“Ortak gelecek” sloganıyla 29 Nisan 2020’de hayata geçirilen Dijital Tarım Pazarı; çiftçilerin ürünlerini satabilmesini, tüketici ve satıcının da istediği ürünü bulabilmesini sağlıyor. Ayrıca arazisini işletmek isteyen çiftçiler; tarım yapmak isteyen girişimcilere, kendi arazisini sistem üzerinden kiralayabiliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Dijital Tarım Pazarı (DİTAP); çiftçilerin kendi ürününü direkt pazarlayabilmesi, halkın da kaliteli ve uygun fiyatlı ürüne direkt ulaşabilmesi için tasarlanmış dijital bir proje. Pazarda; bitkisel, hayvansal ve su ürünlerinin satışı gerçekleşirken, sözleşmeli üretim sayesinde fiyatlar sezon öncesinden öngörülebiliyor ve bu sayede tarım pazarı büyüyebiliyor. Dijital Tarım Pazarı’nda, tarım girişimi yapmak isteyen kişilerin de ilgisini çekecek bir bölüm yer alıyor. Arazisini işletmek isteyen kişiler; ekilmiş veya boş, belirli ürünlere uygun arazilerini, belirtilen zamanlar dahilinde kiralayabiliyor. 29 Nisan 2020’den beri aktif olan Dijital Tarım Pazarı; kişiler, kurumlar, büyük markalar, merkez birlikleri ve kooperatifler tarafından sıklıkla kullanılmaya devam ediyor.
Çiftçi ve alıcı için güvenli sistem
Tohumdan sofraya kadar olan her aşamanın takip edildiği, üretim ve tedarik sürecinin güvenle çalıştığı DİTAP; çiftçiye yeni bir finansman kaynağı sağlayarak üretimde gereken ürünleri rahatça tedarik edebilmelerini sağlıyor. Sistemde güvenli ticaret adına, alıcı ve satıcı arasında ıslak imza veya elektronik imza ile sözleşme imzalanıyor. Bu sözleşmede; miktar, üretim tipi, üretim yeri, avans, fiyat, sipariş ve teslimat tarihi, nakliye ve paketleme gibi detaylar belirleniyor.
Başvuru ve kayıt için yapılması gerekenler
Dijital Tarım Pazarı’ndaki tüm başvurular, ditap.gov.tr web sayfası üzerinden dijital olarak yapılabiliyor. Pazarda alıcı olmak isteyen firmalar, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ve Esnaf ve Sanatkarların Bilgi Sistemi (ESBİS) numaraları ile sisteme kayıt olabiliyorken satıcı olmak isteyen firmaların ise sisteme kayıt yaptırmaları gerekiyor. Yeni kayıt olacak kişiler “kayıt ol” veya “kurumsal kayıt” bölümlerine tıklayarak kolayca üye olabiliyor ve cep telefonu numaralarıyla doğrulama yapılıyor.
Kurum kayıt bölümünde, yukarıda belirtilen MERSİS veya ESBİS numarası istenerek giriş yapılıyor. Alıcı ve satıcılar kayıtlarını, e-devlet bilgileri ile veya kullanıcı adı-şifre oluşturarak aynı web sayfasından gerçekleştiriyor.
İster ürün satın al ister arazi kirala
Ditap.gov.tr linkinden üyelik girişi yapmadan, doğrudan satıştaki ürünler ve kiralık tarımsal arazileri kolayca incelenebiliyor. Doğrudan satıştaki ürünler listesinde; Antalya’dan balkabağı, Aydın’dan zeytinyağı, Malatya’dan kayısı, Diyarbakır’dan dut pekmezi, Giresun’dan yaban mersini gibi direkt çiftçiden, yöresel ve doğal lezzetler bulunuyor. Ürün ilanlarında; ilanın durumu, üreticinin cep telefonu gibi detaylar yer alıyor. Bazı bilgilere, üyelik girişi yapınca ulaşılabiliyor.
Kiralık tarımsal araziler listesinde ise Kırklareli’nden Kars’a, armut, buğday, domates, ceviz gibi ürünlerin yetişebileceği kiralanabilecek araziler bulunuyor. İlan detaylarında tarım arazisi büyüklüğü, sulama sistemi, üretim yöntemi, seraya uygunluğu, arazi geçmişi gibi detaylar yer alıyor. Bazı ilanlarda, araziyi kiralayan kişinin cep telefonu gibi detaylar üyelik girişi gerçekleştirince görülebiliyor. Proje hakkında detaylı bilgi, Alo 180 Timer (Tarım İletişim Merkezi) hattından alınabiliyor.
Quick Sigorta’nın Traktör Kasko Sigortası ile güvenle
Quick Sigorta’nın, kiraladığı tarım arazisini verimli bir şekilde işletmek isteyen ve traktör sahibi olanlar için güvence sağlayan bir sigortası bulunuyor. Traktör Kasko Sigortası’ndaki araçlar; çarpma, devrilme, çalınma, grev ve hareketler sonucu oluşan zararlar, deprem, yıldırım, fırtına, sel gibi durumlara karşı güvence altında olurken, sürücü ve hukuksal koruma sigortasını da içeriyor. Traktörleri her türlü durumda koruma altına alan sigortada, COVID-19 destek paketi de yer alıyor. Detaylı bilgi için tıklayın.