İstanbul’u turist gibi gezmek için en güzel rotalar!

İstanbul’u turist gibi gezmek için en güzel rotalar!

Pek çok İstanbullu, günlük koşturmacadan vakit bulup da yaşadığı şehrin hakkını veremeyebiliyor. Oysa her hafta sonunu bir semte ayırarak İstanbul’u turist gibi gezmek mümkün. Şehrin en ünlü semtlerinde mutlaka gidilmesi gereken yerleri derledik…

Tarihi Yarımada

Konyalı Lokantası
Konyalı Lokantası

İstanbul’a turist olarak gelip de Tarihi Yarımada’ya gitmeyen yoktur. Ancak gidince de tüm gününüzü burada geçirmek kaçınılmazdır. Meydanda bulunan ve sayısız fotoğraf karesinin başrolünde yer alan Alman Çeşmesi’nden Tarihi Yarımada turuna başlayabilirsiniz. Daha sonra Topkapı Sarayı’na geçin. Öğlen yemeğine denk geldiyseniz sarayın içindeki Konyalı lokantasına uğrayın. Efsane Osmanlı şerbetlerinin tadına bakarken manzaranın keyfini çıkarın. Etli dolma tabağı, incik kebabı, Konyalı kebabı ve kuzu dolması favorilerimiz.

Sonrasında Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Müzeler genelde pazartesileri hariç 09.00 ile 17.00 saatlerinde ziyaret edilebiliyor, aklınızda olsun. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’na da vaktiniz kalırsa ne ala! Çarşı çıkışında, tarihi Kurukahveci Mehmet Efendi’nin önünde kuyruğa girip kahvenizi almayı unutmayın.

Adres: Topkapı Sarayı, Cankurtaran Mah. Fatih

Tel: 0212 512 04 80

Fener/Balat/Sütlüce

Rahmi M. Koç Müzesi 

Rahmi M. Koç Müzesi
Rahmi M. Koç Müzesi

Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihi konularında hizmet veren endüstri müzesi, 1994 yılında açıldı. Geniş bir alana yayılan müze üç ana bölümden oluşuyor. Pazartesileri kapalı. Salı-cuma 10.00-17.00, cumartesi-pazar günlerindeyse 10.00-18.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkün.

Müze içinde hizmet veren ve tarihi Haliç kıyısında bulunan Halat by Divan, Tarihi Yarımada manzarası eşliğinde büyüleyici bir yeme-içme deneyimi sunuyor. Yaz aylarında deniz kıyısında, kış aylarında ise el yapımı yelkenli tekneleri ve denizkızı resimlerinin süslediği kapalı mekanında hizmet veriyor. Halat’ta deniz mahsulleri de oldukça geniş bir yer tutuyor. Başlangıçlardan dana carpaccio, ahtapot güveç ve geleneksel kuzu yaprak ciğer önerilir. Salatalar, hamur işleri ve ızgara et ve balıklar da menüde geniş yer alıyor.

Adres: Rahmi M. Koç Müzesi Kumbarhane Cad. No: 2 Hasköy /Sütlüce

Tel: 0212 369 66 16

Coffe and Guide

Fener ve Balat bir süredir İstanbul’da yaşayan ve fotoğrafa/tarihe/mahalle kültürüne meraklı bir kitlenin rotasındaydı. Ara sokaklarda açılan 3. kuşak kahvecilerden Coffee and Guide’da kahvenizi yudumlarken kapı önünde fotoğraf çektirmeyi unutmayın.

Pera

Pera Müzesi

Pera Müzesi
Pera Müzesi

Pazartesi günleri kapalı olan müze, salı-cumartesi 10.00-19.00, pazar 12.00-18.00 saatlerinde açık. Müzeyi cuma günleri 18.00-22.00 saatlerinde ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Türk ve dünya mutfağının en iyi örneklerinin derlenip yorumlandığı Pera Cafe de, müzenin açık olduğu gün ve saatlerde hizmet veriyor.

