İstiklal Caddesi’ne renk katan sokak müzisyenleri

İstiklal Caddesi’ne renk katan sokak müzisyenleri

Dünyanın dört bir yanından turistlere ev sahipliği yapan İstanbul’da, hem turistlerin hem de İstanbulluların vazgeçemediği yer İstiklal Caddesi şüphesiz. Dönem dönem çehresi değişse de bu ünlü cadde, birbirinden farklı tarzdaki müzisyenlere “açık sahne” olmaya devam ediyor. Biz de cadde boyunca ezgileriyle kulaklarımızın pasını silen müzisyenleri tanımak için Taksim Meydanı’ndan Tünel’e doğru yola çıktık. 

Taksim’de sadece İstiklal Caddesi’nde değil, farklı farklı alanlarda da sokak müzisyenleriyle karşılaşabilmeniz mümkün. Biz rotamıza Taksim metrosundan başladık. Henüz İstiklal Caddesi’ne çıkmadan, metrodaki 70 yaşlarındaki emektar müzisyenin kontrbasıyla içimizi kıpır kıpır eden melodileri güzel bir başlangıç oldu.

Biri Yunan, diğeri Amerikan

ABD ve Yunanistan asıllı sokak sanatçıları Yunan şarkılarını seslendiriyor.
ABD ve Yunanistan asıllı sokak sanatçıları Yunan şarkılarını seslendiriyor.

İlk karşılaştığımız ikili, enerjisiyle yoldan geçenleri etkilemeyi başarıyor. Fotoğrafta soldaki müzisyen ABD asıllı, sağ taraftaki ise Yunanistan asıllı. Amerikalı müzisyenin gitar çalarken ayağını bir tekerleğe yaslamış olması ayrıca dikkat çekici. Hem kulağa hem de göze hitap etmeyi başardıklarını söyleyebiliriz. Yunan müzisyenin akordiyonuyla eşlik ettiği müzik şöleninde, Yunanca şarkılar güneyin sıcaklığını caddeye hızla yayıyor.

Müziğin yaşı olmaz 

Remzi Amca, emekli olduktan sonra sokak müzisyeni olmaya karar vermiş.
Remzi Amca, emekli olduktan sonra sokak müzisyeni olmaya karar vermiş.

Galatasaray'ı geçtikten sonra karşılaştığımız Rizeli sokak müzisyenimiz Remzi Amca, 50 yaşından sonra kemençe çalmaya başlamış. Emekli olduktan sonra sokak müzisyenliği yapmaya karar vermiş. İstiklal Caddesi’nde müzik yapmaktan keyif alan Remzi Amca, kendisi için sokakta kemençe çalmanın en büyük hobisi olduğunu söylüyor.

İranlı sokak sanatçıları

İranlı müzisyenler folk parçalar seslendiriyor.
İranlı müzisyenler folk parçalar seslendiriyor.

İranlı sokak müzisyenleri folk parçalarıyla sokağı neşelendirenlerden. Fotoğraftaki soldaki sanatçı, flütü ve marakasıyla; sağdaki sanatçı ise ukulelesi ve güzel sesiyle caddeden geçenlerin ilgisini üzerine çekiyor.

Vanlı gençler

Grup, Van’ın türkülerini İstiklal Caddesi’ne taşıyor.
Grup, Van’ın türkülerini İstiklal Caddesi’ne taşıyor.

Müziğin onlar için büyük bir aşk olduğunu söyleyen Şirvan Dilgeş, arkadaşlarıyla birlikte İstiklal Caddesi’ne müziklerinin ezgilerini taşıyan bir başka isim. Bu grup Van’ın türkülerini sokağa taşıyor.

Lirik müzik de var

Yumuşak ezgileriyle sokağı süsleyen bu müzisyen lirik parçalara hayat veriyor. Kanuna benzer görüntüsüyle dikkat çeken bu enstrümanın adı, müzisyenine göre sentuğ.

Tulum eşliğinde Karadeniz ezgileri

Karadeniz’in parçalarını İstiklal Caddesi’ne taşıyor.
Karadeniz’in parçalarını İstiklal Caddesi’ne taşıyor.

Caddenin sonuna doğru Karadeniz’in birbirinden güzel parçalarını tulumuyla birlikte ezgilere döken sokak sanatçımız yıllardır İstiklal Caddesi’nde müzik yaptığını söylüyor.

1920’lerin caz ve blues müziğini günümüze taşıyorlar

Eski amerikan filmlerinden fırlamış gibi görünen Uninvited Jazz Band isimli grup, caz müziğin ilk dönemleri olan 1920’lerin caz ve blues müziğini New Orleans stilinde çalıyorlar. İstiklal Caddesi’nin müdavimlerinden diyebileceğimiz Uninvited Jazz Band’e zaman zaman swing dansçıları da eşlik edebiliyor. Şanslıysanız bir gün siz de denk gelebilirsiniz bu şölene.

İstanbul’da bir garip Kızılderili

Renkli kostümleriyle, caddede epey ilgi geçen bir başka grupsa bu Kızılderili ekip. İstiklal Caddesi’nin farklı farklı bölgelerinde ikişer üçer kişilik gruplar halinde Kızılderili müziğini İstanbul’un sokaklarına taşıyorlar. Gizem yaratmayı sevdiklerinden mi bilinmez, isimleri ve geldikleri ülkeyi sorduğumuzda sessiz kalmayı istediklerini belirtiyorlar.