Veli Whatsapp grupları çıldırtıyor!

Veli Whatsapp grupları çıldırtıyor!

Veli Whatsapp grupları çoğu zaman amacını aşıp, bazı veli ve öğretmenlere zorluklar yaşatabiliyor. Öyle ki işinin gücünün arasında onlarca teşekkür ve geçmiş olsun mesajı ile çıldırmanın eşiğine gelenler var…

Teknolojik gelişmeler, eğitim sisteminde de birtakım değişimleri, yeni uygulamaları beraberinde getiriyor. Bunun en güzel örneklerinden biri, velilerin birbirleriyle ve öğretmenlerle iletişimini sağlamak üzere kurulan Whatsapp grupları.
Çoğunlukla ilkokul ve ortaokullarda uygulanan bu gruplardan bazılarını öğretmenler kuruyor. Bazılarını ise veliler kendi aralarında iletişim kurmak için kullanıyorlar. Bu şekilde öğretmenler duyurularını daha kolay yapıyor, veliler kendi aralarında kaynaşıp çocuklarının okulla ilgili sorunlarını çözebiliyor. 

Bazı veliler, gereksiz paylaşımlarıyla diğer velilerin çok vaktini alabiliyor.
Bazı veliler, gereksiz paylaşımlarıyla diğer velilerin çok vaktini alabiliyor.

Gelgelelim bu gruplar bazen, hatta çoğu zaman amacını aşıp, bazı üyelerini rahatsız edici boyuta ulaşabiliyor. Gereksiz paylaşımlar, kandil kutlamaları, geçmiş olsun dilekleri ve teşekkür etmelerin sayısı arttıkça, özellikle çalışan ebeveynler işine, öğretmenler ise öğrencilerine odaklanmakta zorlanır duruma gelebiliyor. Hatta bazı durumlarda veliler arasında sürtüşmeler yaşanıp ilişkiler bozuluyor, bu durum da çocuklara yansıyabiliyor.

Whatsapp gruplarıyla ilgili görüşlerini öğretmenlere ve üç veliye sorduk. Bakın neler söylediler…

Whatsapp grupları söz konusu olduğunda her öğretmenin ve velinin tarzı farklı!
Whatsapp grupları söz konusu olduğunda her öğretmenin ve velinin tarzı farklı!

“Eğitimle ilgili işleri öğretmenlere bırakalım”

Uzay Çetin, biri ilkokul 2, diğeri 4. sınıf iki çocuk annesi. Küçük kızının, biri öğretmeninin dahil olduğu, diğeri sadece velilerin yazıştığı olmak üzere iki Whatsapp grubu var. Büyük kızının ise sadece velilerin yazıştığı bir grubu var. Bu gruplarla ilgili görüşünü sorduğumuzda Uzay Hanım, “Veli gruplarının bir pişmanlık olduğunu ve sessize alınmaları gerektiğini düşünüyorum!” diyor ve ekliyor: “Güne 30 tane günaydın mesajıyla başlamak hoş olmuyor. Normalde çocukların konuşması gereken konuları veliler konuşuyor. Örneğin, ‘İskeletin tüm eklemleri yapılacak mı?’ Ya da ‘Ödevler neydi? Nazlıcan yazamamış da...’ Bunlar çocukların almaları gereken sorumluluklardır, hal böyle olunca çocuklar bu sorumluluğu üstlenmek yerine eve gelip, ‘Anne veli grubuna yazsana ödevler neymiş’ diyebiliyor.

Uzay Hanım hoş bulmadığı birkaç örneği ise şöyle ekliyor: “Sabahları, ‘Arkadaşlar Ömer dün akşam çok öksürdü, o yüzden bugün okula göndermeyeceğim’ diye bir mesajla uyanıyorsunuz. Arkasından 30 tane geçmiş olsun mesajı, o da yetmiyor hasta çocuğun annesi hepsine ayrı ayrı teşekkür edip ekliyor, ‘Dikkat edin, bu aralar salgın varmış.’ Eğer çocuğunuz okula gelmiyorsa bunu öğretmene bildirirsiniz. Gece saat 24.00’te ‘Sınıfın temizliğiyle ilgili ne yapabiliriz?’ sorusu geliyor. Hatta buna çözüm önerileri de geliyor. Sınıfın temizliğiyle ilgili bir sorun varsa, bu da okul idaresiyle halledilmelidir diye düşünüyorum. Bir de özel günlerin ve bayramların kutlanması, veli gruplarında olmamalı. Veli grupları tüm sınıfın bilgilendirilmesi gereken durumlar için kullanılmalı. Örneğin sınıfın ihtiyaçları nelerdir, okulda yapılan törenler saat kaçta olacaktır, gezi yapılacaksa bu ne zaman, nasıl olacak, çocukların ulaşımı nasıl sağlanacak, yanlarında götürmeleri gereken malzemeler nelerdir gibi. Bırakalım okulla, eğitimle ilgili işleri öğretmenler ve idare yapsın, biz kendimize yeni hobiler edinelim.”

Bazı veliler çocuklarının ev ödevlerini Whatsapp grubundan öğreniyor.
Bazı veliler çocuklarının ev ödevlerini Whatsapp grubundan öğreniyor.

Bir çanta için 100 mesaj!

Ferhat Genç, ana sınıfına giden ikiz çocukların babası. Çocukları ayrı sınıflarda okuyor. Eşinin de yoğun bir iş temposu olduğu için, Whatsapp gruplarına kendisi de katılıp sorumluluğu eşiyle paylaşmak istemiş. Ancak kendi iş temposu da biraz sekteye uğramış!

