UVA ve UVB ışınları sadece cilde değil, saçlara da zarar verebiliyor. Bu durumda mevsim değiştikçe saçlara da ayrı bakım gerekiyor. Yaz aylarında saçları güneşten, havuz ve deniz suyunun etkilerinden korumak için yapmamız gerekenleri ve önerilen ürünleri inceledik.
Yaz aylarında saçları ne yıpratıyor?
Yaz ve kış mevsiminde cildimize gösterdiğimiz özeni, saçlar da istiyor. Bu mevsimde saçlar için ayrı bakım ürünleri kullanıldığı zaman, hasar azalıyor ve saçlar sağlığını kaybetmiyor. Yazın aylarında saçların en büyük düşmanı güneş ve havuz suyu. Deniz suyunun havuz suyu kadar zararlı olmadığı söylense de saçları korumak şart. Özellikle UVA ve UVB ışınları saçları kurutarak yıpratabiliyor. Yıpranan saçlar da matlaşıyor ve kırılıyor. Saçlar için bir diğer zararlı faktör ise sıcak hava. Sıcak nedeniyle terleyen saç derisinde gözenekler kapanıyor, bu da sönmüş ve cansız görünen saçlara neden oluyor ve saç dökülmesi artabiliyor.
Hangi ürünleri tercih etmek gerekiyor?
Kimyasal içermeyen şampuanlara olan talep gün geçtikçe artıyor. Yaz aylarında saçları yormamak için; SLS ve SLES, silikon içermeyen, besleyici ve nemlendirici özellikteki şampuanların kullanılması öneriliyor. Şampuan sonrası saç kremi kullanmak da saçın kaybettiği nemi geri kazanmasını sağlıyor. Düzenli olarak haftada bir kez bakım maskesi veya bakım yağı uygulamak, bahsettiğimiz zararlı etkilerden saçları en çok koruyan çözüm. Özellikle de tatildeyken güneş koruyucu saç ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Saç bakım yağlarını havuza girmeden önce sürmek, klorlu suyun saça temas etmesini engelleyebiliyor. Saç bakım yağı kullanmak istenmeyenler için; güneşlenmeden, havuza ve denize girmeden önce, saça az miktarda Hindistan cevizi yağı sürülmesi öneriliyor. Eğer saçlar yıprandıysa detoks serumlar imdada koşuyor.
Sağlıklı saçlar için ne yapmalı, ne yapmamalı?
Özel bakım ürünleri kullanmak dışında, saçları korumak için dikkat edilmesi gereken birkaç konu da var. Örneğin güneşten, havuz ve deniz suyundan hasar görmüş saçlara kurutma makinesi kullanmak daha da yıpratıcı olabiliyor. Eğer mutlaka kullanılması gerekiyorsa, en soğuk ayarın tercih edilmesi öneriliyor. Yaz aylarında düzleştirici, maşa gibi sıcak saç şekillendiricilere de ara vermek gerekiyor. Saçların nefes alması ve sağlıklı uzaması için tavsiye edilen bir diğer işlem ise 3-4 ayda bir uçlarından kestirmek. Saçları sert fırçalarla değil de yumuşak bir tarakla, hafifçe taramak da diğer bir tüyo. Havuz ve deniz sonrasında saçları mutlaka suyla durulamak gerekiyor. Fakat saçları ekstra kurutabileceği için her gün şampuanlamamak önemli, haftada üç gün şampuanla yıkamak yeterli. Gelelim suya ve gıdalara… Tabii ki beslenme de cildimiz ve bedenimiz kadar saçlarımız için de önemli. Normalde 8 bardak içilmesi önerilen suyu, yaz aylarında 10 bardak olarak tüketebilir; günlük beslenmenize vitamin, demir, çinko açısından zengin gıdalar ekleyebilirsiniz.
Boyalı saçlar için öneriler
Yağlı, kuru, ince veya kalın telli… Her saç tipi yaz aylarında mutlaka korunmalı, fakat boyalı saçları korumak en zoru. Havuz ve deniz suyu nedeniyle saç boyası hızlı akar, özellikle parlak renkleri korumak zorlaşır. Bu nedenle saç rengini koruyan ürünler tercih edilebilir.
Özellikle boyalı saçları güneşten korumak için şapka takılabilir, havuz ve deniz suyundan korumak için de bone kullanılabilir.
Yaz aylarında saçların sağlıklı kalması için şu adımları izleyebilirsiniz:
● Saçları SLS ve SLES, silikon içermeyen bir şampuanla yıkayın.
● Ardından besleyici bir saç kremi uygulayın.
● Sert olmayan bir tarakla, hafifçe tarayın.
● Saç kurutma makinesinden ve sıcak saç şekillendiricilerden uzak durun.
● Haftada bir kez saç bakım maskesi uygulayın.