Uzun yolculuklarda araçların olmazsa olmazları

Uzun yolculuklarda araçların olmazsa olmazları

Havaları ısınmasıyla birlikte gerek hafta sonları gerekse yıllık izinler için otomobille uzun yolculuk planları yapmaya başladık. Yolculuk öncesi ilk iş, elbette aracın bakımını yaptırmak ama dünyanın binbir türlü hali var. Umulmadık durumlarda hiç aklımıza gelmeyecek malzemelere ihtiyacımız olabilir. O nedenle araçta bulundurulması gereken tüm aletleri hatırlamaya ne dersiniz?

Akü takviye kablosu
Akü takviye kablosu hayat kurtarıcı olabilir.
Akü takviye kablosu hayat kurtarıcı olabilir.

Araçta bulunması olmazsa olmazlar arasındadır. Akünüz dolu olsa bile sürpriz bir arıza çıkarabileceği gibi dalgınlığınıza gelip araç çalışmaz haldeyken farları açık bırakmanız halinde de bir anda bitebilir.

Yedek lastik, kriko ve lastik tamir seti

Yedek lastiği aracınızdan eksik etmeyin.
Yedek lastiği aracınızdan eksik etmeyin.

Kuşkusuz sadece uzun yolculuklarda değil şehir içi yolculuklarda da yedek lastik bulundurulması gerekiyor. Uzun yolculuklarda gittiğiniz yollar, her zaman düzgün olmayabilir ve bu da lastiğinizin patlamasına veya zarar görmesine neden olabilir. Yol yardımını çağıracak imkanınız ya da bekleyecek vaktiniz yoksa lastikleri değiştirmek için kriko ve tamir setine ihtiyacınız olabilir. “Kendim değiştiremem ki” demeyin, yollarda sandığınızdan çok daha fazla yardımsever sürücü bulunuyor.

Reflektör

Trafik kurallarına göre araçlarda reflektör bulundurmak kesinlikle şart. Aracınızla ilgili herhangi bir arıza yaşadığınızda, uygun bir park yeri bulamayabilirsiniz. Yakın bir yerde sağa emniyet şeridine çekebilir ya da daha da kötüsü yolun ortasında durmak zorunda kalabilirsiniz. Bu gibi durumlarda (özellikle gece) hem sizin hem de diğer sürücülerin can güvenliği için aracınızın en az 150 metre uzağına reflektör koymanız gerekiyor.

El feneri

Yolculuk esnasında olabilecek acil bir durumda aydınlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
Yolculuk esnasında olabilecek acil bir durumda aydınlatmaya ihtiyaç duyabilirsiniz.

Aracınızda bir sorun yaşadığınızda durup motor ya da farklı bir bölümü kontrol etmeniz gerekebilir. Yollardaki aydınlatmaların yeterli gelmediği durumlarda, küçük bir el feneri size yardımcı olacaktır. Ayrıca yolda kaldığınızda yardım istemek için diğer araçlara işaret verebileceğiniz bir gereç olarak da kullanabilirsiniz.

Yangın tüpü

Yangın tüpünü aracınızdan eksik etmeyin.
Yangın tüpünü aracınızdan eksik etmeyin.

Sık görülmeyen bir vaka olsa da yolculuk esnasında aracınız herhangi bir nedenden dolayı bir anda alev alabilir. Bu gibi durumlarda ilk müdahaleyi yapmak için yangın tüpüne ihtiyacınız olacak. Yine kendiniz için olmasa da yolculuk esnasında başka bir sürücüye de yardım edebilirsiniz.

İlk yardım çantası 

Acil bir müdahale durumunda ilk yardım çantası hayat kurtarabilir.
Acil bir müdahale durumunda ilk yardım çantası hayat kurtarabilir.

Yine trafik kurallarına göre araçta olması gereken bir diğer malzeme ise ilk yardım çantası. Karşılaştığınız acil durumlarda gerekli müdahaleleri kendiniz veya bir başkası için uygulamanız gerekebilir. Çantanın içerisinde ise bir kutu gazlı bez, iki adet büyük sargı bezi, üç adet üçgen sargı bezi, bir adet suni solunum maskesi, bir paket hidrofil pamuk, bir adet flaster, 10 adet çengelli iğne, makas, 10 adet yara bandı, iki çift tıbbi eldiven, bir adet turnike, bir adet elastik bandaj, bir adet alüminyum yanık örtüsü, kalem, el feneri, not defteri, düdük, cımbız, malzeme listesi ve ilk yardım el kitabı bulunmalıdır.

Çekme halatı

Diyelim ki yolda kaldınız ve yol yardımı için gerekli yerlere ulaşamadınız. Bu durumda diğer sürücülerden destek almanız gerektiğinde öncelikli ihtiyacınız bir çekme halatı olacak. Size yardım edecek sürücünün de aracında bulunabilir belki ama siz yine de işinizi şansa bırakmayın.

Yolculuklarda hayatınızı kolaylaştıracak birkaç malzeme daha

Kulağa elzem gibi gelmese de kimi malzemelerin varlığı işinizi çok kolaylaştırır. Hem motor yağını kontrol etmede hem içten buğulanan camı silmede kullanabileceğiniz birkaç parça bez bunlardan biri. Aynı şekilde yedek cam suyu, telefonun bozulması / çekmemesi durumlarında devreye girecek güncel bir harita, çöp poşeti, kağıt mendil ve ıslak mendil de yanınızdayken yolculuğunuzu kolaylaştıracak malzemelerden.

Kış yolculukları için ufak bir hatırlatma 

Aracınızda kar zinciri bulundurmayı ihmal etmeyin.
Aracınızda kar zinciri bulundurmayı ihmal etmeyin.
Kış aylarında ise yukarıdaki tüm malzemelerin yanı sıra zincir / plastik kelepçe (aracınızda kar lastiği takılı olsa bile), antifrizli cam suyu, kar küreme aparatı, kaymayı engellemek için tekerlek takozu, eldiven ve battaniye gibi sıcak tutacak malzemeler, atıştırmalık ve içme suyu da bulundurmayı unutmayın.