Adres: Meşrutiyet Cad. No: 65 Beyoğlu

Tel: 0212 334 99 00

Galata

Galata Kulesi ve Salt Galata

Neolokal
Neolokal

Galata da tıpkı diğer tarihi semtler gibi en az bir günü hakkediyor. Komando merdivenlerinde poz verin, Galata Kulesi’ne çıkın ve Osmanlı’nın son döneminden kalan evlerle çevrili ara sokaklarda kaybolun. Galata Kulesi’nden çıktıktan sonra aşağı Bankalar Caddesi’ne doğru yürüyün. Bankalar Caddesi üzerindeki Eski Osmanlı Bankası binası içinde açılan Salt Galata’ya girin. Buradaki dönem sergilerini mutlaka görün. Salt Galata içinde 2014 yılında açılan Neolokal ise övgüyü hak eden müze restoranlardan. Genç ve yetenekli bir ekibe sahip. Yerel mutfaklarımızı modern teknikler ve yenilikçi bakış açısıyla birleştiren şef Maksut Aşkar, ortaya rafine ve yeni bir mutfak çıkarmayı başarıyor.

Başlangıçlar arasında topik, muhammara gibi kadim Anadolu kültürlerine ait mezeler de var, ızgara ahtapot ev eriştesi gibi klasikler de... Ana yemekler ise az ve öz tutulmuş. Neolokal’in mutfağı, pazar ve pazartesi günleri hariç 19.00-00.00 saatlerinde, barı ise pazar ve pazartesi hariç her gün 18.30-02.00 saatlerinde hizmet veriyor.

Adres: Arap Cami Mah. Bankalar Caddesi 11, Karaköy

Tel: 0212 334 22 00

Galata Mevlevihanesi

Galata Mevlevihanesi
Galata Mevlevihanesi

Beyoğlu’nda, Tünel Meydanı’ndaki Galipdede Caddesi’nin girişinde hemen solda bir mevlevihane var. Burada haftanın belli günlerinde sema gösterilerini izlemek mümkün. 150 kişilik kotanın bulunduğu gösterilere bir süre ara verilmişti, yakın bir zamanda yeniden başlanacak. Gösteri tarih ve saatlerini web sitesinden takip edebilirsiniz. Gitmişken derviş odalarının sergilendiği müzeyi mutlaka görün.

Adres: Şahkulu Mah. Galip Dede Cad. No: 15 Tünel

Tel: 0212 245 41 41

Kronotrop

Yeni nesil kahveciler arasından sıyrılıp bir adım öne çıkan Kronotrop, ilk şubesini Tünel’in ara sokaklarında açmıştı. Tünel’e gitmişken Cihangir’e geçin, bu ilk şubeyi görün ve mutlaka cold brew’lerinden tadın.

Adres: Kuloğlu Mah. Firuzağa Cami Sok No: 2/B, Beyoğlu

Tel: 0212 249 92 71

Cihangir

Orhan Kemal Müzesi 

Orhan Kemal Müzesi
Orhan Kemal Müzesi

Cihangir de, sosyalleşmek isteyenlere çok fazla alternatif sunan semtlerimizden. Gitmişken Cumhuriyet tarihinin bir döneminden izler taşıyan Orhan Kemal Müzesi’ne mutlaka uğrayın. Oğlu Işık Öğütçü tarafından Orhan Kemal’in anısını yaşatmak üzere üç katlı binada kurulan müze, pazar hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde açık. Müzede Orhan Kemal’in kitapları, resimleri, özel eşyaları, yatağı, daktilosu sergileniyor. Öldüğü gün yüzünden alınan maske de burada. Binadaki İkbal kahvesinde soluklanmak mümkün.

Adres: Akarsu Cad. No: 30 Cihangir, Beyoğlu

Tel: 0212 292 92 45

Hazine

Geçen sene açılan Hazine, bu kış yine, yeni menüsü ve kokteylleriyle tüm İstanbul’un dilinde olacağa benziyor. Restoran, kafe, bar ve kulüp özelliklerini bir bünyede toplayan Hazine’ye günün her saatinde uğramak mümkün. Ama hemen belirtelim, akşam yemeğinden sonra canlı müziğe denk gelmeniz mümkün.

Adres: Kılıçali Paşa Mah. Akarsu Yokuşu. No: 36 Cihangir

Tel: 0212 243 21 48

Karaköy

İstanbul Modern

İstanbul Modern
İstanbul Modern

Türkiye’nin bu kapsamda geniş ilk çağdaş sanat müzelerinden olan İstanbul Modern, düzenlediği geçici sanat sergileriyle tüm dünyadan ziyaretçi çekiyor. Pazartesi kapalı müze, 10.00-18.00 saatlerinde gezilebiliyor. Müze içindeki, Tarihi Yarımada ve Boğaz manzarasına sahip restoran, herkese açık. Zengin menüsüyle dikkat çeken bu müze restoran, müzenin sergi alanlarıyla da komşu.

