Türk dağcılığının başkenti: Aladağlar

Türk dağcılığının başkenti: Aladağlar

Türk dağcılığının mabedi sayılan Aladağlar, dört mevsim dağcılığa gönül verenlerin akınına uğruyor. 3 bin metrenin üzerinde 30 zirvesi bulunan Aladağlar, zorlu rotaları ve doğal güzellikleriyle dağcılara birçok tırmanış alternatifi sunuyor.

Aladağlar isminin nereden geldiği ancak gün batımında anlaşılabilir. Güneşin son ışıklarında sarp zirveler önce altın gibi parlar sonra da kızıl bir ateş parçasına dönüşür. Aladağlar bu özelliği ile sadece dağcıların değil, doğaseverlerin de gözdesi. Her seviyeden dağcıya uygun rotaları barındıran dağ silsilesi tur kayağı ile yapılan tırmanışlar için uygun bir bölge.

Aladağlar, Türk dağcılığının merkezi ve başkenti konumunda. Orta Toroslar’ın bir uzantısı olan; Kayseri, Niğde ve Adana illeri arasında bulunan dağ sırası jeolojik yapısı, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından büyük bir zenginliğe sahip. Bu yüzden Aladağlar’ın büyük bir bölümü 1995 yılında Milli Park ilan edildi.

Aladağlar, yüksekliği 2000 ile 4800 metre arasında değişen onlarca zirveleri, teknik tırmanış rotaları, derin ve görkemli vadileriyle gerçek bir doğa cenneti. Aladağlar Milli Parkı içerisinde, 3500 metrenin üzerinde dört, 3500 metrenin altında ise 50 zirve bulunuyor. Dağ silsilesinin en yüksek zirvesi 3767 metre yüksekliğindeki Kızılkaya.

Her mevsim ziyaret edilebilir

Demirkazık Köyü ve Demirkazık Dağı./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Demirkazık Köyü ve Demirkazık Dağı./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Aladağlar’da dağcılar yılın her mevsimi tırmanış yapabilir. Ancak bölgeyi keşfetmek için haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayları gibi yağışın az olduğu ve havanın nispeten açık olduğu zamanları tavsiye edebiliriz. Eylül sonlarında yağmaya başlayan kar rotalardaki tırmanışları daha zorlu bir hale sokuyor.

Zirvelerin klasik rotaları dışında, teknik kaya rotaları dağcıların cazibe merkezi. Demirkazık Dağ Evi’nden 15 dakika mesafedeki Çımbar Vadisi, kaya tırmanışı çalışmak ve öğrenmek için ideal bir bölge.

Bölgedeki vadi sistemleri, özellikle doğa yürüyüşü meraklılarına ve fotoğrafçılara eşsiz parkurlar ve görüntüler sunuyor. Hacer Boğazı, Karagöl Deresi Vadisi, Susuz Dere Vadisi, Aksu Deresi Vadisi ve Emli Boğazı önemli vadi sistemleri arasında.

Türkiye’nin en ünlü zirvesi: Demirkazık

Emli Vadisi, dağcılar kadar fotoğrafçıların da iştahını kabartıyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Emli Vadisi, dağcılar kadar fotoğrafçıların da iştahını kabartıyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Aladağlar’ın en popüler ve en görkemli dağı 3756 metre yüksekliği ve yıllarca dağcılara geçit vermeyen rotalarıyla Demirkazik Dağı. Büyük Demirkazık Dağı bir piramide benzeyen görünümüyle ürkütücü ve bir o kadar da çekici. Dağın kuzey duvarı geçmişte Türk dağcılarına yaşattığı zorluklarla ünlü. Özellikle kış şartlarında tırmanılması çok zor olan Demirkazık Kuzey Duvarı ilk olarak Mart 1998’de Doğan Palut tarafından solo tırmanıldı.

En yüksek zirve uzun süre 3756 metre ile Büyük Demirkazık zannediliyordu. Oysa 2008 yılında yapılan GPS ölçümleri sonucunda 3767 metre ile Kızılkaya’nın en yüksek zirve olduğu tespit edildi.

Aladağların en yüksek zirveleri; Kızılkaya (3767 metre), Emler (3723 metre), Direktaş (3470 metre), Küçük Demirkazık (3425 metre), Kaldı (3734 metre), Güzeller (3461 metre), Alaca (3588 metre) ve Vay Vay (3565 metre)...

