Dr. Yusuf Yeşil ve Yeşil Science’daki ekibin geliştirdiği Mandarin Health, sağlıkla ilgili davranışlarınızdan yola çıkarak sağlığınızı analiz edecek ve size öneriler sunacak. Uygulama, iki ay içinde hazır!
Forbes’un “Başarılarıyla ilham veren 30 yaş altı 30 kişi” arasında gösterildiniz. Bir yanda tıp eğitiminiz, Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı’nda uzmanlığınızın yanında girişimcilik var ve işverenlik var. 26 yaşındasınız ve bunca işi sekiz yılda mı başardınız?
Öncelikle çok teşekkür ederim hem davetiniz hem de bu güzel düşünceleriniz için. Çalışmayı ve üretmeyi seven biriyim. Elimden geldiğince çalışarak ekip arkadaşlarımla bu noktaya gelene kadar birçok başarıya imza attık; ilerleyen zamanlarda çok daha iyilerine fırsatımız olur umarım. Zaman yönetimi, üzerine çok eğildiğim bir alan. Zamanımı iyi yönetebildiğimi düşünüyorum. İlkokul yıllarımdan beri farklı farklı planlama teknikleri kullanıyorum, şu an geldiğim aşamada zaman yönetiminin büyük önemi olduğunu düşünüyorum.
Yeşil Science çatısı altındaki ekibinizde 64 kişi var. Bu ekip arkadaşlarınız hangi branşlardan? Bunca kişiyi nasıl yönetip yönlendiriyorsunuz, nasıl motive ediyorsunuz?
Evet, oldukça büyük ve dinamik bir ekibiz. Mühendislikten tıbba, moleküler biyolojiyiden sosyal bilimlere ve sanata kadar çok farklı alanlardan ekip arkadaşlarımız var. Birlikte aile ortamımız var ve çalışırken hem öğreniyor hem de eğleniyoruz. Kişisel olarak kullandığım zaman yönetim programlarının büyük versiyonunu ekibimde de uyguluyoruz. Bu sayede şeffaf ve tamamıyla organize olmuş bir proje yönetim sistemine sahibiz.
Artırılmış gerçeklik (augmented reality) ve yapay zeka (artificial intelligence). Sizden bu iki teknolojiden Yeşil Science’da nasıl faydalanıldığını dinleyebilir miyiz?
Tabii ki! Yeşil Science olarak çok önem verdiğimiz iki teknoloji artırılmış gerçeklik ve yapay zeka. Burada yapay zeka, özellikle sağlıkla ilgili verilerin analiz edilmesi ve hastalara daha doğru bilginin hızlı ve kolayca ulaşması için bize imkanlar sağlıyor. Artırılmış gerçeklik tarafında da bu analiz edilmiş bilgileri çok daha etkileyici ve görsel olarak hastalara sunabiliyoruz.
Teknoloji uygulamalarından da bahsedelim. Önce FluAI. Bu uygulama nedir? Bize ve size, yani son kullanıcıya ve tıp dünyasına ne gibi getirileri olmasını bekliyorsunuz?
FluAI özellikle ateş, öksürük, boğaz ağrısı, hapşırık gibi üst solunum yolu enfeksiyonu şikayetleri olan hastalar için geliştirdiğimiz yapay zeka destekli bir mobil uygulama. Bu uygulama ile amacımız bu şikayetlere sahip olan hastalara, hastaneye başvurmadan veya antibiyotik kullanma düşüncesine kapılmadan önce enfeksiyonu hakkında bir analiz sağlamak ve hastayı karar aşamasında bilimsel analizlerle desteklemek. Hastanın uygulama aracılığıyla çektiği boğazının görüntüsü ve şikayetlerini analiz ederek bu bilgileri sağlıyoruz. Geçtiğimiz günlerde lansmanını da yaptık. Dileyenler uygulama marketlerinden de ulaşabilir.
