Starlink’in yeni özelliği: Taşınabilirlik

Starlink’in yeni özelliği: Taşınabilirlik

Starlink ile bugüne kadar 32 ülkede hizmet verdiğini söyleyen SpaceX, uydu internetinin hareket halinde kullanılmasını sağladı.

SpaceX’in uydudan internet hizmeti Starlink, mobilite yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Bir süredir bu konuda çalışmalarını yürüten SpaceX şirketi, beklenen açıklamayı yaptı. Starlink ile artık bazı araçlarda internet kullanımı mümkün. Elon Musk, son gelişmeyi Twitter aracılığı ile takipçilerine duyurdu: “Uydu interneti artık hareket halinde kullanılabilecek!”

Artık belirli Starlink müşterileri yeni bir “taşınabilirlik” özelliğine erişebiliyor ve uydu internetini yanlarında götürebiliyor. Starlink geçtiğimiz günlerde yeni portability (taşınabilirlik) özelliği hakkında ilk bilgileri vermişti. 

Yaklaşık 5-6 kg olan bu antenler büyüklüğü ve biçimleri nedeniyle henüz otomobiller için uyfun değil.
Yaklaşık 5-6 kg olan bu antenler büyüklüğü ve biçimleri nedeniyle henüz otomobiller için uyfun değil.

Otomobil sahipleri üzgün

Elon Musk, Starlink’in araçlar sunacağı uydu interneti hakkında Twitter üzerinde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Starlink artık karavanlar, kampçılar ve diğer büyük araç kullanıcıları için mevcut.

Starlink müşterileri bundan böyle hareket halindeyken uydu aracılığı ile internete bağlanabilecek. Elon Musk’ın açıklaması ışığında anten, karavan ve diğer büyük araçlar için kullanılabilir bir sisteme sahip. Kullanıcılar bu sayede evlerinden uzakta Starlink hizmetinden yararlanmaya devam edebiliyor. 110 dolarlık Starlink üyeliğine ek olarak 25 dolarlık “Portability” ücreti ödeyerek toplamda ayda 135 dolar karşılığında bu hizmet alınabiliyor. Ancak yaklaşık 5-6 kg antenlerin büyüklüğü otomobiller için henüz uygun değil. İlerleyen dönemde antenlerdeki dezavantajların çözümlenmesiyle birlikte bu teknolojinin yakında otomobillerde de kullanılması bekleniyor.

Resmi destek sayfasında belirtilene göre bu hizmette bazı kısıtlamalar da bulunuyor. Bağlantıyı başka bir kıtaya götüremiyorsunuz ancak başka bir ülkeye götürebilirsiniz. Starlink'i başka bir ülkeye götürmeye karar verirseniz, o ülkede sadece iki ay kullanabilirsiniz. Bu sürenin sonrasında kayıtlı adresinizi yenisiyle değiştirmeniz ve ardından başka bir Starlink hizmeti satın almanız gerekiyor.

Hizmet kalitesi iyileşiyor

Starlink'in hizmeti her geçen gün daha iyi hale geliyor. Ookla'nın yakın tarihli bir internet hızı raporuna göre, Starlink 2021'in 4. çeyreğinde en hızlı internet uydu sağlayıcısıydı. Servisler ortalama 104.97 Mbps indirme hızına ulaştı. İkinci sırada ise 21,81 Mbps ile Viasat yer alıyordu.

Starlink uydu internet olduğundan, kapsama alanı saniyesinde değişebiliyor. Yörüngedeki uydular ile dünyanın bazı bölgeleri, internet takımyıldızının ne zaman geçtiğine bağlı olarak daha iyi kapsama alanına sahip olacak. Uyduların yörüngede nerede döndüğünü görmek isteyenler için ise SpaceX sitesinden ulaşılabilecek bir kapsama haritası bulunuyor.

Hikâye nasıl başladı

Starlink’in amacı yörüngeye uydular ateşleyerek küresel internet ağı kurmak. 22 Şubat 2018 tarihinde gerçekleştirilen ateşlemede Tintin A ve Tintin B olarak adlandırılan ilk iki Starlink uydusu California, Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden yörüngeye ateşlendi. Demo amaçlı kullanılan uydular, başarıyla Dünya’ya sinyal göndermeye başladı.

