Uzun süre çalışmayan araçların bakımı nasıl olmalı?

Uzun süre çalışmayan araçların bakımı nasıl olmalı?

COVID-19 pandemisi için alınan önlemler ve kısıtlamalar sebebiyle uzun bir süreyi evde geçirdik ve araçlarımızı kullanamadık. Bu nedenle park halinde ve hareketsiz kalan veya çok az kullanılan araçlarda çeşitli sorunlarla karşılaşmak mümkün. Peki uzun süre hareketsiz kalan araçlarımız için neler yapmalıyız?

Araçlarımızın aküsü neden boşalır?

Araçlarımızın aküsü olumsuz çevre, saklama koşulları; yüksek sıcaklık gibi dış etkenler nedeniyle boşalabiliyor. Araçtaki kaçak akımlar, açık lambalar, elektrikli cihaz ve donanımlardaki kısa devreler, araç ile akü uyumsuzluğu, küçük akü seçimi ve akünün şarj dinamosunun yetersiz şarj etmesi gibi nedenler de araçlarımızın akülerinin boşalmasına sebebiyet verebiliyor.

Düşük araç aküsü nasıl anlaşılıyor?

Aracınızın aküsünün aniden boşalması gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için zaman zaman akünün şarj durumunu kontrol etmekte fayda var. Oldukça uygun fiyatlara bulabileceğiniz bazı ölçüm araçları ile akünün şarj durumunu ölçebilirsiniz. Aracınızın kaputunu motor kapalıyken açmak ve artı/eksi terminalleri, ilgili akü terminallerine bağlamak yeterli. Akünün değerleri 12,4 ve 12,7 volt arasında ise aracınızı güvenle sürebilirsiniz. Değerler çok daha düşükse aküyü şarj etmelisiniz. 

Arabanızı kapalı otoparklarda muhafaza etmek uzun akü ömrü için en ideal olanı.
Arabanızı kapalı otoparklarda muhafaza etmek uzun akü ömrü için en ideal olanı.

Ne yapmak gerekiyor?

Otomobillerin çalışmasını engelleyen bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için araçların haftada en az bir kez çalıştırılması ve 15 ila 20 dakika süreyle de çalışır halde bulunması gerekiyor. Olduğu yerde aracın çalışır pozisyonda tutulması akü boşalmasının önüne geçiyor. Konuyla ilgili olarak yapılabilecek bir diğer şey ise akü başlıklarının çıkararak akü ile aracın irtibatını kesmek.

Uzun süre hareket etmeyen araçların aküsü boşalmışsa ve aracınız yeni model ise kesinlikle iterek çalıştırılmamalı. Bu durum yeni nesil araçlarda elektronik aksamlara zarar verebiliyor.

Akü takviyesi de gerçekleştirilemiyor ise mutlaka yetkili servis çağrılmalı. Bununla birlikte, alternatör aküyü şarj edene kadar aracı sürmek, akünün dolmasına katkı sağlıyor. Eğer marşa basıldığında akü zorlanıyorsa, performans artırımı için akü kutup başlarının da temizlenmesi büyük önem taşıyor. 

Aracınızın aküsünün donması veya boşalması hava şartlarına göre değişiklik gösterebiliyor.
Aracınızın aküsünün donması veya boşalması hava şartlarına göre değişiklik gösterebiliyor.

Soğuk ve sıcak havalarda ne yapılmalı?

Aracınızın aküsü soğuk havalarda donabilir. Tam şarjlı akülerin donma ısısı -50 ve -70 derece arasındayken, deşarj olan aküler seviyesine göre 0 derece ile -10 derece civarında bile donabilir. Arabanızı kapalı bir alanda (kapalı otopark gibi yerlerde) muhafaza etmelisiniz. Dışarıdaki hava şartları ne yazık ki akünüzü deşarj olmasını hızlandırır. Akünüzün mümkün olduğunca kuru ve serin bir yerde olması gerekir. Çünkü akülerin deşarj oranları sıcaklık ile paralel olarak artar ya da azalır. Sıcak havalarda akünün marş gücü artıyor. Buna paralel olarak da aküdeki yıpranma da artıyor. Soğuk havalarda ise akülerin marş gücü azaldığından, akülerin içindeki elektrolit donabiliyor.