Yabancı dağcıların da gözdesi

Aladağlar’a tırmanan yabancı dağcıların bölgenin güzelliğini her yerde anlatması dağ silsilesinin ününü artırdı./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Aladağlar’a tırmanan yabancı dağcıların bölgenin güzelliğini her yerde anlatması dağ silsilesinin ününü artırdı./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Aladağlar bu özellikleriyle yabancı dağcıların da ilgisini çekiyor. 1950’lerde Aladağlar zirvelerine çıkan dağcıların bu bölgenin güzelliklerini ülkelerinde anlatması bu dağ silsilesinin ününü artırdı. Hâlâ yabancı dağcılar ve yürüyüşçüler özellikle yaz aylarında bölgeye akın ediyor. Her sene yüzlerce dağcının bölgeyi ziyaret etmesine rağmen Aladağlar’ın hâlâ keşfedilmemiş rotaları da var..

Konaklama olanakları geniş

Martı Deresi Köyü'ndeki Pilot'un Dağ Evi yemekleriyle de ünlü./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Martı Deresi Köyü'ndeki Pilot'un Dağ Evi yemekleriyle de ünlü./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Aladağlar, tırmanış ya da doğa gezilerine katılmak isteyenlere uygun ve konforlu konaklama olanakları da sağlıyor. Özellikle dağ silsilesinin popüler zirvelerine giriş yolu niteliğindeki Niğde’nin Çamardı kasabasındaki Martı Deresi ve Demirkazık köyleri birçok pansiyon ve dağ evine sahip.

Demirkazık Köyü’nde dağcılara hizmet veren Mümtaz Çankaya Dağ Evi, dağcılık federasyonunun eğitimleri için bir üs niteliği taşıyor. Dağ evinde yerli ve yabancı dağcılara konaklama ve yemek imkanı sağlanıyor. Mümtaz Çankaya Dağ Evi’nde 100 yatak, duş imkanı, kütüphane ve dinlenme salonları bulunuyor.

Ayrıca bölgede deneyimli dağcılara ait dağ evlerinde de konaklama imkanı bulmak mümkün. Dağcı Utku Ayrılmaz’a ait “Pilot’un Dağ Evi” tırmanış ekiplerini ağırlayan ve onlara üç öğün yemek imkanı sağlayan özel bir konaklama alanı. Dağ evi, Demirkazık Dağı ve Emli Vadisi manzarasına hakim bir bölgeye inşa edilmiş. Dağ evinin içi ise hiçbir dağcının bu bölgede bulamayacağı bir konfora sahip. Martı Deresi Köyü’nde bulunan dağ evinde ayrıca birbirinden güzel ev yapımı reçeller, marmelatlar, özel yapım sucuklar ve ev yemeklerini tatmanız mümkün.

Yırtıcı kuşlara ev sahipliği yapıyor

Bölgede, kaya ve dağ kartalları ile gökdoğan, sakallı akbaba, kızıl akbaba gibi yırtıcı kuş türleri bulunuyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Bölgede, kaya ve dağ kartalları ile gökdoğan, sakallı akbaba, kızıl akbaba gibi yırtıcı kuş türleri bulunuyor./Fotoğraf:Cenk Ertekin

Alp'in bitki kuşağı içinde yer alan Aladağlar Milli Parkı, 730 metreden 3767 metreye yaklaşık 3 bin metrelik yükselti farkına sahip. Bu özellik sayesinde alanda çok çeşitli bitki ve hayvan türü yaşıyor. Beşparmakotu gibi dokuz bitki türü tüm dünyada sadece Aladağlar’da görülüyor. Çeşitli dağ çiçekleri içinde en önemlisi ise Kardelen Çiçeği.

Aladağlar kuş türleri açısından da büyük öneme sahip. Bölgede, kaya ve dağ kartalları ile gökdoğan, sakallı akbaba, kızıl akbaba gibi yırtıcı kuş türleri bulunuyor. Aladağlar ayrıca çok sayıda kelebek türüne de ev sahipliği yapıyor.

Bölgede yaşayan hayvanlar içinde en önemlileri dağ keçisi, ur kekliği, vaşak, kurt, tilki, tavşan, sansar ve yaban domuzu.

Nasıl gidilir?

Aladağlar’a Niğde, Adana ve Kayseri üzerinden ulaşabilirsiniz./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Aladağlar’a Niğde, Adana ve Kayseri üzerinden ulaşabilirsiniz./Fotoğraf:Cenk Ertekin
Aladağlar’a ulaşım Adana, Kayseri ve Niğde’den kolaylıkla yapılabiliyor. Yollar kış aylarında çok şiddetli yağışlar dışında açık ve kullanılabilir. Ankara ve İstanbullu dağcılar genellikle dağa Niğde üzerinden ulaşıyor. Niğde’den binilen minibüs yaklaşık bir saatte Martı Deresi ve Demirkazık Köyleri’ne ulaşıyor. Aladağlar’a ayrıca Adana ve Kayseri üzerinden ulaşmak da mümkün.