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No: 4 Karaköy

Tel: 0212 292 26 12

Karabatak

Karaköy’ün gündüzü de gecesi de ayrı güzel. Son yıllarda açılan mekanlarıyla günün her saatinde hizmet almak mümkün. Ancak Karaköy’ün neredeyse ilk kafelerinden biri olan Karabatak’ın yeri ayrı. İki ayrı sokağa açılan kapısı ve cephesi ile de ilgi çekiyor. İster kapıda arkadaşlarınızla sosyalleşin ister üst katta sessiz bir ortamda kitabınızı okuyun, ama mutlaka bir Wiener melange için. Şehrin en iyi Viyana kahvelerinden biri çünkü...

Adres: Kemankeş Karamustafa Paşa Mah. Kara Ali Kaptan Sok. No: 7 Karaköy

Tel: 0212 243 69 93

Bebek

Bebek
Bebek

Baylan

İstanbul turu yapıp Bebek’e uğramamak olmaz. Yeme-içme açısından tarih yazacak mekanlara ev sahipliği yapan Bebek’ta açılan Baylan’ın İstanbul kent kültüründe yeri ayrı ve özel. Kadıköy’dekinden sonra Bebek’de açılan Baylan, İstanbul’un eski pastanelerinden biri. Menüsü oldukça geniş. Ancak Baylan ile özdeşleşen kup griye yemeden buradan ayrılmayın.

Adres: Cevdet Paşa Cad. No: 52-54 Bebek

Tel: 0212 358 07 60

Meşhur Bebek Badem Ezmesi

1904 yılında kapılarını açan İstanbul’un en eski ve köklü markalarından Bebek Badem Ezmesi’nin badem ve fıstık ezmesi çok meşhur. Bebek’e gelmişken denemeden ayrılmayın. Hediye almak istiyorsanız badem ezmesi dışında akide şekeri ve lokumu da deneyin. Her gün saat 08.30-22.00 saatlerinde açık.

Adres: Bebek Mah. Cevdet Paşa Cad. No: 53/C Bebek

Tel: 0212 263 59 84

Mini Dondurma

Bebek’in en eski semt dondurmacılarından Mini Dondurma, adı gibi minik bir dükkanda hizmet veriyor. Baharla birlikte her gün yaklaşık 25 çeşit özel dondurmayı, yıllardır lezzetini hiç bozmadan müşterilerine sunuyor. Karadut, limon, güllü lokumlu dondurması, imzası. Bu yaz bir de tahinli ve cevizli dondurma yaptılar ki, onun namı da şimdiden İstanbul sınırlarını aşmış görünüyor. 09.00-02.30 saatlerinde açık.

Adres: Bebek Mah. Cevdet Paşa Cad. No: 38/A Beşiktaş

Tel: 0212 257 10 70

Cup of Joy

Kahve sevdamızı Cup of Joy, yeni menüsüyle artırdı. Yasemin Pasajı’nın içinde yer alan bu mekan, kahvelerini kendileri kavuruyor. Dripping, aeropress gibi demleme teknikleriyle hazırlanan kahveler dışında latte, espresso, Türk kahvesi gibi seçenekler de var.

Adres: Cevdetpasa Caddesi No 53/5 Bebek, İstanbul

Tel: (0212) 263 00 06

Emirgan

Emirgan Korusu
Emirgan Korusu

Sabancı Müzesi

Sabancı ailesinin ‘Atlı Köşk’ adıyla kullandığı ve daha sonra müze olarak kullanılmaya başlanan mekan, Türkiye’deki önemli çağdaş sanat müzelerinden biri. Dünyanın takip ettiği önemli sanatçıların geçici sergileri, genelde Sabancı Müzesi’nde açılıyor. Müze pazartesi günleri kapalı. Diğer günler 10.00 ile 18.00 saatlerinde açık.

Yaklaşık iki ay önce müze içinde açılan MSA’nın Restoranı da gurme lezzetler avcılarını mutlu edecektir. Mutfaklarında mevsimselliğe ve yöreselliğe önem veren MSA’nın Restoranı’nda kullanılan malzemelerin tamamına yakını, doğal tarım ve yetiştiricilik yapan üreticilerden sağlanıyor.

