UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'nde yer alan 1400 yıllık kadim bir gelenek, baharın habercisi Kakava Şenlikleri için Edirne'ye döndürdük iki tekerimizi. Baharı dans ederek karışılamak isteyen Romanların yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından gelen binlerce kişi ile bu yıl katılım rekoru kırıldı.
Hıdırellez; bereket ve şifa getirdiğine inanılan Hızır ve İlyas peygamberlerin bir gül ağacının dibinde buluştukları anı sembolize eden, isimlerinin birleşiminden oluşan baharı karşılama etkinliği. Romanların Hıdırellez kutlamasına verdikleri isim ise Kakava diğer ismi ise Babafingo.
Edirne deyince aklınıza ne geliyor ?
Tava Ciğeri, Selimiye Camii ... Elbette bunlar Edirne'nin önemli değerleri ama kendine has ritüelleri ve eğlencesi ile Romanların hıdırellezi Kakava Şenlikleri de hiç yabana atılmayacak derecede önemli.
Özel Olarak Hazırlandık
Yıllardır bu etkinliğe katılmak istesek te programımıza bir türlü uymamıştı. Bu yıl fırsatını yakalayınca, hiç düşünmeden döndürdük iki tekerimizi heyecanla Edirne'ye. Roman kültürünü ve eğlencelerini de ayrıca çok severiz. Baharı karşılama etkinliklerine şahit olmak, ritüellerini gerçekleştirmek ve tabiki iki göbecik de biz atmak istedik. Edirne'de bizi evimizde gibi hissettiren dostlarımız sevgili Burcu ve Onur Uskan çifti karşıladı ve akşamından etkinlik için hazırlığımızı yaptık. Çiçekten tacımız ve kırmızı gülümüzü hazırladık.
Kakava Şenlikleri; Dev Şenlik Ateşinin Yakılması ile Başladı
Kırkpınar Güreşlerine de ev sahipliği yapan Sarayiçi'ne geldiğimizde her yer rengarenkti ve muhteşem 9/8'lik ezgilerle inliyordu. Etrafta çocukluğumuzdan hatırladığımız Osmanlı macunu satan amcadan, elle döndürülen dönme dolaba kadar her şey çok orjinaldi. Bir yandan dilek ağacına dilekler asılıyor diğer yandan hazırlanan dev ateşin yanması bekleniyordu ki etkinlikler başlasın. Alana kurulan sahneye çıkan Roman Çeribaşı Fikri Ocak, hepimizi "Merabayın" diyerek selamladı. Çok samimiydi. Protokol konuşmalarının ardından Kakava ateşi yakıldı. Ve her şey o zaman başladı...
Binlerce Kişi Dans Etmeye Başladı
Edirne Belediye başkanı Sn. Recep GÜRKAN'ın da konuşmasında bahsettiğine göre bu yıl katılımı en yüksek Kakava Şenliğine şahitlik ediyorduk. Alandaki Romanların dışında yurtiçi ve yurtdışından da büyük bir katılım vardı. Öyle ki; şehirdeki oteller bile 2 ay öncesinde dolmuştu. Kakava ateşi yakıldıktan sonra o renkli güruh sahneden gelen 9/8'lik ezgilerle başladı dans etmeye, eğlenmeye. Rengarenk kıyafetleri ile özellikle roman miniklerin dansları hepimizin ağzını açık bıraktı.
Sabahın İlk Işıklarına Kadar Oturmadılar
Sahneden yapılan özel gösterilere sahne önünden eşlik edenler dışında, alan içerisinde gezen davul zurna ekiplerine eşlik edenler ve tüm bu olanları izlemeye gelenlerle sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü eğlence. Alanın her köşesinde bu güne özel olarak hazırlanmış renkli kıyafetleri ile dans eden, oynayan insanlar görebiliyorsunuz.
Yolu her bahar gözlenen ve hiçbir zaman gelmeyen “Baba Fingo”
Romanlar için mitolojik özellikleri olan müjdeci, aynı zamanda kurtarıcı bir kişilik olarak görülen liderleri “Baba Fingo" ... Hz.Musa'ya kadar dayanan efsaneye göre Baba Fingo roman halklarının lideridir. Firavun emri ile Hz. Musa'yı yakalamaları halinde özgürlüklerine kavuşacaklardır. Hz.Musa'yı Kızıldeniz'e kadar kovalarlar. Kızıldeniz ikiye yarılıp Hz.Musa beraberindekilerle birlikte karşıya geçerken, Baba Fingo ve beraberindeki savaşçılar sular altında kalır. Baba Fingo ölmemiş fakat lanetlenerek Kızıldeniz’in derinliklerinde hapsedilmiştir. İnanışa göre bir bahar sabahı esaretinden kurtulacak ve roman halklarının sıkıntılarının çaresi olacaktır.
Dileklerimizi Tunca Nehrine Bıraktık
Kakava şenliklerinin son ritüeli gün ışımadan Tunca nehri kenarında gerçekleşiyor. Saat 05:00 de baharı kutlama eğlenceleri tamamlanırken, herkes Sarayiçi Adalet Kulesi dibindeki köprüye akın etti. Herkesin dileklerini yazdığı kağıtlar Tunca nehrinin akan sularına bırakıldı. Sonrasında nehir kenarındaki ağaçlardan, baharın geldiğine işaret olması için evlerimizin kapısına asmak için minicik dallar koparıldı. Böylelikle Kakava şenliklerinin tüm ritüellerini de gerçekleştirmiş olduk.
En Eğlenceli Bahar Festivali
Her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında Edirne Sarayiçi'nde yapılan bu güzel kutlama anılarımızda kocaman bir yer aldı. Gördüğümüz en renkli ve en eğlenceli etkinliklerden biri oldu diyebiliriz. Son olarak sizlere birkaç öneri ile sonlandıralım yazımızı;
- Otel konaklama yapacaksanız, rezervasyonunuzu erkenden yapmalısınız,
- Etkinlik tarihinden birkaç gün önceden gidin bu kadim şehre. Zira gezilecek çok yer var,
- Karavan ve çadır kampı için uygun alanlar var ancak çok kalabalık dikkatli olmalısınız,
- Yanınızda sizi soğuktan koruyacak kıyafetiniz olsun,
İyi Eğlenceler ....
Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip etmeyi unutmayın.