Starlink’in alçak dünya yörüngesindeki (Low Earth Orbit-LEO) uyduları, düşük gecikmeli geniş bant hızları sunmayı vaat ediyor. Starlink önceleri 1 Gbps hıza sahipti, şimdi hedefi 10 Gbps. Hizmet alanlara 210 Mbps’den 10 Gbps’ye kadar indirme hızlarına ulaşabilecekleri bilgisi verildi. Testler, uydulardan alınan sinyalin latency yani gecikme süresinin 34 milisaniye olduğunu gösteriyor. Bu değer uzun vadede 17 milisaniyeye kadar düşebilir. Uzmanlar, 40 milisaniyenin altındaki herhangi bir gecikme değerinin çoğu uygulama için iyi bir değer olarak kabul edildiğini söylüyor.

Marmara’da yer alan Starlink yer istasyonu henüz test aşamasında.
Marmara’da yer alan Starlink yer istasyonu henüz test aşamasında.

Starlink Türkiye’ye ne zaman gelecek?

Starlink, hâlihazırda 32 ülkede kullanıma sunulmuş durumda. ABD ve birçok Avrupa ülkesinde kullanıma açılan bu sistem için Türkiye ise henüz bekleme listesinde. Ağını gittikçe büyüten Starlink, yakın zamanda diğer ülkeler ile birlikte Türkiye’de de kullanıma açılabilir.

Starlink’in çip sıkıntısı nedeniyle üretimi ciddi oranda sekteye uğramıştı. Buna bağlı olarak da siparişler gecikti ancak 2021 yılının sonuna doğru beta programının tamamlanacağı ve sipariş veren tüm ülkelerde kullanılabilecek hâle geldiği duyurulmuştu. Buna göre hâlihazırda Starlink’i kullanan ülkeler şu şekilde: Kanada, Almanya, İsveç, Yeni Zelanda, Avusturya, Avustralya, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, İrlanda, Birleşik Krallık, İsviçre, Portekiz, Şili, Polonya, İtalya, Ukrayna, Meksika, Çekya, Hırvatistan. Starlink’in Türkiye’de kullanılmaya başlanması ise 2022 yılı sonu olarak öngörülüyor. Starlink, Rusya Federasyonu’nda ise Ukrayna’ya internet sağlaması nedeniyle yasaklı.

Starlink’in yer istasyonları

Dünyanın birçok yerinde Starlink için yer istasyonları var. Bunların içinde Türkiye de bulunuyor. Marmara’da yer alan yer istasyonu henüz test aşamasında. Avrupa’daki diğer yer istasyonları ise şöyle:

- Man Adası - Birleşik Krallık

- Chalfont Grove - Birleşik Krallık

- Goonhilly Earth Station - Birleşik Krallık

- Villenave d’Ornon – Fransa

- Gravelines – Fransa

- Usingen – Almanya

- Aerzen – Almanya

Elon Musk katıldığı bir etkinlikte “5G, yoğunluğun olduğu durumlar için harika, fakat kırsal için çok da iyi değil. Starlink telekomünikasyon şirketlerinin ulaşmakta zorlandığı kesimin yüzde 3’ü ile 4’üne ulaşacak. Bence bu durum geleneksel telekomünikasyon şirketlerinin üzerinden ciddi bir yük alacak” demişti. Bu düşüncesi ve planları çerçevesinde projesini geliştirmeye devam eden Elon Musk’un konuyla ilgili açıklamaları da yakından takip ediliyor.

Kaynaklar

starlink.com

spacex.com

independent.co.uk

QKimlik Koruma Sigortası
QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik Koruma Sigortası

QKimlik ürünümüzle hem dijital hem de fiziksel dünyadaki risklere karşı güvende hissedebilirsiniz.

Kimlik bilgileriniz tüm tehditlere karşı güvence altında!

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/kimlik-koruma-sigortasi