Karda otomobil kullanma teknikleri

Karda otomobil kullanma teknikleri

Kış ayları araç sürücüleri için kabusa dönüşebiliyor. Karlı günler öncesinde gerekli hazırlıkları yapmanın yanı sıra, kaza yapmadan araç kullanmak için sürüş stilini de değiştirmek gerekiyor. Beyaz örtü her yeri kaplamadan otomobil kullanıcılarına özel sürüş tekniklerini derledik.

Otomobil sürücülerinin kışa girerken alması gereken önlemlerden ilki, elbette lastikleri değiştirmek. Karlı zeminde en iyi tutunmayı sağlayan kış lastiklerinde dikkat edilmesi gereken nokta ise diş derinliğinin üç milimetrenin altında olmaması. Ayrıca lastik havalarının yüzde 10’dan daha fazla basılmaması gerekiyor. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğündeyse mutlaka kış lastiği kullanılmalı. Fakat karlı veya buzlu zeminde güvenli sürüş için yalnızca kış lastiği veya zincir kullanmak da yeterli değil. Kış şartlarında sürüş stilini değiştirmek, en önemli noktalardan biri. Peki, karlı veya buzlu zeminde araç kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Yalnızca karlı ve buzlu yollarda değil, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde de kış lastiği kullanılmalı.
Yalnızca karlı ve buzlu yollarda değil, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde de kış lastiği kullanılmalı.

Frene basmak ya da basmamak!

Soğuk kış aylarında aracın kaymasını engellemek ve kontrolünü kaybetmemek için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, fren ve gaz pedalının sert kullanımından ve ani direksiyon hareketlerinden kaçınmak. Aracın özelliklerine göre sürüş teknikleri değişebiliyor. Örneğin araç ABS fren sistemine sahipse, frene sonuna kadar basılabilir. Çünkü sistem tekerleklerin kitlenmesini önler ve aracın kontrolü sürücüde kalır. ABS olan araçta frene basılırken direksiyon hafif çevrilerek manevra yapılmalı. Ancak araç eski tip fren sistemine sahipse frene sonuna kadar basmak, sürücünün kontrolü kaybetmesine neden olabilir. Bu nedenle frene hafif hafif basarak lastiklerin kilitlenmesi engellenebilir ve direksiyon hafif çevrilerek manevra yapılabilir. Manuel vitesli araçlarda debriyajın sert kullanımı da aracın dengesini bozabilir; bu nedenle debriyaj pedalının da gaz ve fren gibi yumuşak kullanılması gerekir.

Karlı ve buzlu yolların değişmeyen resmi: Patinaj

Zorlu zeminlerde sürüşü daha da zorlaştıran şey şüphesiz yokuş çıkmak ve inmek. Yokuş çıkılacağı zaman yokuşa hızlanarak yaklaşmak gerekir. Yokuş aşağı inerken ise inişe başlamadan önce hızı ayarlamak ve kontrollü bir şekilde yokuşa girmek önemli. Aracın hızlanmaması için çok hafif frenle ve el freni, arka lastiği kilitlemeden, bir-iki kademe çekili olacak şekilde inilmelidir. Bu şekilde devam ederken arka taraf kaymaya başlarsa fren bırakılıp, aracın düzelmesini sağlamak için de direksiyona kontra vermek; yani arkanın gittiği yere doğru direksiyonu kırmak gerekir.

Karlı ve buzlu yolların değişmeyen resmi, patinaj yapan araçlar. Peki, patinaj çekmemek için neler yapılmalı? Vites geçişlerini devir yükseltmeden yapmak, patinaj çekmeyi engeller. Patinaj çekmeye başladığınızda ise yapılması gereken, gaz pedalından ayağınızı hafifçe çekerek bir üst vitese geçmek ve aracın tekrar yere tutunmasını beklemek. Bu yeterli değilse, aracın patinaj çekmesine neden olan kar temizlenerek ve tekerleklerin altına paspas veya battaniye gibi malzemeler konularak aracın ilerlemesi sağlanabilir. Bazı durumlarda ise örneğin karlı zeminde aracı hareket ettirebilmek gerektiğinde, aracın tekerleklerinin zemine temas etmesi için patinaj yaptırmak gerekebilir. Bu durumda da dikkat edilmesi gereken şey, araçta motor gücünün tekerleklere gitmesini önleyen Patinaj Önleme Sistemi varsa, bunun devre dışı bırakılmasıdır.

Kış aylarında camlarda oluşan buğu kalorifer ve klimayla giderilebilir.
Kış aylarında camlarda oluşan buğu kalorifer ve klimayla giderilebilir.

Zincir kullanımı önemli

Kötü hava koşulları için yalnızca lastik değişimi de yeterli değil. Sorunsuz bir sürüş için akünün sağlam ve bakımlı olması da önemli. Aşırı düşük derecedeki soğuklara karşı motor soğutma suyunun donmasını engelleyen antifiriz de unutulmamalı. Ayrıca silecek suyuna da donmayı geciktirmesi için yine antifirizli su konulmalı. Kötü hava koşullarında sürüş tekniği kadar araçta bulundurulması gereken malzemeler de büyük önem taşıyor. Bunlardan bazıları buz çözücü, buz kazıyıcı, cam temizleyici, takoz, çekme halatı ve zincir.

Yolda şiddetli buzlanma varsa veya kar yüksekliği fazlaysa, kış lastiği yeterli olmayabilir ve zincir kullanılması bu noktada önem taşır. Buz tutabilecek yollar önceden belirlenerek burada hız en aza düşürülmeli. Buzlu zeminlerde gaz, fren, debriyaj ve direksiyonun bırakılması gibi tüm hareketler çok yumuşak şekilde yapılmalı. Zincirle araç kullanırken dikkat edilmesi gereken nokta, yol tutuşu zayıf olduğundan ve kopma ihtimaline karşı 50 km/s hız geçilmemesi. Ayrıca asfaltta zincir kullanılmamalı. Kötü hava şartlarında takip mesafesi de zeminin kayganlığına bağlı olarak en az iki katına çıkarılmalı. Normalde iki saniye olan takip mesafesi karlı ve buzlu yollarda mutlaka artırılmalı.

Tekerleklere zincir takıldığında 50 km/s hız geçilmemeli.
Tekerleklere zincir takıldığında 50 km/s hız geçilmemeli.

Sürüş teknikleri kadar malzemeler de önemli

Sürücülerin kış aylarında hayatını kolaylaştıracak birkaç ipucunu da şöyle sıralayabiliriz: Camlarda oluşan buğu görüş alanını kapadığından, kış aylarında sürüşü zorlaştıran bir diğer etken oluyor. Bu durum araç kaloriferinden veya klimadan gelen sıcak hava ön cama üfletilerek engellenebilir. Sileceklerin camla temasında kar ve buz, silecek lastiğini tahrip edip hasara uğratabilir. Bu nedenle sileceklerle camın arasına bir karton koymak don olayı olduğunda sileceklerin cama yapışmasını engelleyecektir. Her ihtimale karşı araçta yedek silecek lastiği de bulundurulmalı. Taşınabilir akü güçlendirme paketi, akünün soğuğa dayanamadığı veya boşaldığı durumlarda yardımcı olur. Son olarak uzun yolculuklarda yolda kalma durumuna karşı yanınıza alacağınız battaniye, yiyecek-içecek, araç şarj cihazı, işaret fişekleri, cep fenerleri ve kalın giysiler, olası bir durumda yardımcı olacaktır.