Mom Talks: Eğitimli anneler, anneliği anlattı

Mom Talks: Eğitimli anneler, anneliği anlattı

Bu yıl ikincisi düzenlenen Mom Talks, 11 Mayıs’ta Grand Pera AVM’de gerçekleştirildi. Etkinlik bu yıl, alanında uzman 14 konuşmacıya ev sahipliği yaptı. Konuşmacılar çocuklarını iyi bir şekilde yetiştirmek isteyen ebeveynlere tavsiyeler verdi.

Eğitimli anneler, çocuklar ve ülkenin geleceğine yapılan en büyük yatırımdır. Bu, Mom Talks’un sloganı. Etkinlik kadın eğitimini odak noktasına koyuyor. Sağlıklı, başarılı ve mutlu çocuklar yetiştirmenin kadınların eğitim almasından geçtiğine inanan Mom Talks, annelerin geleceği biçimlendirmedeki önemine vurgu yapmayı amaçlıyor. Uzmanlar ve kariyer sahibi anneler Mom Talks etkinliği ile bir araya geldi.

Etkinliğin fikir annesi Doç. Dr. Bahar Eriş, Mom Talks’un açılış konuşmasını yaptı.

Eriş, konuşmasında eğitimli annelerin önemine dikkat çekti: “Annelerin fedakar ve cefakar olduğu gibi romantik söylemlerin aşılıp; kariyerli, güçlü ve eğitimli olduğu vurgusu yapılmalı.” Sözlerine “Anne eğitimini ben çok önemsiyorum” diye devam eden Eriş, uzmanları ve uzman anneleri kaliteli bir biçimde bir araya getirmenin bu etkinliğin asıl amacı olduğunu vurguladı.

İlham veren anneler

İlk oturuma BeeO’nun kurucusu Aslı Elif Tanuğur ve yazar Şermin Yaşar katıldı
İlk oturuma BeeO’nun kurucusu Aslı Elif Tanuğur ve yazar Şermin Yaşar katıldı

Programın ilk oturumunun moderatörü yazar Ayşen Aksakal’dı. Lakin İyi Yaşadık adlı ilk kitabını 2016 yılında çıkaran yazar Aksakal bir yandan da çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı yapıyor. Aksakal’ın yönettiği sunuma BeeO’nun kurucusu Aslı Elif Tanuğur ve yazar Şermin Yaşar konuşmacı olarak katıldı.

Aslı Elif Tanuğur, kariyerini bırakıp nasıl başarılı bir girişim projesine imza attığını anlattı. Oğlunun hastalığına çare bulmak için propolis hakkında derin bir araştırma sürecine girdiğini hatırlatan Tanuğur ham propolisi temin edip kendi laboratuvarında özütleyerek girişimine başladığını söyledi. Tanuğur, propolisin faydalarını şöyle özetliyor: “Propolis, çok güçlü bir antiviral, antifungal, antioksidan ve antibiyotik.” 2013 yılında BeeO şirketini kuran Aslı Elif Tanuğur, kurduğu girişim projesi ile 18 kez ödül almış.

İkinci oturumun moderatörlüğünü Ece Kumkale üstlendi. Ona, Dr. Elif Çakır, Seride Samurkaş ve hemşire Esra Ertuğrul katıldı. Elif Çakır, çocuk beslenmesinde bilinçli olmanın önemini vurgularken, Samurkaş, bebeklerin ve çocukların uyku düzeni hakkında bir konuşma yaptı.

Ayşen Aksakal, Mümin Sekman, Ali Koç ve Sinan Canan.
Ayşen Aksakal, Mümin Sekman, Ali Koç ve Sinan Canan.

“Bu devirde anne baba olmak zor! Uzmanlar ne diyor?” başlıklı oturumda ise Ayşen Aksakal, Prof. Dr. Sinan Canan, eğitimci Ali Koç ile yazar Mümin Sekman katıldı.

Sekman konuşmasının bir bölümünde, bir deneyden yola çıkarak insan doğasını anlattı: “İnsan kendi doğasıyla karşı karşıya gelmemeli. Bazen kendi doğanıza uygun davranmanız, bazen doğanızı aşmanız gerekir. Her çocuğun bir doğası var. Çocuğun karakterine uyumlu kariyer çalışması başarı getirir.”

egitimpedia.com adlı fikir platformunu kuran Ali Koç ise ebeveynlerin kendi yaşayamadıklarını, kendi içsel eksikliklerini çocuklara yansıttığını belirtti ve ailelerin hayallerini çocuklarına yüklediğini anlattı. Koç sözlerine, “Çocuklara, olmamış yetişkinler olarak davranıyoruz. Çocuğa çok olanak sunmak, çocuğun önünü tıkıyor” diye devam etti.

Son oturumun moderatörlüğünü üstlenen Nora Romi, “dijital anneler”i konuşmacı olarak ağırladı. Oturuma; blogger Merve Öztürk, girişimci Canan Bayrak ve Bebek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hande Yuvakuran konuşmacı olarak katıldı.