The Matrix Resurrections “seçim senin” diyor!

The Matrix Resurrections “seçim senin” diyor!

İlk film The Matrix, tüm algıları değiştirdi

Filmin en kilit yerlerinden bazılarını hatırlayalım. Bir yazılımcı ve hacker olan Neo yani Thomas Anderson, bilgisayar başında uyuyakalmıştır. Uyanır, ekrana bakar ve ekran “Uyan Neo ve beyaz tavşanı takip et” yazısını görür. Az sonra da omzunda beyaz tavşan dövmesi olan müşterisi kapıya gelir ve aslında Neo tercihini yapmıştır.

Matrix’in ilk filminde Morpheus, Neo’ya mavi ve kırmızı haplarla bir seçim sunuyor; keşfederek bilgeliğe kavuşmak ve fark etmeden cehalet içinde yaşamak arasında: “Sen de herkes gibi bir köle olarak doğdun. Dokunamadığın, tadamadığın ya da koklayamadığın bir hapishanedesin. Beyninin içi bir hapishane. Ne yazık ki Matrix’in ne olduğu kimseye anlatılamaz. Bunu kendin görmek zorundasın. Bu senin son şansın. Bundan sonra bir geri dönüş olmayacak. Mavi hapı alırsan bu hikaye sona erer, yatağında uyanırsın ve istediğin her neyse ona inanırsın. Kırmızı hapı alırsan Harikalar Diyarı’nda kalırsın. Ben de sana tavşan deliğinin gittiği yerleri gösteririm. Unutma; sana vadettiğim tek şey gerçek, fazlası değil.” 

Matrix’te kırmızı hapı seçmek, Harikalar Diyarı’nda kalmak ve tavşan deliğinde bir yolculuk yapmak demek. Şu detayı hatırlatmak isteriz: Alice Harikalar Diyarı’nda adlı romanda da Alice, Beyaz Tavşan’ı takip ediyor ve bilinmeyeni keşfetmeye gidiyordu.
Matrix’te kırmızı hapı seçmek, Harikalar Diyarı’nda kalmak ve tavşan deliğinde bir yolculuk yapmak demek. Şu detayı hatırlatmak isteriz: Alice Harikalar Diyarı’nda adlı romanda da Alice, Beyaz Tavşan’ı takip ediyor ve bilinmeyeni keşfetmeye gidiyordu.
QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

Felsefe, din, mitoloji…

Felsefi ve mitolojik anlamlar taşıyan Matrix serilerinde, dini alegoriler bolca kullanılmış. Mesela Hristiyanlıkta Baba-Oğul-Kutsal Ruh’u simgeleyen Teslis-Trinity’yi, Matrix filmlerinde koruyucu bir kadın karakter olarak görüyoruz. Serideki Morpheus’un Baba, Neo’nun Oğul, Trinity’nin de Kutsal Ruh olduğu söyleniyor. The Matrix Reloaded’da karşımıza çıkan Mimar’ın gerçekliği yani Kant’ı, üç filmde de karşımıza çıkan Kahin’in ise deliliği yani Sokrates’i temsil ettiği de diğer bir film yorumu.

Matrix’te insanlar doğmuyor, üretiliyor. Matrix’in Latince tıbbi anlamı ise rahim. İnsanların rahme benzeyen tüpler içinde kablolara bağlı halde üretildiğini gördüğümüz sahne, filmin ismini daha da özel yapıyor. Diğer bir yoruma göre Mimar baba, Kahin ise anne.

Biraz da karakterleri hatırlayalım… Seçilmiş kişi olarak ortaya çıkan ama aslında bir program olduğu anlaşılan Neo. Matrix’teki Ajan Smith için sistemi yok etmeye çalışan bir virüs, diyebiliriz. Seçilmiş kişiyi bulma ve ona yardımcı olma misyonları taşıyan Morpheus. Matrix’i yaratan tasarımcı olan Mimar ve Mimar’ın Matrix’e yerleştirdiği bir diğer program olan Kahin. 

