Doktar’a göre, tarım sektörü mutsuz.

Doktar’a göre, tarım sektörü mutsuz.

Tarım teknolojileri şirketi Doktar tarafından gerçekleştirilen "Çiftçinin Nabzı Araştırması" 81 il, 464 ilçeden katılan 3 bin çiftçiyle yapıldı. Üreticilerin durumunu, finans uygulamalarını, ürün satışındaki aktivitelerini, teknik yeterliliklerini, teknolojiye yakınlıklarını inceleyen bu araştırma tarım sektöründeki güncel duruma ışık tutuyor.

En büyük sorun, girdi maliyetlerinin yüksek olması

Araştırma sonucuna göre girdi maliyetlerinin yani üretimde yararlanılan para, gereç ve iş gücü maliyetinin yüksek olması, çiftçiler için açık ara en büyük sorun. Ürün gruplarına göre yüzde 69 meyve ve sebze, yüzde 74 tahıl, yüzde 79 oranında ise endüstriyel çiftçiler, bu konuda sorunlar yaşıyor. Bu ana sorunun ardından yüzde 19-22 aralığıyla elektrik ve su sorunu, yüzde 10 ile satış fiyatının düşük olması, yüzde 8-11 aralığıyla yetersiz desteklemeler, yüzde 6-12 aralığında ise iklim şartları sorunları geliyor. Türkiye’deki büyük çiftçinin girdi maliyetlerinin yüksek olması konusunda yaşadığı sorunun yüzdesi ise 81.

2019 yılına göre ekim alanı azaldı

Ekim alanı Güney Marmara’da yüzde 37, Çukurova’da yüzde 31, Akdeniz ve Doğu Karadeniz’de yüzde 28 azaldı.
Ekim alanı Güney Marmara’da yüzde 37, Çukurova’da yüzde 31, Akdeniz ve Doğu Karadeniz’de yüzde 28 azaldı.

Çiftçinin Nabzı Araştırması’nda Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 16’sı ekim alanının arttığını söylerken, yüzde 24’ü ekim alanının azaldığını belirtiyor. Küçük çiftçide ise bu oran, yüzde 26’ya çıkıyor. 2019 yılına göre ekim alanı azalması oranı en yüksek dört bölge de şöyle: yüzde 37 Güney Marmara, yüzde 31 Çukurova, yüzde 28 Akdeniz ve Doğu Karadeniz. Bu sonucun ana nedeni de tabii ki maliyetlerdeki artış. Aslında tarım alanındaki her gelişme ve gerileme, birbirine bağlı durumda.

Gelir ve yatırım oranı düştü, alıcı değişti

Araştırma çiftçilerin yüzde 52’sinin gelir durumunun azaldığını, yüzde 21’inin gelirinin arttığını belirtiyor. 2019 yılına göre gelirinin arttığını belirtenler ise İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki çiftçiler. Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 64’ünün gelirini nasıl arttıracağını bilmediğini belirten araştırma, küçük çiftçilerin gelir artışı için hayvancılık yapmayı planladıklarını söylüyor. 2020 yılında, tarlasına yatırım yapamayan çiftçilerin oranı ise yüzde 70.

Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 62’si, ürettiği ürünleri tüccarlara, yani bu tarım ürünlerinin ticaretini yapan kişilere satıyor. Araştırmaya göre diğer alıcılar ise sırasıyla şöyle: fabrika, kooperatif/birlik/kurum, son tüketici ve hal. Son yıllarda çıkan haberlere göre tüccar ürünü ucuza alıp kendi belirlediği fiyata satabildiği için bu durum çiftçinin belini büküyor. Elinde ürün kalması yerine satmayı tercih eden çiftçinin geliri düşüyor.

İklim değişikliği ve geri dönüşüm 

Çiftçiler iklim değişikliği konusunu, kuraklık ve yağışların azalması olarak tanımlıyor.
Çiftçiler iklim değişikliği konusunu, kuraklık ve yağışların azalması olarak tanımlıyor.

Çiftçinin Nabzı Araştırması’ndaki çiftçilere, “iklim değişikliği” dendiğinde akıllarına gelen şey sorulmuş ve yanıtı yüzde 51 ile kuraklık olmuş. Yüzde 31 oranında çiftçi, soruya yağışların azalması yanıtını verirken, yüzde 22’sinin bu konuda fikri olmaması da çok dikkat çekiyor.

Çevre kirliliği ve iklim krizinin etkili olduğu tarım alanında küçük çiftçinin yüzde 90’ı, büyük çiftçinin ise yüzde 86’sı geri dönüşüme katkı sağlamıyor. Kullandığı çuval, şişe ve boru gibi atıkların geri dönüşüme kazandırılmaması, yine bu büyük resmin önemli bir parçası durumunda.

Araştırmaya göre Türkiye’deki çiftçilerin yüzde 57’si organik madde ve karbon dengesi için hayvan gübresi kullanıyor. Büyük çiftçide yüzde 45, küçük çiftçide yüzde 31’lik bir oran ise tarımsal ekosisteme ve doğal ekosisteme zarar veren anız yakma işlemini yapmıyor.

Teknolojiye yakınlık

Tarım üreticilerin teknolojiyle yakınlıklarını ifade eden araştırma sonuçlarını özetlemek gerekirse; yüzde 86’sı interneti aktif kullanıyor, yüzde 70’i akıllı telefona sahip, yüzde 44’ü sosyal medya platformlarından Facebook’u, yüzde 22’si ise Instagram’ı kullanıyor. Sosyal medya platformlarının kullanılma oranı, büyük çiftçi de biraz daha yüksek.

COVID-19 salgını dönemindeki sosyal mesafe nedeniyle uydudan tarla sağlık ve traktör takibi, zirai mobil uygulamalar gibi farklı teknolojiler kullanan çiftçilerin oranı, büyük gelirli çiftçilerde biraz daha yüksek. 

Kaynak: doktar.com

Quick Sigorta’dan çiftçiye destek: Traktör Sigortası

Çiftçinin Nabzı Araştırması’nın sonucuna göre çiftçiler için girdi maliyetlerini düşürmek, elindekileri korumak, üretimi devam ettirebilmek çok büyük önem taşıyor. Quick Sigorta tarafından, COVID-19 destek paketi ile çiftçilere sunulan Traktör Kasko Sigortası; traktörleri, çapmadan çalınmaya, su baskınından toprak kaymasına kadar birçok riske karşı koruma altına alıyor. 


Detaylı bilgi için: quicksigorta.com/traktor-kasko