“Whatsapp'ı yoğun bir şekilde kullanıyorum. Bence süper bir uygulama, iş için, arkadaşlarla veya aile içi iletişimde gayet güzel işliyor. Benim sıkıntı duyduğum konu veli grupları. İki çocuğum var ve eşimle birlikte, okulla alakalı altı gruba dahil olduk. Buradaki amaç önemli duyuruları kolayca paylaşmak ama tabii velilerin niyeti iyi olsa da bazen mesajlar uzayıp gidiyor” diyen Ferhat Bey, şunları ekliyor: “Mesela şimdi mevsim kış, malum çocuklar sık sık hasta oluyor. Bir veli çocuğunun hasta olduğunu öğretmene yazıyor, bu mesaja 25 velinin ‘geçmiş olsun’ları ekleniyor. Aynı gün üç-dört çocuk hastaysa, siz hesaplayın mesajları.

Geçenlerde Öğretmenler Günü’nde hediye alınacak, sağ olsun bir veli çanta bakıyormuş, grupta beğendiklerinin resmini paylaştı, ardından 100 tane mesaj geldi; iyi, kötü, çirkin, acaba başka mı olsa vs. Bunlar özellikle bizim gibi çalışan insanların çok vaktini alıyor.”

Özellikle her bir veliden ayrı ayrı gelen teşekkür ve geçmiş olsun mesajları çoğunlukla gereksiz bulunuyor.
Özellikle her bir veliden ayrı ayrı gelen teşekkür ve geçmiş olsun mesajları çoğunlukla gereksiz bulunuyor.

Gereksiz yazışmalara bakmıyor

Dilek Gülçiçek’in birinci sınıfa giden bir kızı var. Bir tane de Whatsapp grubu… “Bu gruplar çocukların sınıf arkadaşlarıyla sosyalleşmesi anlamında faydalı (doğum günü daveti veya farklı okul dışı aktiviteler). Bunun haricinde hiçbir faydası olduğunu düşünmüyorum” diyor Dilek Hanım. Ve gereksiz bulduğu yazışmaları takip etmeyerek kendi sorununa bir çözüm getirmiş. “Çocuğun okul hayatı velinin ‘uğraşı’ olmamalı. Genelde ev hanımları çocukların sınıf anneliğini üstlenmek yoluyla gereksiz aksiyonlara girişebiliyor. Bunu gereksiz buluyorum” diyor.

“Amacına uygun kullanılmasını istedim”

25 yıllık öğretmen olan Emine Yaşar, şu an Kadıköy’deki bir ilkokulda üçüncü sınıf okutuyor. “Bu sınıfımla birlikte yaklaşık üç yıldır sınıfımın Whatsapp grubu var” diyen Emine öğretmen, bu grubu sınıfla ilgili duyuruları paylaşmak ve birbirini tanımayan velilerin iletişimini sağlamak amacıyla oluşturduklarını söylüyor.

Grupla ilgili görüşlerini ise şöyle aktarıyor: “İşlevsel bir grup oldu. Bu grup aracılığıyla geç kalan, ‘Servisi bekletin geliyoruz’ diyebiliyor örneğin. Hasta olup gelemeyecek olan buradan haber veriyor. Çocukların unutabileceği duyurular, hatırlatmalar buradan yapılıyor. Ayrıca okula gelemeyenler ödevlerini sorabiliyor. Bir dönem bayram, kandil, cuma mesajları paylaşılmaya başlandı. Kalabalıklaşan paylaşımlar rahatsızlık verince, özelden yazmalarını rica ettim. Dedikodu ve karşılıklı yazışmalar olmaması konusunda uyardım. Böylece amacına uygun kullanılmaya başlandı. Bence olumlu yanları ağır basıyor. Son dakika gelişmelerini çok hızlı duyurabiliyorum. Sanırım grupta öğretmenin varlığı amacına uygun kullanıma teşvik ediyor. Başka arkadaşlarım gruplarına üye olmamayı tercih edebiliyor. Başka bir sınıfın grubunda, veli ya da öğretmen hakkında olumsuz paylaşımlar yapıldığı için tartışmalar yaşandığını biliyorum. Benim çok ciddi bir sıkıntım olmadı şimdilik. Sadece bir keresinde etkinlik fotoğrafında çocuklardan biri görünmediği için bir şeyler ima eden bir mesaj canımı sıkmıştı.”

“Kendi davranışlarımla örnek oluyorum”

Yudum Özer, 20 yıllık matematik öğretmeni. “Gelişen teknolojiyle birlikte ben de hem öğrencilerim hem de velilerimle iletişim şeklimi değiştirdim. Onlarla daha hızlı ve daha kolay iletişim kurabilmek amacıyla Whatsapp uygulamasını kullanıyorum” diyor.

“Peki nasıl değerlendiriyorsunuz bu uygulamayı?” sorusunu ise şöyle yanıtlıyor Yudum öğretmen: “Toplu halde iletişim kurmaya olanak veren bir teknoloji olduğunu düşündüğüm için bu uygulamayı faydalı buluyorum. Bunun yanı sıra velilerin, geneli ilgilendirmeyen paylaşımlarda bulunması, kişisel sorunlarını grup içinde paylaşmaları gibi rahatsız edici durumlarla az da olsa karşılaştığımı belirtmeliyim. Belirli bir yaşa gelmiş insanlara, Whatsapp’ı nasıl kullanacaklarına ve ne gibi paylaşımlarda bulunacaklarına dair uyarı ya da hatırlatma yapmanın çok da yerinde olmadığını düşünüyorum. Sözlü ya da yazılı uyarılar yapmak yerine, mesaj gönderme saatlerine dikkat ediyor, bilgilendirme amaçlı mesajlar göndermeye, konuyu basit ve dolaysız bir biçimde aktarmaya çalışıyorum. Böylelikle, veli ve öğrencilerimden de aynı biçim ve içerikte paylaşımlar beklediğim hissettiriyorum.”