Zorunlu Trafik Sigortası nasıl hesaplanır?

Zorunlu Trafik Sigortası nasıl hesaplanır?

Ülkemizde yasalarca mecburi kılınmış olan Zorunlu Trafik Sigortası, yollarda araç sahiplerini maddi hasarların altında ezilmekten koruyan bir güvence. Peki Zorunlu Trafik Sigortası nasıl hesaplanır? Kaza sonrası avantajları nelerdir? En kolay nasıl yaptırılır? İşte Zorunlu Trafik Sigortası hakkında sıkça sorulan sorular ve cevapları...

Görsel Kaynağı

Zorunlu Trafik Sigortası yollardaki en büyük güvencelerimizden biri. Sık sık maddi ve bedeni kayıplar, hasarlar oluşturan trafik kazalarının gerçekleştiği noktada devreye Zorunlu Trafik Sigortası ve kasko benzeri güvenceler giriyor. Ülkemizde trafik sigortası uygulamasının zorunlu olmasının sebebi, dünya ortalaması baz alındığında yüksek sıklıkta trafik kazaları yaşayan bir ülke olmamızla doğru orantılı. Dolayısıyla trafik kazaları sebebiyle ortaya çıkan mağduriyetlerin sayısı da bir hayli yüksek.

Hayati sonuçları da olabilecek kazaların gerçekleşmesi durumunda vatandaşların en azından maddi anlamda kendilerini güvende hissedebilmeleri için ülkemizde Zorunlu Trafik Sigortası uygulaması mevcut. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırılması durumunda, kaza sebebiyle araçta oluşan hasarların yanı sıra ayrıca kaza nedeniyle ortaya çıkan sağlık problemleri, yaralanmalar ve ölümler için de maddi tazminat elde etme imkanı doğuyor. Böylece kaza oranlarının yüksekliği sebebiyle ortaya çıkan kimi mağduriyetlerin minimuma indirilebilmesi sağlanıyor. Bu açıdan baktığımız zaman, Türkiye çapında yollarda güvende hissettiğimiz bir trafik modeli sağlamanın temel taşlarından biri de trafik sigortaları oluyor.

Kasko ile Zorunlu Trafik Sigortası arasındaki fark nedir?

Aralarındaki fark, birinin sadece sizi, diğerinin yaptığınız kazadaki iki tarafı da kapsıyor olması diyebiliriz. Yani kısacası kasko bir kaza durumunda yalnızca sizin uğrayacağınız zararları karşılarken, Zorunlu Trafik Sigortası ise sizin karşı tarafa vereceğiniz zararları karşılıyor.

1 Temmuz 2019’da Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları hakkındaki yönetmelik değişikliği sonucunda, herhangi bir kaza durumunda, sigorta şirketlerinin maddi hasarlı kazalarda ödeyeceği maksimum tazminat tutarını gösteren limitler artırıldı. Ancak buna rağmen Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmayı reddeden araç sahipleri mevcut.

Bu zorunlu uygulamayı yaptırmamanın bazı sonuçları var. Toplum düzenini, güveni ve huzuru sağlamak için getirilen bu uygulamayı reddederek, Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmadığınız durumda yasalarla belirlenmiş birtakım cezalar olacaktır. Bunun yanında, herhangi bir kaza durumunda karşınıza çıkabilecek birçok mağduriyete de zemin hazırlamış olacaksınız. Herhangi bir hasarlı kazada, karşı tarafa verdiğiniz hasarları cebinizden ödemek zorunda kalacak olmanız sigortasız trafiğe çıktığınız zaman başınıza gelebilecek en önemli riskler arasında yer alıyor. Bu sebeple belki de yüz binlerce liralık tazminat davaları ile muhatap olacaksınız.

Zorunlu Trafik Sigortası yollarda sağlanan en büyük güvencelerden biri.
Zorunlu Trafik Sigortası yollarda sağlanan en büyük güvencelerden biri.

Görsel Kaynağı

Zorunlu Trafik Sigortası hesaplarken nelere dikkat etmeliyiz?

1 Temmuz 2019’da geçerli olan sağlık giderleri ve sakatlama / ölüm kapsamındaki teminatlar, kişi başı 390 bin lira, kaza başına ise araç grubuna göre farklılık göstererek 1 milyon 170 bin lira ile 3 milyon 900 bin lira arasında değişiyor. Maddi teminatlar açısından durum ise araç başına 39 bin lira, kaza başına ise 78 bin lira. Araç sahiplerinin her yıl düzenli olarak yaptırması gereken Zorunlu Trafik Sigortası için prim tutarını belirlemede dikkate alınan farklı birçok unsur mevcut. Bu unsurlar; araç sahibinin sigorta fiyatını bir sonraki poliçe döneminde daha fazla mı yoksa daha az mı alacağını belirlemek için inceleniyor. Trafik Sigortası’nda primi etkileyen nedenlerin başlıcaları;

● Aracın kayıtlı olduğu il

● Araç sahibinin ikametgâh adresi

● Aracın kullanım tarzı

● Aracın, markası, modeli ve tipi

● Sigortalının poliçe döneminde ve / veya geçmiş poliçe dönemlerinde kusurlu olarak karıştığı kazalar

● Poliçe yenileme süresini 30 günden fazla geçirmiş olması

● Sigorta şirketinin uyguladığı ana tarife primi

Zorunlu Trafik Sigortası hesaplanırken farklı unsurlar göz önüne alınıyor.
Zorunlu Trafik Sigortası hesaplanırken farklı unsurlar göz önüne alınıyor.

Görsel Kaynağı

Ancak 2008 Temmuz ayında geçilen bir uygulama ile artık sigorta şirketleri, müşterileri için farklı ödeme seçenekleri ve fiyatlandırmalar uygulayabiliyor. Sigorta şirketleri sizlere fiyat teklifi sunarken devlet tarafından zorunlu kılınmış kriterlerin yanında kendilerine özel indirim veya kampanyalar ile farklı fiyatlar sunabilirler.

Quick Zorunlu Trafik Sigortası 7/24 Quick Yardım Asistans hizmetlerini kapsıyor. Hem size hem karşı tarafa ücretsiz çekici ve ambulans avantajı sağlıyor. Üstelik sağlığınızla ilgili merak ettiğiniz sorular için tıbbi danışmanlık da sunuyor. Ekonomik, ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş Zorunlu Trafik Sigortası için Quick Zorunlu Trafik Sigortası sayfamıza mutlaka göz atın!