Menüde öne çıkan lezzetler arasında bun ekmeğinde ıslak hamburger, yeşillik, meyve ve kaju portakallı zencefil vinegret ile servis edilen detoks salatası, fesleğenli patates püresi, trüflü deniz börülcesi ile servis edilen ızgara levrek yer alıyor. Restoran salı-pazar günleri saat 12.00-23.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Adres: Sakıp Sabancı Müzesi Emirgan

Tel: 0 212 323 30 30

Borusan Contemporary

Hisar’daki Borusan Contemporary, cumartesi ve pazar günlerinde 10.00-19.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Boğaz’a hakim muhteşem konumuyla Perili Köşk’ün ikinci katında hizmet veren Müze Cafe, müzeyi gezdikten sonra soluklanabileceğiniz bir yer.

Adres: Baltalimanı Hisar Cad. Perili Köşk No: 5 Sarıyer

Tel: 0212 362 02 90

Emirgan Korusu

Emirgan’a gitmişken Emirgan Korusu’nu es geçmeyin. Kış aylarında da ayrı bir dokuya bürünen koruda minik bir yürüyüş yapıp Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen köşklerde soluklanabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın!

Yeniköy

İstanbul’un yalılarıyla meşhur semti Yeniköy için de mutlaka bir gününüzü ayırın. Recaizade Mahmut Ekrem Yalısı, Arif Ahmet Paşa Yalısı, Sait Halim Paşa Yalısı gibi... Semt; Asmalı, Karaköy ve Bebek’den sonra şu aralar Avrupa Yakası’nın en popüler semti. Sabah kahvaltısı için Tarihi Yeniköy börekçisine uğrayın. Eskinin ‘kır’ kahvesi Emek Kafe de kahvaltı için ideal. Menemeni ve adaçayı meşhur. Kahvaltınızı yaptıktan sonra ara sokaklara dalın. Neredeyse her adım başı bir kilise ve ayazmaya rastlayacaksınız. Öğlen yemeği için Avlu iyi bir alternatif. Casual fine dining konseptinde hizmet veriyor. Menüsündeki dana yanağı oldukça lezzetli. Girandola Gelato’da haftanın dondurması ile yolunuza devam edin. Akşam üstü ise tarihi vapur iskelesine bakan yalılardan birinin giriş katında açılan Pero’da kokteyl içmeden semtten ayrılmayın.

Beşiktaş

Denizcilik Müzesi ve Bord

Denizcilik Müzesi
Denizcilik Müzesi

Son yılların en popüler semtlerinden Beşiktaş, günün her saati canlı. Ancak Beşiktaş’ta dünya standartlarında bir Denizcilik Müzesi var ki, uğramadan tarih biliyorum iddiasında bulunmayın. Müze hafta içi 09.00-17.00, hafta sonu 10.00-18.00 saatlerinde açık. Giriş ücretiyse 7,50 lira. Öğrenciler ücretsiz girebiliyor.

İki ay önce müze içinde açılan Bord isimli restoran da tıpkı müze gibi dünya standartlarında. Ancak diğer müze restoranlardan farkı, gurme lezzetleri makul fiyatlarda ve oldukça rahat bir ortamda sunması. İstanbul’un en lezzetli bacon burgerini burada yiyebilirsiniz. Somelier seçimi kadeh şarap 25 lira.

Müzede klasik ve barok müzik konserleri düzenleniyor. Biletler biletix’ten ya da müze girişinden alınabilir. Her gün 09.00-24.00 saatlerinde açık.

Adres: Deniz Müzesi, Sinanpaşa Mah. Beşiktaş Cad No: 6/1 Beşiktaş

Tel: 0212 259 59 69

Yeşilköy

İstanbul’da mahalle kültürünün hala yaşadığı, köşkleriyle meşhur bir semt. Yeşilköy’de 19. yüzyıldan kalma ahşap evler, tek tük de olsa ayakta. Bazıları restore edilerek özel mesken olarak kullanılıyor; bazılarıysa bakımsız bir halde yıkılmayı bekliyor. Tadilatı yapılarak kiraya verilenlerin çoğu restoran, kafe ya da benzeri bir amaçla kullanılıyor. Bir zamanlar meyhaneleri ve balıkçılarıyla meşhur Yeşilköy, 10 yıl önce dünya mutfağına sahip kafe zincirlerinin istilasındaydı. Ancak meyhane modası burayı da olumlu yönde etkilemiş olacak ki, bu kafeler teker teker kapanarak özlerine geri dönmüş ve meyhane olarak hizmet vermeye başlamışlar.

