Dünyanın en eski ekstrem sporu: Cliff diving

Dünyanın en eski ekstrem sporu: Cliff diving

Cliff diving yani yamaç dalışının geçmişi 1700'lü yıllara dayanıyor. 2009’dan beri birbirinden güzel lokasyonlarda düzenlenen Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası’nı ve bu heyecanlı sporun geçmişini yazımızda bulabilirsiniz.

Güç, denge ve odaklanma gerektiriyor

Yamaç dalışı veya uçurumdan atlama olarak dilimize çevrilen cliff diving için bildiğimiz tramplen veya kuleden atlama sporunun, havuz yerine deniz veya nehre atlayarak yapılan hali diyebiliriz. Tabii ki daha yüksekten olanı ve daha hızlısı. Yer çekimi kuvvetinin üç katı bir kuvvetle ve saatte 85 km'ye varan hızla, akrobatik ve artistik hareketler eşliğinde suya atlayan sporcular; kalkış, havadaki konum ve suya giriş adımlarında değerlendiriliyor. Güç, denge, odaklanma gerektiren bu sporda; yükseklik, hız ve G kuvveti önemli kriterler olurken hava koşullarına uyum, iyi bir zamanlama ve fiziksel güç başarı getiriyor. 

2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası / Fransa, Paris
2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası / Fransa, Paris

Cliff diving’in geçmişi çok eski

Türkiye’de yaygın olmayan cliff diving, dünyada geniş bir izleyici kitlesine sahip. İlk kez 1997’de İsviçre'nin Brontallo kentinde küçük bir sporcu grubuyla gerçekleşen Cliff Diving yarışması, sporun yaygınlaşması ve sporcu sayısının artmasıyla birlikte dünya şampiyonası haline geldi. 2009 yılından beri Red Bull sponsorluğunda düzenlenen dünya şampiyonasında birçok dalışçının yarıştığı sporun geçmişi ise oldukça eskiye dayanıyor. Dünyanın en eski ekstrem sporu olarak tanımlanan cliff diving’in ilkinin, 1700'lü yıllarda Hawaii'de gerçekleştiği söyleniyor. Günümüzdeki şampiyona kupasına adını veren Kral Kahekili, Kaunolo'nun kutsal kayalıklarından atlayan bir Hawailiydi. Zaten bu sporun temeli de eski Hawaii ilkeleri “mana” ve “pono” (güç ve denge).

2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası / Japonya, Gokase Nehri
2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası / Japonya, Gokase Nehri

Birbirinden etkileyici yerlerde gerçekleşiyor

2009'da Fransa'nın La Rochelle kentinde ilk Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası gerçekleştiğinden beri en iyi sporcular, dünyanın farklı yerlerindeki birçok büyüleyici yerde yarışıyor. Tarihi köprülerden, ikonik bina çatılarına kurulan platformlardan veya nefes kesen kayalıklardan atlanarak yapılan sporun bu yılki etapları yine birçok farklı yerde düzenleniyor. 2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası; Amerika Birleşik Devletleri’nin Boston eyaletindeki Modern Sanat Enstitüsü’nün yanında, Fransa’nın başkenti Paris’teki Eyfel Kulesi'nin önünde bulunan Seine Nehri üzerinde, İtalya’daki sahil kasabası Polignano a Mare’de, Japonya’daki Gokase Nehri üzerinde, Bosna Hersek’teki Mostar Köprüsü’nde düzenlendi. Final ise 19 Kasım 2023’te Yeni Zelanda Auckland’da gerçekleşecek.

Cliff diving müsabakasının detayları

2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası / İtalya, Polignano a Mare
2023 Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası / İtalya, Polignano a Mare

Red Bull Cliff Diving Dünya Şampiyonası'nda erkekler 27 metre yükseklikten, kadınlar ise 21 metre yükseklikten atlıyor. 12 erkek ve 12 kadının yarıştığı şampiyonanın koşulları, düzenlediği her bölgeye göre değişiklik gösteriyor ve her yıl yeni lokasyonlar ekleniyor. Esas yarışçılar sekizer kişiden oluşuyor ve her bölgede dörder joker sporcu yarışlara ekleniyor. Genellikle iki gün süren her etabın öncesinde, kurayla yarış sıralaması belirleniyor. Beş kişiden oluşan hakem ekibi sporcuların dalışlarını kalkış, havadaki konum ve suya giriş kapsamında değerlendiriyor ve yarım sayı artışlarla 1-10 arasında puanlıyor. En yüksek ve en düşük puanlar dışında kalan üç puan toplanıyor ve her dalışın zorluk derecesi ile çarpılıyor. Dalışlar pike, tuck, straight, free adındaki pozisyonlardan ve somersault, twist, flying, blind, barani adındaki hareketlerden oluşuyor. Dünya şampiyonalarının şu ana kadarki en iyi sporcuları altı şampiyonlukla Avustralya adına yarışan Rhiannan Iffland ve Fransa adına yarışan 10 kupa sahibi Gary Hunt.

Kaynak:

https://www.redbull.com/tr-tr/event-series/redbull-cliffdiving/

https://www.instagram.com/redbullcliffdiving/