Sokak Arası Tatlar: Adana Börek

Sokak Arası Tatlar: Adana Börek

Kebabı ve şalgamıyla ünlü Adana mutfağı, aslında çok özel ve farklı pek çok lezzeti bünyesinde barındırıyor. Bunlardan biri de son dönemde rüştünü ispat eden Adana böreği…

Adana mutfağını kebaptan ibaret görmek, büyük haksızlık olur. Mumbarından ekşili naneli patlıcan dolmasına, karakuş tatlısından analı kızlı yemeğine kadar bambaşka tekniklerle hazırlanan çok farklı ve özel lezzetleri vardır Adana'lıların. 

Adana Börek’in Fatih şubesi.
Adana Börek’in Fatih şubesi.

Bu mutfağın son dönemde popüler olan bir ürünü de Adana böreği oldu. Bir zamanlar Adana’da el arabalarında satılan bu değişik su böreğinin, şimdi başta İstanbul olmak üzere farklı şehirlerde mekanları açılıyor ve popülaritesi her geçen gün artıyor.

Üç farklı peynir kullanılıyor

Adana böreği, 14 kat baklava hamuruyla yapılıyor.
Adana böreği, 14 kat baklava hamuruyla yapılıyor.

İstanbul’da açılan mekanlardan birinin adı da tam olarak Adana Börek. Üç şubesi olan bu markanın Fatih şubesini ziyaret ettik. Fotoğraflarda gördüğümüz peyniri uzayan ve diyetteki pek çok insanı baştan çıkaran bu böreğin hem peynirlisini hem de kıymalısını denedik. Gerçekten de son derece lezzetliydi. Ancak gitmeden önce sizi uyaralım; bu, gerçekten çok hızlı yenmesi gereken bir börek. Çünkü soğuduktan sonra peynirleri sertleşiyor ve erimiş peynir cazibesini bir nebze kaybediyor. Sıcakken yediğinizde ise ağzınızda dağılıyor.

Bu böreğin en büyük özelliği, içerisinde kullanılan üç farklı çeşit peynir. Kaşar peyniri ile beyaz peynire künefe peyniri eşlik ediyor. 14 kat baklava hamuruyla yapılan börekte Urfa’da üretilen sade yağ kullanılıyor. Kıymalısı ve pastırmalısı da son derece lezzetli.

İçeceklere tam puan

Mekanda çeşitli aromalarda gazozlar, ayrıca ev yapımı limonata ve böğürtlen suyu var.
Mekanda çeşitli aromalarda gazozlar, ayrıca ev yapımı limonata ve böğürtlen suyu var.

Hikayesi 1969’da Adana’da başlayan Adana Börek, İstanbul’da yeni şubeler açmaya da niyetli. Bu arada eğer yolunuz düşerse, böreğin yanında ev yapımı limonata ya da ev yapımı böğürtlen sularından birini mutlaka deneyin. Hem sağlıklı hem de gazlı içeceklere taş çıkaracak lezzette iki içecek bu. Mekanda ayrıca, gazoz sevenler için farklı markaların muzlu, frambuazlı gibi değişik gazoz çeşitleri de var.

Tel: (0533) 315 19 79