Magnezyum, vücut için hayati öneme sahip bir mineral. Peki birçok türü olan magnezyumu nasıl kullanmalıyız?
Magnezyum, on zamanlarda beslenme konusundaki makale ya da haberlerde sıklıkla gündeme geliyor. Bu yersiz değil elbette. Magnezyum, sinir sistemi fonksiyonlarından kasların sağlıklı işlevine, enerji üretiminden protein sentezine kadar vücut için gerekli birçok temel süreçte rol oynuyor. Aynı zamanda kalp sağlığını destekleyen, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan magnezyumun eksikliği halinde çeşitli sağlık sorunları yaşanabilir. Bu nedenle yeterli magnezyum alımı sağlıklı bir yaşam için hayli önemli kabul ediliyor.
Magnezyumun vücuda faydaları
Magnezyumun vücut üzerinde çok yönlü ve olumlu etkileri bulunuyor. Magnezyumun hayati işlevleri şöyle sıralanabilir:
- Magnezyum, enerji üretimi süreçlerinde vücudu destekliyor.
- Protein sentezi için magnezyum olmazsa olmaz.
- Sinir sistemi fonksiyonunu düzenliyor ve kasların düzgün çalışmasını sağlıyor.
- Bağışıklık sistemini destekliyor.
- Stresle baş etmeye ve uyku kalitesinin iyileşmesine yardımcı oluyor.
- Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına destek veriyor.
- Migren ataklarının azaltılmasına yardımcı olabiliyor.
Tüm bu faydaları elde edebilmek amacıyla magnezyumun doğru kullanılması da önem arz ediyor. Hem beslenme gibi doğal yollardan hem de takviyelerden magnezyum alırken dikkat edilmesi gerekenler noktalar var.
Beslenme Yoluyla Magnezyum Alımı: Magnezyum açısından zengin yiyecekler arasında, fındık, kabak ya da ay çekirdeği gibi tohumlar, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, mercimek, nohut gibi baklagiller ve avokado sayılabilir. Bu gıdalar günlük beslenme düzenine eklenip doğal yoldan yeterli miktarda magnezyum alınabilir.
Magnezyum Takviyeleri: Öncelikle şu önemli ki takviye kullanımı doktora danışmadan yapılmamalı. Her bünyenin ihtiyacı farklı olabileceğinden ve bazı durumlarda magnezyum takviyeleri bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden uzman fikri almak önemli. Magnezyum takviyeleri genellikle tablet, kapsül veya toz formunda olabiliyor.
Magnezyum Çeşitleri: Belki de magnezyum kullanımı konusunda en çok kafa karıştıran konu da magnezyumun birçok çeşidinin bulunması. Bunlar arasında magnezyum sitrat, magnezyum glisinat, magnezyum oksit akla ilk gelenler. Magnezyum sitrat ve glisinat gibi formlar, sindirim sisteminde daha kolay emildiğinden genellikle daha çok bu magnezyum formu tercih ediliyor.
Magnezyum Kullanırken bunlara dikkat!
- Magnezyum, kalsiyum ve çinko gibi diğer minerallerle rekabete girebileceğinden bu minerallerin alımı ve magnezyum alımı arasında denge kurulmalı.
- Magnezyum takviyelerinin yemekle birlikte alınması önerilmiyor.
- Magnezyum alınırken mutlaka yeterli su içmeli.
- Günlük olarak önerilen magnezyum dozu 200-400 mg arasında oluyor. Aşırı magnezyum alımı ishal, mide bulantısı ve hatta kalp ritim bozuklukları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kişisel ihtiyaçları belirlemek ve uygun dozu saptamak için doktora danışılmalı.
- Magnezyum takviyeleri, bazı ilaçlarla etkileşime girebileceğinden yine bir uzmana danışmadan magnezyum kullanılmamalı.
- Hamilelik veya emzirme döneminde magnezyum takviyeleri almadan önce de mutlaka doktora danışılmalı.