Balıkçılar Çarşısı ve Ogün

Yeşilköy’de bulunun Bakırköy Balıkçılar Çarşısı içindeki balıkçı ve meyhanelerin çoğu, haftanın her günü akşamüstü saatlerinden itibaren dolup taşıyor. Çoğu da yıllardır değişmeyen çizgileriyle kemikleşmiş bir müşteri kitlesine sahip. Ogün, buranın en eski meyhanelerinden biri. İkinci kuşaktan Garo Nergizyan işletiyor. Taze ve mevsiminde balık için gidilebilecek en iyi yerlerin başında geliyor. Garo Bey, topik ve lakerda gibi bazı mezeleri, mutfağa girerek kendisi hazırlıyor. Balık köftesi, midye tava, kalamar tava, kalamar dolma, kalamar ızgara, karides güveç, tereyağlı karides, ahtapot ızgara, paçanga, muska böreği gibi ara sıcaklar mevcut. Öğlen servisinde açılıyor ve gecenin geç saatlerine kadar açık.

Adres: Yeşilköy Mah. Kalemkar Sok. No: 3 Bakırköy

Tel: 0212 573 41 33

Eleos Yeşilköy

Eleos Yeşilköy
Eleos Yeşilköy

Yeşilköy denince ilk akla gelen mekanlardan. Bir şubesi de İstiklal’de. Eski İstanbul’un klasik Yunan ve Ermeni mezeleri ve Ege’nin şifalı otlarıyla hazırlanan menüsü oldukça zengin. Hamsi dolma, balık kokoreç, kalamar dolma, kağıtta balık, Eleos böreği, saganaki, köri soslu ahtapot ve ıstakoz kavurmayı mutlaka denemelisiniz. Her gün yaklaşık 25-30 çeşit meze çıkıyor mutfağından. Ara sıcaklar genelde 45 lira civarında. Soğuk mezeler ise 18-20 lira aralığında değişiyor. Atmosferi ve yemekleriyle tam bir eski İstanbul meyhanesi deneyimi yaşamak için ideal!

Adres: Yeşilköy Mah. Yeşilbahçe Sok. No: 7 Bakırköy

Tel: 0212 663 39 11

Kent Müzesi ve Sanat Evi

Atatürk Müzesi ile Etnografya müzesinin bulunduğu ev, 29 Ekim 2015 yılında açıldı. Müzedeki koleksiyon, tarihçi, yazar ve halk bilimci A. İlhan Gülek’in 30 yıllık birikiminden oluşuyor. Atatürk’ün Bakırköy’de çekilmiş fotoğrafları, 1920’li yıllardan günümüze Türkiye’de ve dünyada basılmış Atatürk kapaklı dergiler/gazetelerle tablolar, fotoğraf, kartpostallar, masklar, biblolar bulunuyor. Müze pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatlerinde ücretsiz gezilebiliyor.

Adres: Yeşilköy Mah. Liman Cad. İskele Sok. No: 12 Bakırköy

Tel: 0212 573 89 76

Aziz Stefan Kiliseleri

Bugünkü Yeşilköy, Bizans döneminde Aya Stefanos olarak adlandırılmış. İlk Hristiyan şehidi Aziz Stefan’ın kemiklerini taşıyan gemi, Roma’ya giderken fırtına sebebiyle burada durmak zorunda kalmış. O dönemler küçük bir balıkçı kasabası olan yerin adı da böylece Aya Stefanos olarak anılmış. Haçlı Ordusu’nun 1203 yılında İstanbul’a ilk saldırdığında buradan karaya çıktığı rivayet edilir.

Kilisede özellikle pazar günleri yapılan düğünler ve vaftizler çok renkli görüntülere sahne oluyor. Zira Yeşilköy’de irili ufaklı çok sayıda Ermeni ve Rum kilisesi bulunuyor. Tüm kiliseler, farklı mezheplerin olmasına karşın Aziz Stefan’a ithaf edilmiş.