Güzel havaların gelmesiyle beraber motosikletler garajlardan çıkarıldı, rotalar hazırlandı. Ancak yaz sıcağında motosiklet kullanmak sanıldığı kadar kolay değil. Bedenin kış aylarına oranla daha çok etkilendiği bu dönemde, motosiklet yolculuğunu kimi taktiklerle daha güvenli ve konforlu hale getirmek mümkün.
Sıvı kaybını dengelemek şart!
Yaz sıcağında motosiklet sürmek düşünülenden çok daha ciddi iştir çünkü çok su kaybedilir. Su ise hayatidir ve sürüşümüzü doğrudan etkiler. Hatta susuzluk çevresel görüşümüzü bile daraltarak risk oluşturur. Bu sebeple ter kaybı yaşamamak için ekipman seçimine dikkat etmek gerekiyor. Vücudumuzun kaldırabileceğinden fazla su kaybetmek, hem de kısa vadede hayli ciddi sağlık sorunlarına sebep olur. Terleme sonucu kaybettiğimiz su ve mineraller; halsizlik, tansiyon düşüklüğü ve uyku halinin getirdiği dikkat dağınıklığı, çevresel görüşün daralması gibi sonuçlara neden olabilir. Bu sonuçlar da kazalara davetiye çıkarabilir. Peki nasıl önlem almak gerekir?
Terlediğimizde ilk kaybımız su ve ardından mineraller olur. Dolayısıyla sadece su içmek yeterli değildir. Zira su dengesi dışında bedenimizin bir de elektrolit dengesi bulunuyor. Bu dengeyi korumak için de ter ile kaybedilen vitaminleri ve tuzu geri almak zorundayız. Bunun için Powerade, Gatorade, Isostar gibi “izotonik sporcu içeceği” olarak geçen ürünler tercih edilebilir. Özellikle uzun yaz yolculuklarında ve çok sıcak havalarda, suyun yanında bu ürünlerin faydası olacaktır.
Asfalt faktörünü hesaba katın
Elbette yüksek sıcaklıklardan yollar da etkileniyor. Kaza yapmamak veya kazaya sebep olmamak için olumsuz yol durumlarına karşı dikkatli olmak gerekiyor. Bunlar neler olabilir?
● Asfalt zemin sıcaktan erimişse aniden kayıp düşebilirsiniz. Asfalt, yer ile lastikler arasında kaygan bir zemin oluşturacağından tutunma yüzeyi aynen ıslak bir zemin hissi verebilir. Yolda büyük çatlaklar ve yarıklar oluşmuş olabilir. Dolayısıyla hızı kolay durabileceğiniz süratte tutmak, bilmediğiniz yolda hızınızı azaltmak daha güvenlidir.
● Sürüş sırasında toprakla dolu veya mıcırlı alana denk gelirseniz ilk frende dengeniz bozulabilir ve düşebilirsiniz. Dengenizi korumak için fren ve mesafeler konusunda bilgi edinmelisiniz.
● Vizörünüzü açık tutmak göz pınarları kuruyarak göz kırpmanızı engeller, kendinizle uğraşırken dengenizi kaybedebilirsiniz.
● Asfalt eridiği için motorunuzu park ettiğiniz yere dikkat edin, ayaklığınız asfaltın içine batarak devrilebilir, inerken üstünüze de devrilebilir.
Ekipman seçimi önemli
Kışın kalın giyinerek, ısıtmalı elcik kullanarak soğuktan korunabilinir. Oysa yaz sıcağı, motorcuları kış şartlarına göre daha çok yıpratır. Bunun için en önemli detaylardan biri elbette ki ekipman seçimi. Mont, pantolon, bot ve eldiven hava alan yazlık ekipmanlardan tercih edilmeli. Bazı dört mevsim montlar içlikleri çıkarıldığında yazlık mont olabiliyor ancak burada önemli olan ön ve arka bölümün Revit’in Levante modelinde olduğu gibi tam file olması. Eğer sıcak sevmeyen ve çok terleyen biriyseniz mutlaka yazlık ve kışlık montunuz ayrı olmalı. Çünkü yazlık montlar Dainese’in Hydra Flux modelinde olduğu gibi çok daha fazla file alana sahip, yani daha fazla rüzgar alıyor. Bu ürünlerin ortalama fiyatı ise 2 bin ile 2 bin 500 TL arasında değişiyor.
Kask nedeniyle başımız vücudumuzun kalanına oranla daha fazla terliyor. Dolayısıyla başı serin tutabilmek bir hayli önemli. Hava giriş çıkışını sağlamak için kaskımızın havalandırmalarını açabiliriz. Bu havalandırmalar kaskların çene kısmında, arkasında ya da üstünde olabilir. Çene altında ve burun üstünde rüzgar koruyucular varsa bunları çıkarmak ekstra bir rahatlık sunacaktır. Ayrıca kaskın içerisine “buff” takarsak hem bakterilere maruz kalmayız hem teri alır. Sadece soğuk havalarda değil yaz aylarında da buff takılmalı. Çünkü kaskın içi bakterilerin üremesi için çok ideal bir ortam. Tabii onun da çözümü var. Kask içindeki bu tarz oluşumları önlemek için Motul M2 kask içi temizleme spreyi de kullanabilirsiniz.
Bunun yanında bot ve eldiven de mutlaka yazlık seçilmeli. Hava geçirgenliğine ve kalitesine göre fiyatları değişse de eldivenler 600 TL, yazlık botlar bin 500 TL civarında satışa sunuluyor.