2022-2023 eğitim ve öğretim yılı 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Okul alışverişi telaşı yaşayan veliler için fiyatlara bir göz atıyoruz.
Milyonlarca öğrenci ve ailesi 12 Eylül'de açılacak okullar için eğitim ihtiyaçlarını tamamlamaya çalışıyor. 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2022-2023 eğitim ve öğretim yılına kısa bir süre kala ihtiyaçlar belirleniyor, alışverişler hızlanıyor.
Kırtasiye fiyatlarında ortalamalar belli oldu
Her alanda olduğu gibi, okul alışverişinde de hemen her kalemde fiyatlar arttı. Kırtasiyelerdeki fiyatlar göz önüne alındığında, bu yıl birinci sınıfa başlayacak bir öğrencinin ilk kırtasiye masrafı, birinci kalite kırtasiye ve okul eşyalarında bin 200 TL’yi buluyor. Ortalama kalitedeki eşyalarla yapılan bir alışverişte ise toplam fiyat 600 TL tutuyor. Geçen yıl ise bu rakam ortalama kalitede bir alışverişte 200 TL idi.
Türkiye genelindeki bazı kırtasiye ürünlerinin satış fiyatlarına kalem kalem bakıldığında ise şöyle bir tablo ile karşılaşılıyor:
● Standart kalem düzine olarak 50 TL
● Silgi 10 TL
● Kalem açacağı 10 TL
● Kalem kutusu 30 TL
● Defter 25 TL
● Matara 30 TL
● Beslenme çantası 50-60 TL
● Ortalama kalite okul çantası 150 TL
● Kuru boya seti 25 TL
● Pastel boya 30 TL
● Sayı çubuğu ve balonu 15 TL
● Bir top fotokopi kağıdı 100 TL
● Sözlük grupları 45 TL
● Tahta kalemi 4 TL
Üstteki rakamlar Türkiye’nin genelinde karşımıza çıkan ortalama rakamlar. İstanbul’da yaşıyorsanız ve “Bir de Eminönü’ne bakayım” derseniz, birtakım ürünlerde uygun fiyatlarla karşılaşsanız da orada da fiyatlar aşağı yukarı aynı. Okul çantaları 150 TL’den, kalemlikler 10-15 TL’den, suluk 25 TL’den, spiralli plastik kapaklı defterler 20 TL’den, karton kapaklı defterler 10-15 TL’den boya kalemleri ise 25 TL’den başlıyor.
Forma alışverişinde durum ne?
Kırtasiye dışında bir de okul forması alışverişi var. 2022 yılı için okullardaki ortalama okul kıyafetlerinin de fiyatları yükseldi. Fiyatlar malzeme ve modelin özelliğine göre değişiklik gösteriyor. Her bir üründen en az iki adet alınmaya ihtiyaç olduğu da düşünülürse harcama artıyor.
Öğrencilerin okul kıyafetleri, eşofman takımı, spor ayakkabı, klasik ayakkabı gibi sadece en temel ihtiyaçları baz alındığında ana sınıfı öğrencisinin gideri bu yıl 1500 TL’ye, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin giderleri 2 bin 500 TL ve üzerine çıkıyor. Okul formalarındaki ortalama kalitede ürünlerde satış fiyatları şöyle sıralanabilir:
● Kısa Kollu Tişört 120-150 TL
● Polo Yaka Tişört 150-180 TL
● Kapşonlu Sweatshirt 220-250 TL
● Fermuarlı Ceket 250-270 TL
● Pantolon 200-220 TL
● Eşofman Altı 150-180 TL
● Eşofman Takımı 350-360 TL
Alternatif alışveriş kanalları
Kırtasiye esnafını rahatsız eden bir konu da zincir marketlerdeki kırtasiye malzemesi satışları. Ürünleri toptan alan marketler, vatandaş açısından daha uyguna alım imkanı sunabiliyor. Ancak bu yıl marketlerde de kataloglara bakıldığında fiyatlardaki artış görülüyor. Yine de kırtasiye alışverişinde uygun fiyatlar sunan marketler de bir alternatif olarak kullanılıyor.
İnternet siteleri de okul alışverişinde en uygun fiyatı sunabilmek için yarış halinde. Bu yarışa rağmen fiyat artışından onlar da kaçamıyor. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) verilerine göre bu yıl online kanallarda kırtasiye alışverişi yüzde 40 seviyesinde arttı. İnternet üzerinden okul alışverişleri yaklaşık 1 ay önceden başladı ve en çok da kırtasiye malzemeleri talep gördü. Verilere göre, aramalarda yoğun olarak çanta, kalem, defter, silgi, kalem ucu gibi ürünler ilk sıralardaydı. Online alışverişte de çanta, kalem, defter, silgi gibi harcamaların toplamı 400 ile 1.500 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Tasarruf için bu öneriye dikkat!
Bazı alışverişler gereklidir. Okul alışverişi de bunlardan biri. Ancak bu alışverişi yaparken dikkat edilecek birkaç konu sayesinde tasarruf dahi edilebilir.
Herkesin bildiği gibi bir alışveriş listesi oluşturmak, alınacakları görmek açısından ilk adım olmalı. Bu listeyi oluştururken ilk iş, evde halihazırda sahip olunanlara bir bakmak. Sonrasında bu liste; kırtasiye malzemeleri, kıyafet, derslere yardımcı materyaller olarak sınıflandırılabilir. Ardından yapılması gereken de ne var ne yok bunların kontrolünü sağlamak. Bu sayede örneğin kırtasiye kategorisinde cetvel, makas, zımba, ataç gibi genellikle bir önceki yıldan varlığını koruyan malzemelere sahipseniz bunlar liste dışı kalabilir.
En önemli konu da okulda giyilen kıyafetler. Çocuklar çok hızlı büyüdüğünden ve belki kıyafetlerini büyükler kadar korumayı başaramayacağından, okul kıyafetlerini yenilemek gerekebiliyor. Yeni bir kıyafet almadan önce çocuğunuzun dolabına bir göz gezdirebilirsiniz. Üniforması üzerine oluyor mu? Daha büyük bir çocuğunuz varsa ondan kalan, küçük çocuğunuza uygun olabilecek herhangi bir kıyafet var mı? Kontrol edebilirsiniz. Bu sayede bazı ürünleri almanıza gerek kalmayabilir.
Karşılaştırma yapmak sizi tasarrufa götürür. Online üzerinden, mağaza, pazar ya da marketten, her nereden alışveriş yaparsanız yapın, bir ürünü satın almadan önce yapacağınız bir karşılaştırma sayesinde tasarruf edebilirsiniz. Online alışveriş yapacaksanız fiyat karşılaştırma sitelerinden faydalanabilirsiniz.