Kredi kartınız güvende mi?

Kredi kartınız güvende mi?

Hemen hemen aradığımız her şeyi internet üzerinden bulabiliyorken, internet alışverişinin bu denli hızlanması çok da beklenmedik değil. Yaptığımız bu alışverişlerde kredi kartı bilgilerimizi paylaşarak ürün veya hizmet satın alabiliyoruz. Peki, kredi kartı bilgilerimiz güvende mi? Kredi kartı bilgilerinin çalınması durumunda ne yapmak gerekli?

Teknolojinin bize sunduğu güzelliklerden biri de online alışveriş. Dışarı çıkmadan bir tıkla yapabildiğimiz bu alışverişleri, hem hız hem de kolaylık açısından gün geçtikçe daha da çok seviyoruz. Markaların uygulamaları ya da mobil siteleri üzerinden yaptığımız alışverişlerimizde; kullandığımız kredi kartı numarası, kart sahibinin adı soyadı, kartın son kullanım tarihi, CVV (kartın arka yüzünde bulunan güvenlik kodu) gibi verilerle alışverişimizi yapıyoruz. Özellikle Black Friday (Efsane Cuma), Cyber Monday (Siber Pazartesi) gibi pek çok indirim döneminin bulunduğu bu aylarda e-ticaret yapan markaların fırsatlarından da oldukça faydalanıyoruz. Bu indirim dönemi online alışveriş severleri ilgilendirdiği kadar dolandırıcıları da ilgilendiriyor. Siber suçlular, alışverişin yoğun olduğu dönemleri kart bilgilerini çalmak için fırsat biliyorlar.
İnternet alışverişine açık kredi kartlarımız yeterince güvende mi?
İnternet alışverişine açık kredi kartlarımız yeterince güvende mi?

Kredi kartı bilgileri nedir?

Kredi kartları, alışverişlerimizi taksitlendirdiği, bankalar ile markalar arasındaki iş birlikleri vasıtasıyla fırsatlardan yararlandırdığı ve bir nevi eskiden gelen "veresiye" anlayışını karşıladığı için hepimizin cüzdanında yer aldı. Esnaflığın azalması ve internet alışverişinin yaygınlaşması da kredi kartı kullanımını artırdı.

Peki kredi kartı bilgileri nedir? Kart üzerinde yer alan kart sahibinin adı soyadı, 16 haneli kredi kartı numarası, son kullanım tarihi, CVV (güvenlik kodu) gibi bilgiler, kredi kartı bilgilerini ifade ediyor ve alışveriş yapmamız için yeterli oluyor. Kredi kartının sahibi siz olsanız da bu bilgilere sahip biri sizin yerinize alışveriş yapabilir. Hatta siber dolandırıcılar, yalnızca bu bilgiler üzerinden kimlik ve hesap bilgilerinizi ele geçirebilir. 

Kredi kartı bilgileri; kartınızın üstünde yer alan ad soyad, 16 haneli kredi kartı numarası, son kullanım tarihi ve arka yüzünde yer alan CVV kodudur.
Kredi kartı bilgileri; kartınızın üstünde yer alan ad soyad, 16 haneli kredi kartı numarası, son kullanım tarihi ve arka yüzünde yer alan CVV kodudur.

Kredi kartı bilgilerinin çalınması

Yazının başında da bahsettiğimiz gibi özellikle indirim dönemlerinde atağa geçen siber dolandırıcılar, web üzerinden kredi kartımıza ve kimlik bilgilerimize erişerek gelir elde edebiliyor. Fırsat dönemlerinde paravan web siteleri üzerinden, olmayan ürünleri satan dolandırıcılar, bu bilgileri kendileri doğrudan kullanabiliyor ya da daha büyük suçlarda kullanmak için başkalarına satabiliyorlar.

Kredi kartı bilgilerinizin çalındığını hesap hareketlerinizi takip ederek anlayabilirsiniz. Hesabınızda size ait olmayan bir hareket gördüğünüzde bankanızla en hızlı şekilde iletişime geçmeniz bu konuda çok önemli olacaktır.

Siber suçlular kredi kartı ve kimlik bilgilerinizi ele geçirmek için bir hacker gibi çalışmaktadır.
Siber suçlular kredi kartı ve kimlik bilgilerinizi ele geçirmek için bir hacker gibi çalışmaktadır.

Kartınızı güvende tutun

Pos cihazı kullanılarak yaptığınız alışverişlerden ziyade kredi kartınızın asıl savunmasız olduğu alan, online alışveriş yaptığınız zamanlar... Peki bunun önlemi nedir? İnternet alışverişine açık olan kartlarınızın hesap dökümünü sıklıkla takip etmek, olası bir çalıntı durumunu erken fark etmenizi sağlayacaktır. Bankanızdan telefonunuza mesaj olarak gelen harcamalardan ya da hesabınızda gözüküp size ait olmayan bir harcamayı fark ettiğinizde bankanızla iletişime geçmek de önemli. Bankayı arayarak kartınızı bloke edebilir, hatta vakasına göre paranızı geri alma şansınızı deneyebilirsiniz. 

Kredi kartı ve kimlik bilgilerinizi Quick Sigorta’nın QKimlik Koruma Sigortası ile güvence altına alın.
Kredi kartı ve kimlik bilgilerinizi Quick Sigorta’nın QKimlik Koruma Sigortası ile güvence altına alın.
Bunun yanı sıra en garanti önlem ise kredi kartı bilgilerinizi sigortalatmak olacaktır. Kimlik bilgilerimizi birçok yerde paylaşıyorken olabilecek her türlü tehdit için Quick Sigorta’nın yenilikçi ürünlerinden QKimlik Koruma Sigortası her an yanınızda! QKimlik Koruma Sigortası ile hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz. Web'de, cepte, ATM’de kimlik ve kredi kartı bilgilerinizi güvence altında almak ve merak ettiklerinizi öğrenmek için QKimlik Koruma Sigortası adresini mutlaka ziyaret edin!