Otomotiv teknolojisi bölümü hakkında merak edilenler

Otomotiv teknolojisi bölümü hakkında merak edilenler

Dünyadaki dev otomotiv markalarının yer aldığı ülkemizde otomotiv sektörü en geniş iş istihdamına sahip alanlardan biri. Otomotiv teknoloji bölümü ise bu alanda çalışacak ve son çıkan teknolojileri takip edecek eleman üreten bir ön lisans programı. Bu bölümle ilgili merak edilen soruları bu yazımızda cevapladık.

Otomotiv teknolojisi bölümünün sektördeki önemi

Ülke içinde otomotiv sektörüne dayalı çok fazla fabrika kurulması ve geniş bir iş istihdamına sahip olmasından dolayı otomotiv sektörünün ekonomide önemli bir yeri var. Özellikle İstanbul, Sakarya ve Bursa gibi şehirlerde otomotiv alanında kurulan fabrikalar bu alan için eleman talebinin artışında etkili. Bu artışla birlikte otomotiv sektöründe çalışacak eleman için eğitim talebi de gittikçe artıyor.

Ülkemiz otomotiv sektörü için dünya çapında kaliteli sayılacak bir eğitim sistemi sunuyor. Bu eğitim sistemi sayesinde otomotiv teknolojisi bölümü öğrencileri birçok konuya vakıf olarak mezun oluyor. Bu bölümdeki öğrenciler tasarım, üretim, satış ve pazarlama gibi alanlarda nitelikli elemanlar olarak yetiştiriliyor. İnsan gücü kaynağındaki bu artış eğitim ve kaliteli üretimle desteklendiğinde dünya pazarında ülkemizin payı da gittikçe artacaktır.

Otomotiv teknolojisi bölümü nedir?

Otomotiv teknolojisi bölümü, otomotiv teknolojileri alanında ilgili kavram ve terminolojiye sahip kişiler yetiştirir. Bu bölüm;

· Otomotiv sektörü içerisinde ihtiyaç duyulan yeni sistemleri tanıma ve uygulama kabiliyetine sahip,

· Araç bakım ve onarımında ortaya çıkabilecek sorunların çözülmesini sağlayan,

· Oluşabilecek sorunlara karşı çözüm önerileri sunabilen ve sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip insanlar yetişmesini sağlar.

Otomotiv teknolojisi bölümünde çalışan sistemlerin bakım, onarım ve işletmesine dair bilgi edinen öğrenciler bölümün uygulamalı olması sayesinde deneyim de kazanıyor. İş hazırlama, tasarım, kalite güvence ve işletim sistemlerinde çalışmaya yetkin teknik elemanlar yetişirken bir yandan da son teknolojilerin takibi yapılıyor. Otomotiv teknolojileri değişime açık bir sektör olduğu için her geçen yeni teknolojik ortaya çıkıyor. Örneğin otomotiv teknolojileri ilerleme göstererek fosil yakıtlardan elektrikli araçlara dönüşüyor. Otomotiv teknolojisi bölümü de bu gelişim ve yeniliklere ayak uyduruyor ve öğrenciler de donanımlı ve küresel anlamda rekabet edebilen ve yeniliğe açık kişiler olarak yetiştiriliyor.

Donanımlı ve tecrübeli elemanlar yetiştiren otomotiv teknolojisi bölümü sektör için önemli.
Donanımlı ve tecrübeli elemanlar yetiştiren otomotiv teknolojisi bölümü sektör için önemli.

Otomotiv teknolojisi bölümünün başlıca dersleri nelerdir?

Türkiye’de vakıf ve devlet üniversitesi olmak üzere toplamda 78 üniversitede otomotiv teknolojisi bölümü bulunmaktadır. 2021 yılı üniversite sınavı yerleştirme sonuçlarına göre bunların arasında Yeditepe Üniversitesi en yüksek sıralama ve puana sahipken ikinci en yüksek puan ve sıralama Bursa Uludağ Üniversitesi’ne aittir. Bölümün bulunduğu diğer üniversiteler şunlar:

· İstanbul Aydın Üniversitesi (Vakıf)

· İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa (Devlet)

· Başkent Üniversitesi (Vakıf)

