Artırılmış gerçeklik Google Haritalar’da da kullanılacak

Artırılmış gerçeklik Google Haritalar’da da kullanılacak

Dünyadaki teknoloji trendlerini yakından takip eden Google, özelliklerine bir yenisini ekleyerek artırılmış gerçeklik teknolojisini Google Haritalar ile birleştiriyor. Geçen yıl tanıtımı yapılan bu teknoloji, şimdilik sadece bir grup Google kullanıcısına sunuldu. Peki bu teknoloji Google Haritalar’da nasıl kullanılacak? 

Malum eskiden bilmediğimiz bir adrese gitmek için çevredeki esnaflara veya yolda yürüyenlere adres sorardık. Fakat bugün durum oldukça farklı. Artık çoğu kişi adres ararken telefonundaki navigasyon uygulamalarından birini kullanıyor.

Şimdilik sadece bir grup kullanıcı yeni Google Haritalar’ı test ediyor

Özellikle Google’ın navigasyonu dünya çapında en güvenilir kabul edilen navigasyon uygulamalarından biri. Google Haritalar ekibi, özellikle yayaların navigasyon eşliğindeki seyahatlerini daha kolay hale getirebilmek için gerçek dünyanın canlı görüntüsünün üstüne yerleştirilebilecek bir özellik üzerine çalışıyor. Artırılmış gerçeklik sayesinde Google Haritalar’da gezmek artık çok daha kolay olacak.

Google bu özelliğin test edilmesi adına bir grup insana yeni Google Haritalar sürümü olan telefonlar verdi. The Wall Street Journal’ın yayımladığı videoda, David Pierce artırılmış gerçeklik özelliğine sahip Google Haritalar’ı test etti. Pierce uygulamayı test ederken, yaşadığı deneyimleri bu videoda anlattı. 

Bu özellik nasıl kullanılacak?
Google Haritalar’ın yeni sürümü size kamera üzerinde yönergeler veriyor.
Google Haritalar’ın yeni sürümü size kamera üzerinde yönergeler veriyor.

Bu özellik sayesinde haritayı unutun. Çünkü kameranız sayesinde sadece caddeyi görebilirsiniz. Kameranızı tuttuğunuz alanda gideceğiniz yöne doğru, telefonunuzun ekranında büyük oklar göreceksiniz. Uygulamayı açıp, telefonu yola doğru tutarak sağdaki düğmeye dokunduğunuzda telefonunuzun arka kamerası açılır ve hemen yolları taramaya başlar. Uygulama, tam olarak nerede bulunduğunuzu algılamak için zemini, çevredeki işaretleri, tabelaları ve daha fazlasını arıyor.

Uygulama nerede olduğunuzu algılayınca gitmek istediğiniz yöne doğru kameranız üzerinden size sağa sola veya ileri gibi yönlerde talimatlar veriyor. Telefonun size verdiği talimatlarla gideceğiniz yere kolayca varabilirsiniz. Ayrıca etrafınıza yerleştirilen yakındaki işletmelerin adlarını ve yorumlarını da görebilirsiniz. Google Haritalar, konumunuzu algılarken GPS ve Wi-Fi şebekelerini kullanacak.

Bu konuda tek çalışan şirket Google değil

Artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerinde sadece Google değil, dünyadaki önemli teknoloji şirketleri de çalışıyor. Bu teknolojinin akıllı telefonlarla da sınırlı olmayacağı çok açık. Kendi kendini süren arabalar da bu teknolojiden önümüzdeki günlerde faydalanabilir.

Negatif yönleri neler?

Yürüyerek yol tarifleri için Google Haritalar’ın artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmanın sakıncalarından ilki, normal navigasyondan daha fazla pil tüketmesi. Şimdilik, yeni uygulamayı test eden yayalar artırılmış gerçeklik teknolojisinin her dönüşte sadece 5-10 saniye arasında kullanılması gerektiğini söylüyor. Artırılmış gerçekliğe sahip Google Haritalar’ın ne zaman Android ve IOS’larda olacağı henüz belli değil.