Kredi kartlarındaki temassız özelliği gerçekten güvenli mi? Son iddialara göre dolandırıcılar toplu taşıma araçlarında insanların cüzdanlarından gizlice ödeme alıyor.
Teknoloji her geçen gün hayatımızda daha fazla yer kaplıyor. İnanılmaz bir hızda gelişen teknolojik imkanlar artık hızlı bir biçimde gündelik hayata dahil oluyor. Dahası, teknolojik imkanların önemli bir kısmı bizzat günlük hayatın koşullarını kolaylaştırmaya yönelik biçimde gelişiyor. Tabii bu yeni dönem, kendi koşullarını da beraberinde getiriyor. Teknolojinin sunduğu imkanların yarattığı bazı güvenlik sorunlarına çözümler üretmek zorunda kalıyoruz. Kredi kartlarının birçoğunun sahip olduğu temassız özelliği son günlerde buna benzer soru işaretleri yaratan teknolojik gelişmelerden bir tanesi.
Temassız özelliği yaklaşık 10 yıldır kredi kartlarında kullanılmasına rağmen yeni yeni yaygınlaşmaya başladı. Buna göre bankanızın belirlediği, genelde 50 TL gibi bir rakama kadar alışverişinizi şifre girmeden, yalnızca kartınızı POS cihazının yakınına getirerek gerçekleştirebiliyorsunuz. Böylece ufak çaptaki ödemelerinizi şifre girmeye ihtiyaç duymadan, bir saniyelik bir sürede yapıyorsunuz. Üstelik kartınızı görevliye vermenize de gerek kalmıyor. Yapılan araştırmalara göre bu ödeme biçimi, peşin ödemelerden bile daha kısa bir sürede gerçekleşiyor.
İddialar neler?
Kimilerine göre temassız özelliği teknolojinin bu alandaki gelişimi açısından bir geçiş teknolojisi. Zira bu özellik NFC (Yakın Alan İletişimi) olarak bilinen ve radyo frekansı dalgaları üzerinden bir çiple cihazın haberleşmesi üzerine kurulu bir teknolojiyi kullanıyor. Şu anda bu teknoloji kredi kartlarında kullanılıyor olsa da kullanım alanı da giderek yaygınlaşıyor. Yakında kredi kartını yanınızda dahi taşımadan cep telefonunuzdan ya da çipin yerleştirildiği başka bir objeden ödemelerinizi gerçekleştirebilmeniz mümkün olacak. Dolayısıyla bu teknolojinin yarattığı koşullara şimdiden uyum sağlamakta fayda var.
Ancak günlük hayata giren her yeni teknolojide olduğu gibi temassız özellik de kendi koşullarını ortaya çıkardı ve bu kolaylığın bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanıldığına dair bazı söylentiler oluşmaya başladı. Söylentiye göre dolandırıcılar daha önceden hazırladıkları POS cihazıyla kalabalık saatlerde toplu taşıma araçlarına biniyorlar ve ellerindeki cihazı insanların cüzdanlarına yaklaştırıp ödeme alıyor. Kalabalık sayesinde cihazdan çıkan ses de duyulmuyor. Son dönemde buna benzer vakalarda bir artış yaşandığına dair söylentiler söz konusu.
Böyle bir dolandırıcılık mümkün mü?
Temassız özelliği, kredi kartlarının üzerinde yer alan çipin içindeki bir antenin POS cihazındaki okuyucuyla haberleşmesi yoluyla çalışan bir özellik. Kartın, POS cihazına en fazla 4 cm uzaklıkta olması gerekiyor. Dolayısıyla bu dolandırıcılık yönteminin cüzdanını arka cebinde taşıyan kişileri hedef aldığı söyleniyor. Uzmanlara göre böyle bir dolandırıcılık teknik olarak mümkün ancak uygulanması çok zor. Uygulanmış olsa bile şüpheli olarak yapılmış ödemeler bankanız tarafından tespit edilebiliyor ve bu ödemelere itiraz edebiliyorsunuz. Ancak buna karşılık POS cihazlarının dağıtımında yapılan denetimlerin yeterli olup olmadığı da bazı soru işaretleri yaratıyor.
Ne yapmalı?
Temassız özelliği Türkiye’de insanların çok sık tercih ettiği bir özellik değil. Dolayısıyla pek çok kullanıcı kartlarındaki bu özelliği iptal etme yolunu seçiyor. Kredi kartınızı alırken temassız özelliği istemediğinizi belirtebileceğiniz gibi daha sonradan bu özelliği iptal ettirebiliyorsunuz. Bunun için bankanızı aramanız yeterli.
Ancak şu da bir gerçek ki, bu özellik günlük hayatın koşturmacası arasında oldukça pratik bir ödeme imkanı sunuyor. Bu özelliği kullanmaya devam edenler ise belli konulara dikkat etmeli. Öncelikle kartınızı bulundurduğunuz yer önemli. Toplu taşıma araçları içerisinde cüzdanınızı arka cebinizde taşımak yerine çantanıza ya da ön cebinize koymak bu tür dolandırıcılıkların önüne geçecektir.
Piyasada bu tür dolandırıcılık haberlerinin artışıyla birlikte daha sık görülmeye başlanan koruyucu cüzdanlar da birçok kişinin tercih ettiği ürünlerden. RFID korumalı cüzdanlar bir çeşit sinyal kesici materyal kaplı oluyor ve cüzdan dışından temassız çekim özelliğini engelliyor.
Son olarak kartınızın kullanım detaylarını arada bir kontrol edip ödemelerinizi incelemek de oldukça faydalı olacaktır. Zira temassız kartlarla belirli bir limitin üzerinde işlem gerçekleştirilemiyor ve bu ufak harcamalar kredi kartı ekstrelerinde kolayca gözden kaçırılabiliyor. Diğer yandan normal kullanım alışkanlıklarınız dışına çıktığınızda bankanız bu şüpheli durumu kontrol etmek için sizi bizzat arayacaktır.