Milyonerler soluğu Avustralya'da alıyor

Milyonerler soluğu Avustralya'da alıyor

Milyonerlerin Göçü

Güçlü bir ekonomi, tıkır tıkır işleyen bir sağlık sistemi, yeni gelişen marketlere yakınlık, yüksek güvenlik... Yetmezmiş gibi harika bir iklim, altın sarısı sahiller, ulusal parklar, tropik ormanlar... Tüm bu sebepler Avustralya'yı milyonerlerin göç rotası haline getiriyor.

Geçen yıl tası tarağı toplayıp Avustralya'ya yerleşen milyonerlerin sayısı 82 bine ulaştı. Bu sayı 2015'te 64 binle sınırlı kalmıştı. Hal böyle olunca Avustralya'da milyonerleri çeken ne var dedik, meraklısı için bir Avustralya dosyası açtık.

2012'de Avustralya ülkeye yatırım yapmak isteyen zenginlere özel bir vize yarattı. Buna göre dört yıl boyunca ülkede 1 buçuk milyon AUD (yaklaşık 1 buçuk milyon TL) değerinde bir yatırım yapmanız gerekiyor. Bu sayede eşinizle birlikte ülkede oturma ve çalışma hakkı elde etmiş oluyorsunuz.

Peki ama milyonerleri ülkeye çeken ne? Öncelikle Avustralya dünyanın geri kalanından çok uzak bir ülke olabilir ama Hong Kong, Singapur, Kore ve Vietnam gibi gelişmekte olan Asya pazarlarına çok yakın. Ayrıca ülkenin ekonomisi güçlü. Sahip olduğu 1 trilyon doların üzerindeki gayri safi milli hasılasıyla Avustralya dünyanın 13. büyük ekonomisi. Kişi başına düşen milli geliri yüksek, vasıfsız işlerde çalışan kişiler bile ayda en az 2000 AUD (yaklaşık 4000 TL) kazanıyor. Yakın zamanda kuzey yarım kürede yaşanan ekonomik krizlerden etkilenmeyen ülkede, işsizlik oranı yüzde beşlerde. Kapılarını dışarıya kapatmak yerine, birçok meslek dalında kalifiye göçmenlik programı sunuyor. Nitelikli göçmen olarak başvuruları kabul edilenler en fazla ilk altı ay içinde iş bulabiliyor.

Teknoloji okullarda 

Milyonerlerin Göçü
Milyonerlerin Göçü

Dünyada eğitim kalitesi en yüksek ülkeler arasında Avustralya sekizinci sırada yer alıyor. Avustralya'da elde edilen meslek eğitimi sayesinde dünyanın her yerinde mesleğinizi diplomalı olarak icra etme şansına sahip olabilirsiniz. Ülkede eğitim standartları devlet tarafından çıkarılmış kanun ve yasalarca sürekli olarak denetleniyor. Devlet okullarında sınıflar 25 kişiyi geçmiyor ve öğrenciler, açık hava aktivitelerinden bolca yararlanabilecekleri geniş alanlara sahip. Avustralya, eğitim kuruluşlarında teknolojiyi en iyi takip eden ve uygulayan ülkelerin başında geliyor. Bilgisayar, multimedya, internete erişim gibi imkanlar tüm öğrencilerin kullanımına açık.

Sosyal sağlık imkanları da Avustralya'da çok gelişmiş. MEDICARE olarak adlandırılan sağlık hizmetleri tüm Avustralya vatandaşları ve oturma iznine sahip olan kişilere sağlanıyor. MEDICARE sistemi sayesinde hastanelerde hemen hemen tüm branşlarda ücretsiz tedavi görmek mümkün. Hastaneler genel olarak temiz ve çoğu semtteki devlet hastanelerin acil servisleri son derece sakin.

Fazla mesai yok

Fazla mesai yok
Fazla mesai yok

Modern şehircilik anlayışı, toplumun geneline sunulan gelişmiş sağlık desteği ve sosyal hizmetler ile ülke genelindeki mevcut yüksek hayat standardı sayesinde Avustralya dünyanın en yaşanılası ülkelerinin başında geliyor. Her yıl BM İnsani Gelişim indeksine göre en yaşanılır şehirler listesine Avustralya'dan birden fazla şehir en üst sıralardan giriyor. Newsweek dergisinin her yıl yayımladığı "hayat kalitesi indeksine" göre de bu yıl Avustralya dünya sıralamasında dördüncü sırada.

Yüksek hayat standardının sunduğu olanaklar sayesinde Avustralyalı aileler, iş ve özel yaşam dengesini çok iyi kurabiliyor. Avustralya'da fazla mesai genellikle yapılmıyor. İş hayatında pozisyonların gerektirdiği sorumluluk ve görevler, mesai süresinde bitecek şekilde belirleniyor. Ülkede trafik sorunu olmadığı ve ulaşım ağı çok gelişmiş olduğu için çalışan kesimin önemli bir bölümü evine vaktinde gidebiliyor, ailesine, kendisine, hobilerine, dış mekanda yaptığı sporlara yeterince vakit ayırabiliyor.

En büyük tehlike yola kanguru fırlaması

En büyük tehlike yola kanguru fırlaması
En büyük tehlike yola kanguru fırlaması

Avustralya uzun yıllardır siyasi istikrarın hüküm sürdüğü, suç oranın oldukça düşük seviyelerde bulunduğu, dünyanın en güvenlikli ülkelerinden biri. Ülkede intihar saldırısı, terör tehdidi yok. Başınıza gelebilecek en tehlikeli şeylerden biri yola aniden fırlayabilecek olan bir kanguru.

Sidney ve Melbourne güvenlik, sosyal uyum, insan hakları, gündelik yaşam olanakları ve çevreye duyarlılık açısından son yıllarda sürekli olarak dünyanın ilk 10 şehri arasında yer alıyor. Hangi din, dil, ırk ve cinsiyetten olursanız olun, insanca, özgürce ve uyum içerisinde yaşayabilmek için gerekli olan her şey Avustralya'da bulunuyor. Avustralyalılar sıcak kanlı ve açık fikirli insanlar. Oldukça kaygısız bir millet oldukları söylenebilir... Buranın bir kıta ülkesi olmasının, her daim parlayan güneşin, yüksek hayat standartlarının bunda etkisi olduğu tartışılmaz.

Altın sarısı sahiller, tropik ormanlar

Altın sarısı sahiller, tropik ormanlar
Altın sarısı sahiller, tropik ormanlar

Avustralya konum olarak güneyde, ılıman Akdeniz iklimine yakın. Hayat çoğunlukla dışarıda geçiyor. Ülkenin altın sarısı sahillerine, ulusal parklarına, mercan adaları, tropik ormanlarına bakıp iç geçirmemek mümkün değil. Örneğin Sidney'de yılın 300 günü güneş parlıyor. Kış mevsiminde hava 12-14 derecenin altına çoğunlukla düşmüyor. Güneşli havaların çokluğu insanlar üzerinde olumlu bir psikolojik etki yaratıyor ve bu da sosyal hayatın her anına yansıyor. Yıl boyu düzenlenen festivaller, açık hava sinemaları, karavan kampları, yılın her ayı rahatça yapabileceğiniz sörf başta olmak üzere farklı spor aktiviteleri insanlar için bu coğrafyayı çok daha çekici hale getiriyor.