Biraz da Mandarin Health’i konuşalım. Nasıl bir uygulama bu? Şu anda hazır mı, indirebilir miyiz?
Mandarin Health, gün gün hareketlerimizin, alışkanlıklarımızın sağlığımızı nasıl etkilediğine dair bize bilgiler sunacak. Bu uygulama ile amacımız kişilerin sağlıkla ilgili davranışlarını analiz ederek onlara sistemlerinin sağlığı ile ilgili analizler sağlamak, bu davranışlarını nasıl iyileştirebilecekleri konusunda spesifik öneriler sunmak. Teknoloji olarak hem yapay zeka hem de artırılmış gerçekliği birlikte kullandığımız bir uygulama. Şu an geliştirme aşamasının sonlarındayız. İki ay içerisinde indirebileceksiniz.
Belli ki bu uygulamadan bizler çok şey kazanacağız peki tıp dünyasına nasıl katkıları olacak?
Bu uygulama ile sağlık verilerinin istatistikleri elde edilebilecek. Zamanla bu verilerden hangilerinde ülke olarak iyileştirmeler yapabiliriz, bunları anlamaya da imkanımız olabilecek.
Mandarin Health’i cep telefonuma indirdim. Sonrasında beni ne bekliyor? Bunu biraz daha detaylı anlatır mısınız?
İndirdikten sonra size sağlık davranışlarınızla ilgili birtakım sorular yönelteceğiz. Bu soruları cevaplamanızla birlikte, uzmanların skorlamalarından yola çıkarak yapay zekamız sizin genel sağlık parametrelerinizi analiz edecek ve skorlarını verecek. Bu skorlara göre de sağlığınızı geliştirmek istediğiniz sistemleri seçerek öneriler alabilecek, haftalık hedeflere ulaşmaya çalışarak daha sağlıklı bir yaşama ulaşabileceksiniz. Ayrıca skorunuza göre artırılmış gerçeklik ortamında bedeninizin dijital kopyasını görebilecek ve inceleyebileceksiniz.
Augmentify’ı pas geçmeyelim tabii ki. Nedir Augmentfy? Kime, ne gibi kolaylıklar sunuyor örneğin?
İlaç firmalarının, ilaçlarının etki mekanizmalarının anlatımında kullandığı metotların geleneksel ve ilgi çekiciliğinin az olduğu fark ettik. Bu sebeple geliştirdiğimiz Augmentify ile, hücre düzeyinde ilaçların etki mekanizmalarını, artırılmış gerçeklik teknolojisiyle görselleştirerek daha kolay anlaşılabilir kıldık. Böylece hekim ve eczacılara yapılan tanıtımlarda daha iyi ifade edebilmelerini sağlıyoruz.
Web sitenizde Hobbycorn ve Healtius uygulamaları da vardı. Bunlar geliştiriliyor sanırım. Bu konuda da bilgi verebilir misiniz?
Evet, Hobbycorn ve Healtius görece daha yeni projelerimiz fakat ikisinin de gelişimi çok hızlı ve yakın zamanda marketlerde görebileceğimiz uygulamalar. Hobbycorn ile amacımız insanların özellikle pandemi ile birlikte hissettikleri yalnızlıkta hobilerine yönelmesini sağlamak… Kendilerine en uygun hobiyi bulabilmeleri için kullanıcılara hobiler önermek ve planlamalarına yardımcı olmak. Bu bir tür mental sağlık uygulaması aslında. Healtius ile amacımız ise hastaların çeşitli şikayetleri olduğunda bunlar hakkında soruları cevaplayarak doğru hastalık tahminleri veren bir yapay zeka geliştirmek. Böylece hastaları en uygun departmana ve en uygun zamanda yönlendirmeyi sağlamak.
Ufukta başka ne gibi uygulamalar, ne gibi projeler var?
