Ölümsüzlüğün peşindeki girişimler

Ölümsüzlüğün peşindeki girişimler

İnsanlığın en eski rüyası olan uzun ve sağlıklı yaşam, bu girişimler sayesinde gerçeğe dönüyor. Peki ama nasıl?

Dünyaca ünlü gıda devi PepsiCo’nun bilimsel işlerden sorumlu üst düzey yöneticisi Mehmood Khan, geçtiğimiz günlerde PepsiCo’daki 11 senelik görevinden ayrılarak uzun yaşam odaklı Boston merkezli girişim Life Biosciences’a transfer oldu. Geniş ufku ve bilimsel bakış açısıyla ünlü bir bilim ve iş insanının böylesine radikal bir karar alması ise meraklı gözleri, önümüzdeki 20 yıl içinde devasa boyutlara ulaşması beklenen uzun yaşam sektörüne çevirdi.

İşte insanların daha uzun ve daha sağlıklı yaşayıp daha uzun süre genç kalabilmeleri için Ar-Ge çalışmaları yürüten ve muhtemelen ilerleyen zamanlarda adını sıkça işiteceğimiz “ölümsüzlüğün peşindeki” beş vizyon sahibi girişim:

1.Sektöre can veren girişim: Life Biosciences, ABD

Proje ekibi hücre yaşlanması, metabolizma sorunları ve enflamasyon gibi sorunlara çare bulmayı hedefliyor.
Proje ekibi hücre yaşlanması, metabolizma sorunları ve enflamasyon gibi sorunlara çare bulmayı hedefliyor.

Konuyu madem Mehmood Khan’ın Life Bioscienses’a transferi ile açtık, o halde ilk önce bu şirketi mercek altına alalım. 2017 yılında Harvard Üniversitesi genetik profesörlerinden David Sinclair tarafından kurulan bu girişim; genetik bilimci, biyolog, endokrinoloji uzmanı ve medikal teknoloji gurularından oluşan 103 kişilik bir ekibe sahip. Ekip; hücre yaşlanması, mitokondri bozulması, metabolizma sorunları ve enflamasyon gibi sorunlara çare bulmayı amaçlıyor. Bu girişimin bir diğer özelliği ise Ar-Ge çalışmaları yapmanın yanı sıra bu sektöre yatırım yapmak isteyen sermayedarlarla ilişkiler kurması.

2.Hayatın şifreleri “genom”da saklı: Human Longevity, ABD

Human Longevity, veri madenciliğini kullanarak genetik kökenlerini araştırıyor.
Human Longevity, veri madenciliğini kullanarak genetik kökenlerini araştırıyor.
Görsel kaynağı: Facebook: Human Longevity, Inc.

2013 yılından bu yana uzun yaşam alanında faaliyet gösteren Human Longevity, total değeri 300 milyon dolara ulaşmış San Diego merkezli bir girişim. Bir canlıdaki kalıtsal varlığın bütününe yani genom bazlı araştırmalar üzerine yoğunlaşan şirket, veri madenciliğini kullanarak genetik kökeni nedeniyle ortalama yaşam süresini kısaltan kanser gibi hastalıklara çare bulmayı amaçlıyor. Kişiye özel genom haritalarıyla özellikle erken teşhis ve etkin tedaviye hizmet eden Human Longevity, kardeş şirketi Healt Nucleus ile geleneksel check-up anlayışını da ters yüz edeceğe benziyor.

3.İlaç sektöründe ezber bozan girişim: Unity Biotechnology, ABD

Uzun yaşam ve anti-aging alanındaki en parlak girişimlerden biri olan Kaliforniya merkezli Unity, tıpkı bir ilaç şirketi gibi faaliyet gösterse de firmanın ortaya koyduğu ilaçlar, geleneksel ilaçlarda epey farklı. Doğrudan hedefe yönelen akıllı ilaçlar konusunda önemli yatırımları olan Unity’nin, şimdiye dek piyasaya sürdüğü diz osteoartritini hedef alan UBX0101 ve oftalmolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan preklinik bir ürün olan UBX1967 isimli iki ilacı bulunuyor.

4.İlaç üretimine yapay zeka dokunuşu: Juvenescence, Birleşik Krallık

Juvenscence, yapay zekadan faydalanarak yaşam süresini kısaltan faktörleri tespit edecek.
Juvenscence, yapay zekadan faydalanarak yaşam süresini kısaltan faktörleri tespit edecek.

2017 yılında Calgary’de kurulan Juvenescence’i sektördeki önemli oyunculardan biri yapan, şirketin yaşam süresini kısaltan faktörleri ve bu faktörleri ortadan kaldıracak tedavi yöntemlerini araştırırken yapay zeka teknolojilerinden faydalanması oldu. Yani Juvenescence’in geliştirdiği yeni nesil ilaçlar tıpkı birer robot gibi yaşam süresini kısaltan faktörleri yerinde tespit edecek, bu faktörlere karşı erken önlemler alacak ve vücut dokularında meydana gelen bozulmaları ortadan kaldıracak.

5.İrlanda’dan gelen gençlik iksiri: Nuritas, İrlanda

Nuritas, strese bağlı kronik hastalıklar ve otoimmün rahatsızlıkların tedavisinde yapay zekayı kullanacak.
Nuritas, strese bağlı kronik hastalıklar ve otoimmün rahatsızlıkların tedavisinde yapay zekayı kullanacak.
Görsel kaynağı: www.nuritas.com
Dünyaca ünlü rock grubu U2’nun üyelerinden Bono ve İrlanda merkezli Nuritas’ın (Edge’in de yatırımcısı) temel amacı, kişiyi daha uzun ve sağlıklı yaşatacak koşulları oluştururken yapay zekadan faydalanması. Strese / enflamasyona bağlı kronik hastalıklar ve otoimmün rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan biyoaktif peptidleri araştırırken yapay zekadan fazlasıyla yararlanan Nuritas, bazı besinlerde bulunan yeni biyoaktif peptidleri de araştırmaya devam ediyor.