Türkiye’nin batıya açılan kapısı Edirne’ye özel yemekler

Türkiye’nin batıya açılan kapısı Edirne’ye özel yemekler

Osmanlı İmparatorluğu'na doksan iki yıl boyunca başkentlik yapan Edirne, bulunduğu konum itibariyle kültür olarak çok çeşitli. Mutfağı da aynı şekilde farklı kültürlerden izler taşıyor. İşte o lezzetler.

Dr. Öğretim Üyesi Özgür Kızıldemir’in 2020 yılında yayımlanan “Edirne Mutfak Kültürü Üzerine Bir Değerlendirme” adlı çalışmasına göre Yunanistan ve Bulgaristan’a sınırı olan ve zamanında birçok farklı milletten insanın yaşadığı Edirne topraklarında mutfak da bu çeşitlilik doğrultusunda gelişmiş. Türk ve Osmanlı mutfağının yanı sıra Rum ve Yahudi kültüründen de etkiler görülüyor. Hem tarım hem de hayvancılık alanında önemli yere sahip olan bölgede et yemekleri ve hamur işi yemekler öne çıkıyor.

Mutfakta kullanılan yöresel araç gereçler de yemekler kadar çeşitli: çömçü (tahta kepçe), döndürme (büyük tepsi), kırçak (fıçı), mutun (yayık), uzluk (topraktan yapılmış su maşrapası) gibi.

Edirne’nin simgesi tava ciğeri

Edirne’nin simgesi tava ciğeri.
Edirne’nin simgesi tava ciğeri.

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Edirne denilince ilk akla gelen yemek neredeyse yüz yıllık bir tarihe sahip tava ciğeri. 2009 yılında Türk Standartları Enstitüsü tarafından tescillenen tava ciğerini pişirmek için yağın çok hızlı kızabilmesi lazım. Bu sebeple tava ciğeri yapımında alüminyum tavalar tercih ediliyor. Unla karıştırılan ciğerler tavaya dağıtılır ve iki dakika içinde ciğerler yağı çekmeden tavadan alınır. Yağı süzüldükten sonra kızgın yağda kızartılmış biberle servis edilir.

Edirne’deki acentelerimizden Almira Sigorta’dan Barış Ezerçe de tava ciğerini severek tükettiğini söylüyor. Tava ciğerini tatmak isteyenlere Aydın Tava Ciğeri öneriyor.

Bol proteinli mutancana

Hem etli hem yemişli bir yemek!
Hem etli hem yemişli bir yemek!

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Mürdüm eriği, incir, badem içi ve kuru kayısı gibi kuruyemişlerle tatlandıran bu et yemeği Osmanlı mutfağından miras kalan lezzetler arasında. Tavuk veya kuzu etinin kullanıldığı bu yemekte yumuşak yapısı sebebiyle genelde kuzu eti tercih ediliyor. İçinde bolca kuruyemiş ve et olduğundan çinko, magnezyum ve demir bakımından zengin. Gerek mineral ve protein değeri açısından gerek lezzeti açısından çok değerli bir yemek. Kuru meyveleri ve eti ayrı tencerelerde pişirip servis ederken birleştirmek tavsiye edilir.

Eskilere dayanan bir tatlı badem ezmesi

Mısırlı şeker ustasının Osmanlı topraklarına getirdiği lezzet
Mısırlı şeker ustasının Osmanlı topraklarına getirdiği lezzet

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Edirne mutfağının başat ürünleri arasında olan badem ezmesi kurabiye ve çeşitli tatlılar içinde kullanılıyor. Osmanlı mutfağından miras kalan tariflere göre yapılan lezzetin çok köklü bir geçmişi olduğu söyleniyor. Buna göre bir diğer ünlü lezzet olan Deva-i Misk helvasını Sultan II. Murat Han’a takdim eden Mısırlı şeker ustası, aynı zamanda badem ezmesini bu topraklara getiriyor. Tarihi çok gerilere dayanan bu meşhur badem ezmeleri turistik açıdan da değerli. Quick Sigorta acentelerinden Almira Sigorta’nın sahibi Barış Ezerçe badem ezmesi için Keçecizade’yi tavsiye ediyor.

Kaşar en çok ona yakışıyor: Elbasan tava

Elbasan tava sevilen yemekler arasında.
Elbasan tava sevilen yemekler arasında.

