Taksicilerin lezzet durakları

Taksicilerin lezzet durakları

Direksiyon başında saatlerini geçiren; yollara, sokaklara hâkim taksi şoförleri İstanbul’da uygun fiyatlı lezzet duraklarını en iyi bilen kişiler. Taksicilere “Mideyi ve keseyi yormayan ancak lezzetli yemekleri nerede yiyebiliriz?” diye sorduk. İşte İstanbul’un, taksiciler tarafından tercih edilen lezzet durakları...

Mutfakta Gaziantepli baba-oğul var

Fulya Ayazmadere Caddesi’nin en sonunda bulunan Konak, taksicilerin sıklıkla ziyaret ettiği mekanlardan biri. Sahibi Mehmet Muhacir (52) aslen Gaziantepli. Yaklaşık dört sene önce devraldığı restorandan yemekleri o ve dokuz sene önce el verdiği oğlu Emre Muhacir (24) ile birlikte yapıyorlar. Aslında dededen gelen bir gelenek onlar için aşçılık. “Herkes yaşamak için yer ama biz Gaziantepliler yemek için yaşayanlardanız” diyor baba-oğul, gülerek. 

Konak
Konak

Burada sosyalleşiyorlar

Muhacir ailesi Konak’ı devraldıktan bir sene sonra taksiciler buraya gelmeye başlamış. Baba-oğul şöyle anlatıyor: “Caddemiz iş günlerinde ne kadar hareketliyse, hafta sonları da o kadar boş oluyor. Tanıdık bir taksici ağabeyimiz, ‘Taksicileri buraya çekebilirseniz sırtınız yere gelmez’ dedi. Sonra kulaktan kulağa yayıldı bizim mekanın ünü. Taksicilerin sosyal hayatları yok denecek kadar az. Tüm gün bir metal kutunun içinde direksiyon sallıyorlar. Öğlen arabayı alıp sabaha karşı bırakıyorlar. Öğlene kadar da uyuyorlar. Taksicilerin sosyalleştiği yegane yerler, bizimki gibi restoranlar. Amaç burada sadece yemek yiyip çay içmek değil. Arkadaşlarıyla bir araya geliyorlar. Zaten telefonlaşıyorlar ve grup olarak geliyorlar.”

Konak, akşamüstü 16.00’dan 24.00’e kadar, tabiri caizse tıklım tıklım oluyor. Merkezi bir konumda olan lokantanın önünde park edilebilecek bir alan olması da taksicilerin tercih etmesinde etken. Konak’ta altı kişi çalışıyor, her biri taksicilerle abi-kardeş gibi olmuş zamanla.

Menüde her gün 15 çeşit sulu yemek, döner, ızgara ve balık var ama taksicilerin gözdesi aşçı tabağı. Bu tabakta herkes günün yemeklerinden beğendiklerini seçiyor. Çeşit sınırlaması yok. Fiyatı 15 TL.

Buranın en önemli özelliklerinden biri de çayı. Yemek sonrası sınırsız çay ikramı yapılması taksicilerin Konak’ı tercih etmesine neden oluyor. Mehmet Muhacir gülerek anlatıyor: “Yemeğini yedikten sonra 10 tane çay içen misafirimiz de oluyor. Helali hoş olsun. Bazı lokantalarda 2-3 çay içtikten sonra ne zaman kalkacaksınız diye gözünüze bakarlar. Çayımız da güzeldir yani. Her gün ortalama 1 kilo çay demliyoruz” diyor.

“Yemek için her gün buradayım”

Necati Pektezel
Necati Pektezel

Necati Pektezel (60) 36 senedir taksicilik yapıyor. Aslen Tekirdağlı. Bayrampaşa’da oturuyor. 10 sene oto tamirciliği yaptıktan sonra bir kaza geçiriyor ve taksiciliğe başlıyor. “Çalıştığım her gün yemek yemeye buraya geliyorum” diyen Pektezel biz konuşurken bir yandan da İskender yiyor. Neden Konak’a geliyorsunuz diye sorunca anlatıyor: “Alışkanlık var en başta. Her gün ekmek arası bir şey yiyeceğime sulu yemek yiyorum. Çünkü daha sağlıklı. Arkadaşlarımızla da bir araya geliyoruz. Burada herkes birbirini tanır.”

Nişantaşı’ndaki duraktan geliyor

Zeki Kartal ve Bülent Batal
Zeki Kartal ve Bülent Batal

Bu akşam mekanın ünlü aşçı tabağını tercih eden taksici Zeki Kartal (40) Nişantaşı’ndaki durağından her gün buraya gelip yemek yiyor. Usta Bülent Batal ise açıldığı günden beri burada çalıştığı için “Taksicilerle artık kocaman bir aile olduk” diyor.

Temiz, lezzetli, kaliteli...

Taksiciler, temiz, lezzetli, kaliteli yemekler için tercih ettiklerini söylüyor
Taksiciler, temiz, lezzetli, kaliteli yemekler için tercih ettiklerini söylüyor

Bir diğer masada taksiciler Muhittin Önal ve Ferhat Atlı (sağda) yemek yiyor. Müsaade isteyip masalarına ilişiyoruz. Balık yiyen arkadaşlar, burayı tercih etmelerinin en önemli nedenlerini “temiz, lezzetli, kaliteli” olarak ifade ediyor. Ortamın nezihliği, çalışanların güler yüzlü olması ve uygun fiyatlar ise diğer faktörler. Önal “Bir taksici 10 taksici getirir. Zaten bir saatlik bir molamız var. Biz de burada buluşup hem yemek yiyor hem de stres atıyoruz. Bizi kızdıran müşterileri çekiştiriyoruz” deyince hep birlikte kahkahayı patlatıyoruz.

İsteyene tost, isteyene köfte

Tophane’de bulunan Taksi Büfe, adından da anlaşılacağı gibi taksicilerin sık sık ziyaret ettiği, çok küçük ama bol lezzetli bir lokanta. Öğlen saatlerinde hem içerisi hem de dükkanın önündeki masalar oldukça hareketli. Burada kavurmalı tost, kuru fasulye ve pilav, en çok rağbet gören yemekler arasında.

Bir başka lezzet durağı da Fulya’daki Köfteci Erol. Mekanın konumu, ağaçların altında olması, özellikle yaz aylarında tercih edilmesine sebep oluyor. Kaşarlı ve normal köfteleri var. Piyaz ve salatalar güzel. Yarım ekmek arası köfte 12 TL. Taksicilere göre Fulya için iyi bir alternatif!