Kuru akü nedir?

Herhangi bir asit ya da su eklemesine ihtiyaç duyulmayan akülere “kuru akü” adı veriliyor. Kuru akü bakım gerektirmediği için akünün ömrü boyunca aküyü güvenli bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Kuru aküler üretilmiş oldukları teknoloji ile sahip oldukları düzenekler bakımından iki çeşide ayrılıyor.

AGM akü (elektoliti seperatörler emdirilmiş akü) ve jel akü olmak üzere iki farklı türde kuru akü bulunuyor. Akü içerisinde su ya da sıvı bulunmaması sebebiyle aküden asit taşması ya da su/asit sızması gibi bir sorunla karşılaşmıyorsunuz. Kuru akülerden gaz çıkışı da görülmüyor. Diğer akülere göre daha uzun ömürlü olan aküler, uzun süre kullanılmasa dahi muhafaza edilebiliyor. Kuru aküler sıvı akülerin aksine herhangi bir sarsıntı ve titreşime karşı dirençli. Bu sebeple daha kolay bir şekilde bir yerden farklı bir yere taşınabilirler. Kuru akülerin sahip olduğu seperatörlere özel elektrolit emdirilmiş kurşun ve asit bulunuyor. 

Uzun süre çalışmayan araçların frenleri mutlaka kontrol edilmeli.
Uzun süre çalışmayan araçların frenleri mutlaka kontrol edilmeli.

Uzun süredir çalışmayan araçların bakımı nasıl olmalı?

Aracınızı uzun süre çalıştırmadıysanız karşınıza çıkabilecek sorunları tespit etmelisiniz. Uzun süre boyunca hareket etmeyen aracınızın fren sistemi, hava filtreleri ve süspansiyon sistemi tozlardan etkilenecektir. Bu sorunlara ek olarak uzun süre çalışmayan araba lastikleri de kritik bir konudur. Zamanla lastiklerin havası söner ve aynı zamanda lastiklerin kalitesi de azalır. Aracınızın lastiklerinin üstünde basınç oluşacak ve bu da lastikler üzerinde çatlaklar yaratabilir.

Diğer karşılaşılabilecek sorunlardan birisi de motordaki piston parçaları arasındaki yağların mumlaşması ve sıkışması olabilir. Aynı şekilde motorun çalışmasında büyük rolü olan şamandıra iğnesi, platin gibi parçaların da benzer şekilde mumlaşma ya da paslanma riski vardır. Konuyla ilgili olarak dikkat edeceğiniz birkaç öneri ile arabanızın bakımını kolayca yapabilirsiniz:

Sıvı değişimi: Eğer aracınız uzun yıllar boyunca çalışmamış ve park halinde kalmışsa baştan aşağı tüm sıvılarını boşaltıp yeniden doldurmalısınız. Daha kısa bir süre beklemiş ya da kışın hareketsiz kalmışsa filtresini değiştirin. Ardından benzin deposundaki yakıtı tahliye edin. Karbüratör yüzdürme kaselerini de boşaltmanızda fayda var.. Radyatör soğutma suyunu boşaltıp değiştirmek ve yakıt borularını yıkamak da listenizde olsun. Aracınızın tüm sıvılarının yeterli seviyelerde olmasına özen gösterin.

Buji bakımı: Eğer arabanız 90 günden fazla bir süredir çalışmamışsa bujileri çıkarmanız ve silindir yuvaların da biraz yağlanması gerekiyor.. Bunu yaptığınızda yağın silindirin duvarlarını yağlaması ve ateşleme öncesi yakıt ile yağ pompalarını doldurması adına motor anahtarını da birkaç kez çevirmelisiniz.

Lastik ve fren kontrolü: Aracınızın frenini de kontrol etmeyi unutmayın. Arabanız krikonun üzerindeyken tüm lastikleri tek tek el pedali ile çalışırken döndürün. Bu şekilde frenlerinin sağlamlığını test edebilirsiniz.

Quick Zorunlu Trafik Sigortası

7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/zorunlu-trafik-sigortasi