Stadia oyun dünyasının kurallarını yeniden mi yazacak?

Stadia oyun dünyasının kurallarını yeniden mi yazacak?

Bu yılın ilk çeyreği itibariyle 180 milyar dolarlık bir hacme ulaşan oyun pazarında, taşlar yerinden oynayacak gibi görünüyor. Google’ın son hamlesi Stadia ise bu değişimin öncülerinden olabilir. 

Piyasaya yeni giren dinamik oyun geliştiricileri, masaüstü oyunların şahane mobil sürümleri ve ortalığı kasıp kavuran e-Spor trendi derken oyun sektörü çılgın bir büyüme kaydediyor. İnternet devi Google tüm bu hamlelerin ortasında, her geçen gün biraz daha büyüyen bu çılgın sektörün kurallarını değiştirecek yeni bir ürünle geliyor. İşte “oyunun kuralları”nı yeniden yazması beklenen Stadia hakkında en çok merak edilenler:

Stadia nedir?

“Oyun oynamanın geleceği konsollar değil”
“Oyun oynamanın geleceği konsollar değil”
Görsel Kaynağı: gamesavepoint.com

“The future of gaming is not a box” yani “Oyun oynamanın geleceği konsollar değil” sloganı ile geçtiğimiz mart ayında bir ön lansman yapan Stadia, bir “bulut oyunculuğu” (cloud gaming) platformu olarak sektöre girdi. Stadia en basit anlatımla kullanıcıların, oyun konsolu ya da bilgisayar satın almadan ve hiçbir uygulama indirmeden yalnızca Chrome tarayıcısı aracılığıyla diledikleri oyunu diledikleri ortamda oynamalarına imkan sağlıyor. Bu devrim niteliğindeki kolaylık ise Google’ın Stadia için kurduğu devasa veri merkezinde depolanan oyunların, bulut teknolojileri aracılığıyla kullanıcılara ulaşması esasına dayanıyor.

Yani günümüzde altın çağını yaşayan bulut teknolojilerinin oyun dalındaki bir uzantısı olarak açıklayabileceğimiz Stadia’nın, bu yönüyle oyun meraklılarını özgürleştirmesi ve sektörde rekabeti kızıştırması bekleniyor. Bulut oyunculuğu alanında ilk adımları atan Nvidia ve Sony’nin ardından bu alanı domine etmeye hazırlanan Stadia’nın, 2019’un son aylarında ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa’nın önemli bir kısmında piyasaya çıkması bekleniyor.

Stadia nasıl çalışacak?

Stadia aylık ve yıllık abonelik sistemiyle çalışacak.
Stadia aylık ve yıllık abonelik sistemiyle çalışacak.

Stadia’nın çalışma biçimi, birkaç yıl içinde evlerin neredeyse demirbaşı haline gelen Netflix’in içerik sunma sistemi ile benzerlikler gösteriyor. Aylık ve yıllık abonelik sistemiyle çalışması beklenen Stadia’da içerik ve görsel kalitesi bazlı üyelik paketlerinin yer alacağı ön görülüyor (4K kalitesindeki oyunlarla 1080p oyunlar arasında bir fiyat farkı olması gibi).

Fiyat politikası hakkında hala yeterli bilgi edinemesek de kulislerde ortalama Stadia üyelik paketlerinin aylık 20 – 30 dolar civarında olabileceği konuşuluyor. Stadia abonelik fiyatlarıyla ilgili bir diğer önemli bilgi ise Google’ın fiyat politikasını belirlerken tıpkı Netflix gibi yerelleştirme yapacak olması. Böylelikle ABD’deki aylık abonelik fiyatı 30 dolar olan standart bir paketin, Türkiye’de 29.99 TL’ye satılması söz konusu olabilir.

Oyun meraklılarının kafasını kurcalayan bir diğer önemli soru ise Stadia kullanmak için gereken internet hızı. Google’ın kaptan koltuğunda oturan önemli yöneticilerden Phil Harrison, Stadia kullanmak için 30 Mbps’lik bir internet bağlantısının yeterli olduğunu belirtirken mobil kullanıcıların eksiksiz bir oyun deneyimi için 5G’ye ihtiyaç duyacaklarının altını çiziyor.

Stadia oyun sektöründe neleri değiştirecek?

Stadia’nın sektörde ciddi bir rekabet yaratması bekleniyor.
Stadia’nın sektörde ciddi bir rekabet yaratması bekleniyor.
Aslına bakarsanız oyun pazarına bomba gibi bir giriş yapması beklenen Stadia, ilk olarak yaratıcısı Google’ı değiştirip dönüştürmeye hazırlanıyor. Bu dönüşümlerden ilki, Stadia ile tam entegre çalışması beklenen ve 2019’un son çeyreğinde Android’in yerini alması beklenen yeni mobil işletim sistemi Fuchsia. Bu hamleyle birlikte kullanıcılara çok daha pratik ve nitelikli bir mobil oyun deneyimi yaşatmayı hedefleyen Google, aynı zamanda teknoloji sektörünün diğer lokomotifleri AMD, Intel ve Facebook gibi büyük şirketlerin de benzer yatırımlar yapmasına öncülük ediyor. Stadia’nın oyun pazarına girişi ile günümüzde oldukça yüksek fiyatlara satılan oyun bilgisayarlarının ve oyun konsollarının fiyatlarında da düşüş bekleniyor. Sektörde ciddi bir rekabet yaratması beklenen Stadia, aynı zamanda bulut ortamda görünürlük sağlamak isteyen oyun geliştiricilerini de reklam ve pazarlamaya daha çok yatırım yapmaya itecek gibi görünüyor.