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Edirne mutfağının meşhur et yemekleri arasında olan elbasan tava yine protein açısından zengin ezzetler arasında. Genellikle tercih edilen malzemeleri kuzu kuşbaşı, soğan, tereyağı, tuz, karabiber ve kekik. Elbasan tava sosunu hazırlarken ise yoğurt, un ve yumurta sarısı kullanılıyor. Sosun üzerine kaşar peyniri rendeleyip fırına verilir.

Hem meze hem salata: Mamzana

Mamzana hem salata hem de meze olarak tüketiliyor.
Mamzana hem salata hem de meze olarak tüketiliyor.

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Et yemekleri ve hamur işlerinin yanında Edirne mutfağı meze ve salata bakımından da zengin. Mamzana da Edirne’nin meşhur mezeleri arasında. Aynı zamanda salata olarak da servis edilen bu lezzet patlıcan, kırmızı biber, domates, soğan, sivri biber ve maydanozdan yapılıyor. Patlıcan ve kırmızı biberin közlenerek hazırlandığı bu mezenin üzerine sarımsaklı yoğurt sosu dökülüyor. Sosun üzerine de zeytinyağında kavrulmuş kırmızı biber dökülüyor. Özellikle yazın tercih edilen bu meze sofraların vazgeçilmezi.

Sarma ama ciğer sarma

Bu sarma bir başka!
Bu sarma bir başka!

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Tava ciğerine ek olarak çok sevilen bir diğer ciğer yemeği de ciğer sarma. Koyun gömleği olarak da bilinen koyun zarından yapılan yemeğin diğer malzemeleri karaciğer, akciğer, pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, soğan ve kıvırcık. Kıvırcık yaprakları üzerinde servis edilen ciğer sarma Edirne mutfağının en sevilen et yemekleri arasında.

Altınlı börek damat paçası

Bu böreğin içinden altın çıkabilir.
Bu böreğin içinden altın çıkabilir.

Rumeli’den Trakya bölgesine gelen lezzetler arasında olan damat paçası böreği düğün ve bayramlarda servis ediliyor. Bir diğer adı yokluk yemeği olan bu hamur işinin arkasında tatlı bir söylenti de var. Buna göre bu börekler servis edilirken içlerinden birine altın konuluyor. Altın kime denk gelirse onun oluyor. Yufka, tavuk göğsü ve tavuk suyundan yapılan bu böreğin üzerine de yine yoğurtlu sos hazırlanıyor. Bu sosun içinde genellikle tavuk suyu, sarımsak, sirke, un ve tereyağı bulunuyor.

Tatlısız olmaz: Cevizli oturtma

Tadı ve görüntüsü yiyeni mest ediyor.
Tadı ve görüntüsü yiyeni mest ediyor.

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Şerbetli bir tatlı olan cevizli oturtma Edirne mutfağının güzide tatlıları arasında. İncecik açılmış yufka ve ceviz içiyle hazırlanan tatlı için çokça emek gerekiyor. Yufkaların arasında ceviz harcı koyulduktan sonra rulo halinde sarılıp dilimleniyor. Daha sonra fırın tepsisine dizilerek pişiriliyor ve soğuduktan sonra şerbeti dökülüyor.

Sütlacın bir tık ötesi: Zerde

Klasik sütlacın üzerine astar atılarak yapılıyor.
Klasik sütlacın üzerine astar atılarak yapılıyor.

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Zerde ya da astarlı sütlaç olarak bilinen bu tatlı, rengini içindeki zerdeçal, safran ve haspirden alıyor. Alt tarafı klasik sütlaç gibi hazırlandıktan sonra üzerine zerde denilen astar yapılıyor. Bu astar için pirinç, toz şeker, su, haspir, safran veya zerdeçal kullanılıyor. Aroma katmak isteyenler ekstra olarak ıtır yaprağı da tercih edebilir.

Edirne’nin en lezzetlisi: Kavala kurabiyesi

Görsel Kaynak: lezzet.com.tr

Edirne’den dönenlerin hediye olarak getirmeyi tercih ettikleri bir tatlı olan Kavala kurabiyesi oldukça meşhur. Yarım ay şeklinde hazırlanan bu kurabiyelerin içinde fındık ve badem bulunuyor. Üstü pudra şekeri ile süslenen kurabiyeler Edirne mutfağının en lezzetli tatlıları arasında. Pudra şekeri ile süslemeden önce fırından çıkan kurabiyelerin üzerine hafifçe gül suyu serpebilirsiniz.


Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası

Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.

Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.

Detaylı bilgi için:

quicksigorta.com/seyahat-sigortasi-yurtici