa da online sağlık hizmetleri pazarı, özellikle Amerika ve Avrupa’da inanılmaz bir hızla büyüyor. Özellikle bulundukları yerde uzman hekimlere erişmekte sorun yaşayan kırsal bölge sakinleri; sigorta poliçelerinin dar kapsamları nedeniyle en ufak sorunda hastaneye gitmekten kaçınanlar ve pandemi günlerinde ekstra tedbirli davrananlar online doktor muayenelerinin ana hedef kitlelerini oluşturuyorlar. Bu gözle görülür talep ise birçok farklı dilde birçok farklı etnik gruba hizmet veren Babylon Health, DocsApp, Teladoc Health, LiveHealth Online, JustDoc, Practo, CallHealth, VSee, eVaidya Pvt. Ltd, Lybrate, WeDoctor, iCliniq, Sanitas gibi şirketlerin değerine değer katıyor. Hatta bu tarz şirketler online muayeneler ışığında, kan / idrar / gaita tetkiki yapılması gereken durumlarda hastaya ait numuneyi evinden alarak, sonucu kendisine yine dijital kanallar aracılığıyla bildiriyor.

COVID-19 pandemisi ile birlikte global değerini yüzde 45 oranında artıran bu yepyeni pazar, elbette ülkemizde de rağbet görüyor. Özellikle salgın sürecinde hastanelerin hastalara bazı kısıtlamalar getirmesi, bu alanda yepyeni ihtiyaçlar doğuruyor. İşte bu ihtiyaçlardan yola çıkarak tüketiciler için Covid-19 Destek Paketi isimli ürünü hazırlayan Quick Sigorta, paket kapsamında tüketicilere acil ambulans ve Medline sağlık profesyonelleri tarafından 7/24 verilen online sağlık danışmanlığı hizmetlerini sunuyor.