Amacımız, insanların sağlık bilgisi almak için gittikçe internet ve mobil cihazlara yöneldiği günümüzde, onlara bu bilgileri en doğru, iyi tasarlanmış ve kendilerine özel analizlerle ulaştırmak. Bu amaç için farklı projeler de geliştirmeye devam ediyoruz.
Yeşil Science’da sanat, tıp ve teknoloji ile nasıl bir araya geliyor?
Aslında bizim sanatı vurgulamamızın en büyük sebebi sanatsal bakış açısını, tıp ve teknolojiyi birleştirdiğimiz bu projelerde yansıtabilmek. Özellikle dijital görsel sanatları kullanarak 3D modelleri, kullanıcı deneyimini, marka kimliğini, renkleri, mesajları her şeyi sanatsal bakış açısıyla, estetiğe önem vererek geliştirmeye çalışıyoruz.
Türkiye’de ve dünyada, Yeşil Science gibi ya da benzer çalışmalar yürüten başka kuruluşlar var mutlaka.
Tabii ki bizim gibi çok kıymetli çalışmalar yürüten ekipler var. Birçoğu ile iletişim ve işbirliği halindeyiz ve hepimiz yapbozun bir başka parçasını oluşturuyoruz; birbirimizin tecrübelerinden öğrenerek dijital sağlık ekosistemini genişletiyoruz. Her ekibin ilgilendiği daha spesifik alanlar var. Biz daha çok hasta odaklı dijital sağlık, tahmine dayalı sağlık, yapay zeka ve artırılmış gerçeklik alanlarında kendimizi konumlandırıyoruz.
Gündem malum, COVID-19 ile ilgili bir projeniz var mı?
COVID-19 ile ilgili iki projemiz oldu. Pandeminin ilk günlerinde, kişilerin COVID-19 risklerini hesaplayabilecekleri, aynı zamanda koronavirüsün 3D yapısını ve bulaşının nasıl olduğunu AR teknolojisi ile inceleyebilecekleri bir uygulama geliştirmiştik. Paralel olarak akademik kullanım için de Bilgisayarlı Tomografi (BT) görüntülerini işleyerek COVID-19 riskini hesaplayan bir yapay zeka geliştirdik ve Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi ile klinik çalışmalarını tamamlıyoruz.
Tıp, kendi içinde farklı rekabetlere sahne olan bir alan. Peki tıp dünyası sizi nasıl karşılıyor? Girişimlerinizi, projelerinizi nasıl değerlendiriyor?
Sağlık alanında daha önceden bu gibi inovatif girişimler çok hoş karşılanmıyordu belki fakat değişen dijital dünyanın hızı ile artık sağlıkta da inovasyon ve dijitalleşme kaçınılmaz hale geldi. Şu an sağlık dünyasında çok güzel atılımlar geliyor ve girişim olarak sürekli iletişim halindeyiz, çok güzel geri dönüşler alıyoruz.
Çalışmalarınızla ilgili araştırma yaparken aklıma Fantastic Voyage filmi geldi. Küçültülmüş bir denizaltıyla insan vücudu içinde gezinmeyi hayal etmek belki uçuk bir beklenti olur ama önümüzdeki 20-30 yıl içinde tıp-teknoloji iş birliği ve Yeşil Science sizce neleri başarabilir?
Çok güzel bir örnek verdiniz aslında. Şu an donanım teknolojilerini biyolojiyle bir araya getirerek insan vücudunda dolaşabilecek mikroçipler üzerine çalışılıyor ve akıllı ilaçlar kullanıma girmeye başladı. Bu noktada yapılan çalışmalar ise her geçen gün, bize bilimkurgu gibi gelen gelişmelerin gerçekleştiğini gösteriyor. Yeşil Science olarak biz daha çok bu gibi cihazların ürettiği verileri analiz etme ve anlamlandırma alanında yani yazılım tarafındayız. Tabii bu bizim de yakın takip ettiğimiz ve gelecekte çalışmalar yapmak istediğimiz alanlardan.