“Kokladığın, gördüğün, hissettiğin her şey sadece beynin yorumladığı sinyallerden ibaret”. Matrix filminde “gerçek” böyle tanımlanıyor. Yani dünya bir simülasyon.
“Kokladığın, gördüğün, hissettiğin her şey sadece beynin yorumladığı sinyallerden ibaret”. Matrix filminde “gerçek” böyle tanımlanıyor. Yani dünya bir simülasyon.

Matrix, 22 yıldır hayatımızda

Sinema sektöründe seri filmler çekmek ve her filmde aynı izleyici tatminini sağlamak çok kolay bir iş değil. Matrix’in çok ilgi görmeyen iki ve üçüncü filminin aynı anda çekildiği söyleniyor ki filmler altı ay arayla 2003 yılında vizyona girmişti. Bazı Matrix hayranları da bunların sevilmemesine çok kızıyor ve izleyenlerin filmin doğasını anlamadıklarını düşünüyor.

Matrix kesinlikle bolca tartışmaya, fikir ayrılıklarına, farklı yorumlara yol açan bir film. Hakkında yazılanlar, havada uçuşan teoriler, eğlenceli caps’ler ve şakalar 1999 yılından beri aralıksız devam ediyor. Okan Bayülgen'in Komser Şekspir filminde söylediği gibi: “Yok ki lan hiçbiriniz, yoksunuz, ne bu binalar, ne bu şehir, ne bu trafik. Nedir ulan bu, yanılsama değil mi lan! Gerçekliğin komik bir alegorisi aslında. Aslında hiçbiriniz yoksunuz. What is Matrix ulan!”

Wachowski kardeşler ayrıldı mı?

The Matrix, The Matrix Reloaded, The Matrix Revolutions Cloud Atlas, Sense 8, V for Vendetta gibi efsane projelerin senarist, prodüktör ve yönetmen koltuklarında gördüğümüz Lana Wachowski ve Lilly Wachowski; The Matrix: Resurrection filminin yönetmenliğini birlikte yapmadı. Bu durum “Acaba ayrılıyorlar mı?” tartışmalarını birlikte getirirken aslında nedeni basit bir tercihti. Lilly Wachowski, bilimkurgu film dünyasından biraz uzaklaşmış ve farklı projelerde çalışmak istemiş. Lilly Wachowski, bu isteğine bağlı olarak da en son bambaşka bir proje olan Work in Progress adlı komedi dizisinin yönetmenliğini yapmıştı.

Matrix’in dördüncü filmi, 24 Aralık’ta vizyonda

Filmin fragmanını izlemek için görsele tıklayabilirsiniz.
Filmin fragmanını izlemek için görsele tıklayabilirsiniz.

Yeni filmin hikayesine gelirsek… The Matrix: Resurrections ile iki gerçeklik dünyasına geri dönülüyor. Anılar içinde kaybolan Neo, gerçek olanı ve kendisini tanımak için yeniden beyaz tavşanı izlemeyi seçiyor. Neo biliyor ki Matrix’e girmek veya çıkmak, seçimden ibaret. Fakat Matrix, artık daha güçlü ve tehlikelidir.

Vizyon tarihi ve ismi çok kez değişen Matrix’in dördüncü filmini izlemeden, önceki filmleri tekrar izlemenizi öneririz. Ayrıca0 filmlerde kullanılan şu soundtrack’leri dinleyerek de biraz havaya girebilirsiniz:

● Wake Up – Rage Against The Machine

● Mindfields – Prodigy

● Prime Audio Soup - Meat Beat Manifesto

● Rock is Dead - Marilyn Manson

● Dissolved Girl - Massive Attack & Azekel

The Matrix: Resurrections, 24 Aralık Cuma günü vizyona girecek! Günümüz teknolojisinin sağladığı görsel efektlerle birlikte daha doyurucu bir film izleyeceğimiz bir gerçek. Fakat hikaye ve kurgusundan Matrix hayranları mutlu olacak mı göreceğiz…

Kaynak:

filmloverss.com

imdb.com

QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Antivirüs - Bitdefender Total Security Hediye!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi