Otomobiller artık Y kuşağına göre şekilleniyor

Otomobiller artık Y kuşağına göre şekilleniyor

Dijitalleşme, otomotiv gibi teknolojiyle doğrudan bağlantılı sektörler başta olmak üzere bütün sektörleri etkiliyor, hatta dönüştürüyor. Dijitalleşen dünya, otomotiv sektörüne “Infotainment” denen bir kavram kazandırdı. Araç içi bilgi-eğlence sistemleri olarak bilinen infotainment, gençlerin ideal otomobile dair beklentilerini de açıkça gösteriyor.

Teknolojik yenilikler otomobilleri doğrudan etkiliyor

Benzinle çalışan içten yanmalı motora sahip ilk otomobilin 1885 yılında Alman mühendis Karl Benz tarafından icat edilmesiyle önemli bir ulaşım aracı haline gelen otomobil, yüzlerce yıldır itibar ve konfor eşyası olma özelliğini koruyor. Bu nedenle teknoloji dünyasında yaşanan küçük bir değişikliğin otomobillere yansıması, otomobilleri daha kullanışlı ve sürücülerin isteklerine uygun hale getirmesi kaçınılmaz. Hele ki söz konusu günümüzde otomobil sürücülerinin büyük bir bölümünü oluşturan, 1980-1999 yılları arasında doğan Y kuşağı olunca şirketler, otomobillerin dijital çağa uyumu konusunda çok daha duyarlı hale geliyor. Yeni kuşağın otomobilden beklentisi değiştikçe ve yeni teknolojiler hızla hayatın her alanına sirayet ettikçe, araç içi ve dışındaki ekosistem de bu değişime uygun olarak yeniden dizayn ediliyor.

Teknoloji, otomobil sektörünü de değişime soktu.
Teknoloji, otomobil sektörünü de değişime soktu.

Gerçek ve dijitalin arasındaki fark, satın alma eğilimini etkiliyor

Avrupa’nın en önemli otomotiv distribütörlerinden biri olan PSA Retail’in “Virtual Garage” adını verdiği sanal garajlar, müşterilerin satın alma eğilimlerini değiştiriyor. PSA Retail’in deneyim mağazalarında belli markalara ait sanal 3D modellere yer veriliyor. Müşteriler aracın içini ve dışını tıpkı gerçekte olduğu gibi tecrübe edebiliyor, hatta kendilerine göre yapılandırabiliyorlar. Dassault Systemes Ulaşım ve Mobilite Endüstrisi Başkan Yardımcısı Olivier Sappin, temmuz ayında yaptığı bir konuşmada konuyla ilgili şunlara yer verdi: “Fiziksel bir otomobilin olmadığı ya da bir otomobile dokunmadan etkileşime girdiğiniz bir satış yeri hayal edin. Burası müşterileri, onların diledikleri otomobile herhangi bir fiziksel bayiden çok daha fazla yaklaştırıyor.”

Nedir bu infotainment?

Information (bilgi) ve Entertainment (eğlence) kelimelerinin birleşiminden oluşan infotainment (bilgi-eğlence), yeni medya teknolojilerinin son yıllarda en fazla ön plana çıkan kavramlarından biri. Otomotiv sektörü de infotainment kavramını yeni nesil otomobillere uyarlıyor, hatta kavramın otomotiv teknolojileriyle özdeşleşmesine aracılık ediyor. Araç içi bilgi-eğlence sistemleri olarak adlandırılan bu teknoloji, mobil iletişimden navigasyona, görüntü ve ses sisteminden acil durum uygulamalarına kadar çeşitlenen pek çok özelliği içeriyor. Bu yeni teknolojilere daha ayrıntılı bakalım…

İnfotainment ile yolculuklar artık daha eğlenceli hale geliyor.
İnfotainment ile yolculuklar artık daha eğlenceli hale geliyor.

Bağlantı ve mobil iletişim

Yolcuların araç içi bilgi-eğlence sistemlerine rahatça ulaşımı, infotainment sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biri. Yolcuların bu sistemlere erişimini sağlayan bütünleşik mobil uygulamalar, cep telefonlarındaki uygulamaların araç içine entegre edilerek rahatça kullanılmasını sağlıyor. Dokunmatik ekran veya sesli asistanlar yardımıyla yolcular sosyal medya, müzik veya video uygulamalarını seyir halindeyken iki ortamda da çalıştırabiliyorlar.

Dokunmatik teknolojiyle artık her şey daha kolay.
Dokunmatik teknolojiyle artık her şey daha kolay.

Navigasyon ve yol bilgisi

GPS tabanlı çalışan navigasyon sistemleriyle artık en doğru lokasyon bilgisi belirleniyor ve hedef noktaya en kısa mesafe için sürücülere rota çiziliyor. Navigasyon sistemleri, özellikle trafik probleminin yaşandığı büyük şehirlerde anlık trafik bilgisinin, en ekonomik ve stratejik rotasyonun yanı sıra şehirler arası yolculuklarda otel, hastane, akaryakıt istasyonu gibi bilgileri de veriyor.

Sesli komut ve görüntü sistemleri

Yeni otomobillerde genellikle direksiyon üzerindeki tuşlarla aracın temel fonksiyonlarına erişiliyor, navigasyon ile rota çiziliyor ve farklı araç içi bilgi-eğlence sistemlerine geçiş yapılabiliyor. Böylece sürücüler ve yolcular dikkatleri dağılmadan yola konsantre olabiliyor ve güvenli bir şekilde yolculuk yapabiliyorlar. Ayrıca CD, DVD, USB ve internet bağlantısıyla yolcular ses ve görüntü sistemlerinden verimli bir şekilde yararlanabiliyorlar.

Acil durum uygulamaları

Güvenli yolculuk için de teknolojik hizmetler mevcut.
Güvenli yolculuk için de teknolojik hizmetler mevcut.

Acil durum uygulamaları, hava ve yol bilgisini sürücülerle paylaşmanın yanı sıra araca entegre kamera, ses sistemi, park asistanı, çizgi takibi, çarpışma uyarısı ve takip mesafesi gibi donanımlarıyla hem sürüş konforunu hem de sürüş güvenliğini artırıyor.

Araç konforunu ve güvenliğini artıran mobil tabanlı uygulamalar neler?

Her türlü isteğe uygun uygulamalar bulmak mümkün.
Her türlü isteğe uygun uygulamalar bulmak mümkün.

Araçta rahatça müzik dinlemek için Spotify, anlık navigasyon ve trafik bilgisi almak için Yandex Navigasyon, sesli komutla arama yapmak veya yazı yazmak için Dashdroid gibi uygulamaların popülerliği araç konforunu ve güvenliğini artırdıkları için her geçen gün biraz daha artıyor.