· Kocaeli Üniversitesi (Devlet)

· İstanbul Gelişim Üniversitesi (Vakıf)

· Ege Üniversitesi (Devlet)

Otomotiv teknolojisi bölümünde

· Teknolojinin Bilimsel İlkeleri,

· Otomotiv Elektriği,

· İçten Yanmalı Motorlar,

· Buji ile Ateşlemeli Motorlar Teknolojisi,

· Motor Termodinamiği,

· Bilgisayar Destekli Tasarım,

· Dizel Motorları Yakıt Enjeksiyon Sistemleri,

· Malzeme Bilgisi ve Seçimi,

· Ölçme Tekniği,

· Güç Aktarma Organları,

· Elektrik Motorları ve Sürücüleri,

· Motor Testi ve Ayarlama,

· Yenileştirme Teknolojisi,

· Emisyon Kontrol Sistemleri gibi başlıca dersler vermektedir.

Her üniversitede bu derslerin hepsi bulunmamakla birlikte genel olarak bölümün amacı ortak bir müfredatta işinin ehli elemanlar yetiştirmek. Alınan bu derslerle öğrencilerin otomotiv teknolojileri alanında kullanılan parçaların ölçümü, arıza sistemlerinin tedariki, benzinli ya da dizel motorların sökülüp takılması, enjeksiyon sistemleri, bilgisayar destekli çizim ve tasarım gibi konular üzerinde yetkinlik kazanması hedefleniyor. Bu bölüm ön lisans programı olduğu için 4 yarı eğitim dönemiyle toplam 2 yıllıktır. Teorik ve pratik derslerin yanında staj zorunluluğu bulunan bölüm sektörün geleceğine yön verecek elemanları yetiştirirken uygulamanın önemini bir kere daha vurguluyor. Böylece sadece bilgi sahibi değil aynı zamanda deneyim sahibi elemanlar yetiştiriyor.

Sektör, otomotiv teknoloji bölümü mezunlarına birçok iş imkanı sunuyor
Sektör, otomotiv teknoloji bölümü mezunlarına birçok iş imkanı sunuyor

Otomotiv teknoloji bölümü mezunu ne iş yapar?

Otomotiv fabrikalarındaki her kademede çalışabilen otomotiv teknolojisi bölümü mezunları için birçok iş imkanı bulunuyor. Üretim ve montaj hattı, ölçme ve kontrol cihazlarının kullanım alanı ve hidrolik-pnömatik sistem alanları, araç teknik servisleri, araç muayene istasyonları, uçak motoru ve gövdesi üretim, bakım ve teknik hizmetlerini sunan yerler bölüm mezunlarının çalışma imkanı bulabileceği alanlar. Bunun yanında yine fabrikalarda hakim oldukları konular hakkında eğitmen olabilir ya da destek sağlayabilirler. Yenilikçi ve gelişmelere açık olan bölüm mezunları aynı zamanda Ar-Ge ve vagon sanayi kuruluşlarında da iş bulabilirler.

Bu alanlarda hizmet veren çalışanların belli başlı görevleri bulunmakta. Otomotiv teknikeri unvanıyla mezun olan bu kişiler;

· Motorlu taşıtların üretim aşamasından sorumludurlar,

· İş sağlığı ve güvenliği prensibine göre hareket ederler,

· Araç motoru ile ilgili gerekli testlerin yapılmasından sorumludurlar,

· Otomotiv teknolojileri alanında çıkan yenilik ve gelişmeleri takip ederler,

· Motor ya da gövde parçalarının üretimi, bakımı ve onarımından sorumludurlar,

· Kendilerine verilen tasarım görevleri için teknik ya da bilgisayar destekli çizimler yaparlar.

· Üretim ya da servis ünitelerinde kullanılan makine ve parçaları hazır hale getirirler.

· Araçların bakımını yapabilmelerinin yanında motorla ilgili karşılaştıkları sorunları çözerler.

Kaynak: iienstitu.com

Quick Zorunlu Trafik Sigortası

7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsayan zorunlu trafik sigortan ekonomik fiyatlarla ve anında hazır.

Detaylı bilgi için: 

quicksigorta.com/zorunlu-trafik-sigortasi