Önce çip krizi, şimdi magnezyum… Şanzımandan direksiyon kollarında kadar kullanılan magnezyum, otomotiv sektörünün vazgeçilmez ham maddelerinden biri. Magnezyum tedarikinde önemli payı olan Çin’in sevkiyatları durdurması ise endişe yarattı.
İki yıldır tüm dünyayı etkisi altında bırakan salgının sektörler üzerindeki etkisi halen devam ediyor. Bu sektörlerden biri de otomotiv. Bilgisayardan buzdolabına kadar birçok aletin üretiminde kullanılan çipler, otomotiv üretiminde de değerli. Pandemi boyunca otomobil üretiminin azalması sebebiyle çip üretimi de durma noktasına gelmişti. Daha sonra sektör kendini toparlamaya başlasa da elde olan çipler yetmemeye başladı ve sonunda çip krizi ortaya çıktı. Peki otomobil parçalarında kullanılan alaşımların en önemli parçası magnezyum için de durum aynı mı?
Sene başında iki bin dolar idi, sene sonunda neredeyse beş bin dolar
Geride bıraktığımız 2021 yılının son aylarında magnezyum tedarikinde tekelleşen Çin, sevkiyatlarını durdurarak tüm Avrupa’yı endişelendirdi. Gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde yedisi otomotiv sektöründen oluşan AB, derhal hükümetlerle görüşmelere başladı.
Avrupa’nın magnezyum tedarikinin yüzde 95’ini Çin sağlıyor. Giderek büyüyen açığı hafifletmek ve milyonlarca kişiye iş sağlayan tesislerin kapanmasını engellemek için Avrupalı sanayi örgütleri, Avrupa Komisyonu’na, Çin ile magnezyum sevkiyatına dair görüşmeler başlatması için çağrıda bulundu. 2021 yılı Eylül ayından beri duraksamada olan magnezyum sevkiyatı birçok Avrupalı sanayiciyi zor durumda bıraktı.
Şanzıman ve otomobil levhaları gibi birçok otomobil parçasının yapımında kullanılan alüminyum alaşımlarının ham maddesi olan magnezyumun üretimi, Çin’de yaşanan krizden oldukça etkilendi. Almanya’daki metal üreticiler birliği WVM (The WirtschaftsVereinigung Metalle) bu krizin Avrupa’da da etkilerinin büyük olacağını ve otomobil üreticilerini ciddi sorunların beklediğini belirtti. Birliğin Alman hükümetine yazdığı mektupta Çin’in magnezyum sevkiyatlarının baltalaması sonucu oluşacak arz talep dengesizliğinin sorunları giderek artırdığı söyleniyor.
Magnezyumun ton fiyatı 2021 yılının başında 2 bin dolar civarı iken 2021 yılının sonunda 4 bin 700 doları buldu. Bunun yanında Avrupa’da yapılan stok satışlarında ise fiyatlar 10 bin ile 14 bin dolar arasında değişiyor.
Küresel magnezyum stoku tehdit altında
Magnezyum fiyatları gittikçe artıyor ve stok satışları devam ediyor. Lakin bir yandanda stoklardaki magnezyum tükenmeye başlıyor. Avrupalı sanayi örgütlerinin yakın bir zaman içinde tükenmesini beklediği magnezyum stokları otomobil üreticilerini endişelendiriyor.
Otomobil sektörü için vazgeçilmez olan magnezyumun Avrupa için ana tedarikçisi Çin, enerji kaynaklarını korumak için izabe tesislerinden bazılarını kapatma kararı aldı. Buna göre toplamda elli olan magnezyum izabe tesislerinden yalnızca on beş tanesi 2021 yılına kadar işler haldeydi. Bu durumun yarattığı stok sıkıntısının yanında var olan magnezyumun üç ay gibi kısa sürede oksitlenmeye başlaması magnezyumun stoklanmasında sıkıntı yaratıyor. Üstelik alüminyum levha ve kütük üretiminde önemli rol oynayan magnezyumun yerine kullanılabilecek bir alternatif mevcut değil. Bu sebeple Çin’in mevcut yaklaşımını devam ettirmesi küresel magnezyum stokunu tehdit ediyor.
Avrupa kendi magnezyumunu üretmeye dönecek mi?
Dünyanın önde gelen finans şirketlerinden Barclays analistlerinden Amos Fletcher’ın hazırladığı bir rapora göre otomobil üretiminde kullanılan levhalar, magnezyum talebinin yüzde otuz beşini oluşturuyor. Eğer durum böyle giderse Avrupa’daki otomotiv endüstrisinin de durma noktasına gelmesi muhtemel. Nitekim Almanya Hükümeti ile görüşmeler yapan WVM ayrıca Avrupa Birliği’ne kendi magnezyumlarını üretmeye geri dönme talebinde bulundu. Öncesinde Norveçli Norsk Hydro ve diğer yerli birçok şirket magnezyum üretimi yapıyordu. Çin’in düşük maliyetleri ile yarışamayan yerli şirketler üretimlerini sonlandırarak pazardan çekildi. Magnezyum tedarikine çözüm bulunmazsa sadece otomotiv sektöründe değil inşaat, ambalaj endüstrisi ve mühendislik gibi alanlarda da büyük üretim kayıpları yaşanması bekleniyor.
Çin enerji kaynaklarını korumaya çalışıyor
Çin bir süredir enerji kaynaklarını korumak amaçlı çalışmalar yürütüyor. Bunların arasında tüm dünyada yankılanan elektrik kesintileri de var. Çin elektrik kaynağı olarak kömürle çalışan termik santrallar kullanıyor. Elektrik üretiminin yüzde elli altısını sağlayan bu santraller, enerji krizi kapsamında yapılan düzenlemeler yüzünden aralıklarla çalıştırıldı.
Ülke çapında habersiz yapılan elektrik kesintileriyle kömür stoklarını genişletmeyi hedefleyen Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC), kasım ayı sonunda, eylül ayına kıyasla 40 milyon ton artış göstererek 117 milyon ton kömür stokuna ulaştığını açıkladı. Bu enerji krizini önleme çalışmalarından magnezyum da payını aldı. Toplamda elli tane olan magnezyum izabe tesislerinden otuz beş tanesi belli bir süre kapalı kaldı.
Çin’in otomotiv sektöründe yeri
Çin pandemi sonrası önemli rakamlarda satışlar yaparak pazarın kendini toparlamasında öncü rol oynadı.
Quick Sigorta Bina Tamamlama Sigortası
Binaların tamamlanamaması nedeniyle oluşacak mağduriyetleri önlemek, tüketicilerin ödemelerini teminat altına almak ve ülke ekonomisine yeni gayrinakdi kaynak sağlamak açısından önemli bir fonksiyona sahip Bina Tamamlama Sigortası, finansal sigortaların uzmanı Quick Sigorta güvencesi ile sunulmaya başlandı!
Detaylı bilgi için:
quicksigorta.com/bina-tamamlama