Antik Yunan mitolojisine göre Zeus’un yaşadığı yer olan Olympos, doğaseverlerin ve kaya tırmanışçılarının vazgeçemediği bölgelerden biri. Yunanistan’ın en yüksek zirvesi Mytikas’ın kolay gibi görünen son zirve etabı birçok dağcının hayatını kaybetmesine neden oldu.
Olympos Dağları günümüzde Yunan doğa turizminin en önemli duraklarından biri. Tatil için Yunan Adaları’na gitmek yerine Olympos Dağlarına akın eden doğa ve dağ meraklıların sayısı hiç de az değil. Olympos Dağlarına ulaşmak için ilk durak Yunanistan’ın en büyük şehirlerinden biri olan Selanik. İstanbul’dan Selanik uçakla bir buçuk, otobüsle 10, trenle 12 saat sürüyor. Yaz aylarında her gün birçok otobüs şirketinin Selanik’e seferleri var. Akşam saatlerinde İstanbul’dan otobüse binip, İpsala üzerinden, Yunan sınırını geçtikten sonra uykuya dalıyor ve Selanik’te uyanıyorsunuz. Bu yüzden uçak fiyatlarını pahalı bulanlar için otobüs yolculuğu yabana atılacak bir seçenek değil.
Alp kasabalarının Yunan versiyonu: Litohoro
Selanik’teki Macedonia Otobüs Terminali’nden iki saat gibi kısa bir sürede Olympos Dağları’nın eteğindeki Litohoro Kasabasına ulaşılıyor.
Özellikle yaz aylarında yüzlerce doğa sever; trekking ve kaya tırmanışı için bölgeye geliyor. Litohoro, denize de kıyısı bulunan ancak merkezi dağlara daha yakın olan bir kasaba.
Burada her türlü konaklama imkanı ve Türk damak tadına uygun restoranlar bulmak mümkün. Hatta kuru fasulye ve yaprak sarması, kasabanın en rağbet gören yemekleri. Bunun dışında her türlü et yemeğini Litohoro restoranlarında afiyetle yiyebilirsiniz.
Kasabadaki oteller son derece uygun; şirin ve temiz. Günlük en fazla 20 euro’ya, sabah kahvaltısı dahil konforlu bir konaklama seçeneğine sahip oluyorsunuz. Kasabada ayrıca, tırmanış ya da yürüyüş öncesi her türlü ihtiyacınızı karşılayacak doğa sporu malzemesi satan dükkanlar da bulunuyor.
İdeal yürüyüş parkuru
Olympos Dağları’nın üç önemli zirvesi; Mytikas, Scolio ve Skala’ya yapılacak tırmanışlar Litohoro kasabasından 15 km uzaklıktaki Prionia bölgesinden başlıyor. Kasabadan, Prionia bölgesine taksi ile 25 euro ödeyerek, 20 dakikada ulaşmak mümkün.
Bin 100 metre yüksekliğindeki Prionia’dan başlayan patika, 2 bin 100 metredeki ‘Refuege A’ adlı dağ evinde sona eriyor. Bin metrelik ormanlık parkur, her yaştan yürüyüşçü için ideal bir spor alanı. Geniş patikada yürümekten değil, her üç adımda bir karşılaştığınız yürüyüşçülere selam vermekten yoruluyorsunuz. Uzun yürüyüşün asıl büyük problemi özellikle yaz aylarında 40 dereceye yaklaşan sıcaklık. Bu yüzden üç saatlik bu yürüyüşü akşam üstü veya sabah çok erken saatlerde yapmak en doğru tercih.
2 bin 100 metredeki Refuege A, diğer adıyla Spelios Agapitos Dağ Evi, Olympos’un üç zirvesi için de bir üs niteliğinde. Dağ evi muhteşem manzaralı bir vadinin tepesine inşa edilmiş. Olası kazalar için yapılmış bir helikopter pisti bile var. 90 kişinin kalabileceği dağ evi sadece yaz sezonunda açık. Ekim ayında dağ evi kapılarını kapatıyor.
Burada her milletten dağcı ve yürüyüşçü bulmak mümkün. Dağ evinde günün her saatinde yiyecek bulunabiliyor. Yani Olympos Dağları’na tırmanmak isteyen dağcılar uyku tulumu, yiyecek ve ocak gibi malzemeler taşımak zorunda değil. Bir günlük konaklama 15 euro. Her öğün yemek için ödemeniz gereken fiyat ise 8 euro.
Tırmanış başlıyor
Sabah çok erken saatlerde başlayan tırmanışın ilk durağı 2 bin 866 metrelik Skala zirvesi. Dağ evinin patikasından Skala Zirvesi hattına çıkan dağcılar kolaylıkla üç saatte zirveye ulaşabiliyor. Rotada hiçbir teknik zorluk yok. Her sağlıklı insan rahatlıkla Skala Zirvesi’ne ulaşabilir. Skala ayrıca ana zirve Mytikas’a tırmanmak için bir geçiş yolu.
Mytikas, Yunanistan’ın ve Olympos Dağları’nın en yüksek zirvesi. Skala’ya ulaştıktan sonra 100 metrelik bir iniş yaparak Mytikas’a doğru tırmanışa başlanıyor. Skala zirvesinden bakıldığında Mytikas rotası rahatlıkla görülebiliyor.
Mytikas rotası kaya tırmanışına alışık olmayanlar için tedirgin edici bir parkur. Ancak dağcılık kurallarını bilenler için yaz ayalarında ip açmadan rahatlıkla geçilebilir. Rotanın dik ve boşluğun fazla olması nedeniyle özellikle ipsiz yapılan tırmanışlara dikkat etmek gerekiyor. Her sene Mytikas zirve yolunda düşme sonucu yaşamını yitiren dağcıların haberlerini okuyoruz.
Zirve yolunda rotayı kaybetmek pek mümkün değil. Kayaların üzerindeki kırmızı boyalar sayesinde zirve yolu rahatlıkla bulunabiliyor. Skala ve ana zirve Mytikas’ın arasındaki tırmanış mesafesi iyi bir tempoyla sadece bir saat.
Mytikas zirvesi 2 bin 918 metre yüksekliğinde. Zirvede metal bir Yunan bayrağı ve Olimpiyat Oyunları dolayısıyla zirveye dikilmiş bir Olimpiyat bayrağı bulunuyor.
Mitolojide, Tanrı Zeus’un tahtının bulunduğu söylenen bu efsanevi zirvenin tadını çıkardıktan sonra tırmanışın başladığı dağ evine doğru inişe geçiliyor. Zirve altındaki kaya parkurundan yapılan ipsiz iniş, dağın en zor bölümlerinden biri. Dağ evine iniş normal şartlarda en fazla iki saat sürüyor. Yaz aylarında tırmanıyor bile olsanız olası yağış için yanınızda mutlaka bir gore-tex mont, en olmadı bir yağmurluk bulundurmanız şart.
Zirveye çıkılan gün, iyi bir kondisyonla önce dağ evine, oradan Prionia Bölgesi’ne ve son olarak Litohoro Kasabası’na inmek mümkün. Aynı gece, Litohoro’nun lezzetli yemekleriyle tanrıların tahtına yaptığınız yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz.