Festival mevsimi başladı!

Festival mevsimi başladı!

İkisi de 9 Ekim 2020’de başlayan iki ayrı festival… Biri sinema sanatı üzerine diğeri yöresel mutfak sanatı üzerine. Biri İstanbul’da diğeri Adana’da. İkisi de kaçmaz, ikisi de unutulmaz! 

Festivaller genelde bahar aylarında düzenlenir ama bu sene festival mevsimini salgına feda ettik. Hem hastalığı tanıyıp hem alacağımız önlemleri kapsamlı şekilde öğrenelim derken yaz aylarını da geçirdik. Neyse ki sonbaharın kucaklayan serinliği var. Bu yüzden baharın festivalleri de teker teker sonbahar aylarına kayıyor. Bunlardan ilki 4’üncü Uluslararası Adana LEzzet Festivali….

Türkiye’nin ilk dijital lezzet festivali 

“O nasıl oluyor?” demeyin, gayet güzel oluyor. Aslında daha önce üç kez düzenlenmiş Uluslararası Adana Lezzet Festivali, bu yıl online platformlarda düzenleniyor hepsi o… “İlham Veren Tüm Renkleriyle Adana” teması altında 9 Ekim’de başlayan bu festival, tahmin edeceğiniz gibi salgın gerekçesiyle fiziki bir buluşma olmadan gerçekleşiyor. Festivali Youtube, Instagram, Facebook, Twitter dijital kanalları üzerinden hemen, şimdi takip etmeye başlayabilirsiniz ve açıkçası hiç de pişman olmazsınız. Katılımın ücretli olduğunu hatırlatalım.

Mangal yakıldı, festival başladı

Festival, Adana Merkez Park’tan ve tüm bu dijital kanallar üzerinden canlı yayınlanıyor. Başlangıcı ise son derece görkemli oldu: Adana Valisi Süleyman Elban ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, şehir protokolü ve konuklar mangal ateşini yaktı. Ülkemizde “Etin Profesörü” unvanıyla tanınan Cüneyt Asan da Adanalı ustalarla birlikte bir gastro şov düzenledi. Festival yayını yarın ve pazar günü de devam edecek. Bu festivalin dijital düzenlenmesinin büyük bir artısı var: Adana’ya gitmeden online her yerden izleyebilmek! Her yerden derken buna İstanbul da dahil, New York da, Asya hatta Okyanusya’daki bir şehir de…

Bir kentin lezzet ve mutfak kültürü

Adana ile özdeşleşmiş Adana Kebap, bir de acılıysa yemeye doyum olmaz.
Adana ile özdeşleşmiş Adana Kebap, bir de acılıysa yemeye doyum olmaz.

Müthiş bir program da festivale dahil. Bir kere Sahrap Soysal, Ebru Baybara Demir, Cüneyt Asan, Hazer Amani, Yunus Emre Akkor ve Orhan Demirok gibi ünlü şeflerin Adana mutfağını vurgulayan şovları ve söyleşilerini takip edeceksiniz.

Yerel ustalar, hem Adana’nın mutfak zenginliğini yansıtan mutfak atölyeleri düzenleyecek hem de şovlarıyla Adana’ya has lezzetlerin hikayelerini aktaracak. Örneğin 10 Ekim’de Sahrap Soysal ve Ebru Baybara Demir, Adanalı kadın kebap ustası Melek Kıyan ile birlikte “Kadın Şefler Mangal Başında” gastro şovu düzenleyecek. Diğer ünlü şefler Hazer Amani, Yunus Emre Akkor, Orhan Demirok ve Koray Türk ise Küp Şelalesi, Varda Köprüsü ve Anavarza gibi simge mekanlarda, online yayınlanacak gastro şovlar düzenleyecek. Le Cordon Bleu İstanbul Eğitmen Şefi Luca de Astis de İstanbul’dan yayına bağlanacak. 

Festival için hazırlanan afişlerden biri.
Festival için hazırlanan afişlerden biri.

Bir başka şef, Türev Uludağ’ın sunuculuğuyla Perulu şef Bruno Santa Cruz ve İtalyan şef Matteo Bertuletti Lezzet Durakları’nı gezecek. Gastronomi Dergisi yazarı Aliye Gümüş, “Adana Yerel Yemekleri Atölyesi”ni sunacak ve Adanalı kadınların geleneksel mutfak zenginliğini yapılan yemeklerle tanıtacak.

Gazeteci Cüneyt Özdemir de festivalde yer alıyor. Özdemir, Adana Valisi Süleyman Elban ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile sohbet edecek. Festival kapsamında iki gün boyunca pek çok oturum da düzenlenecek ve gastronomi sektöründeki gelişmeler, araştırmalar, üretimler, sorunlar ve çözümler masaya yatırılacak

Steven Raichlen de festivalde 

Dünyaca tanınan et üstadı Steven Raichlen’in yollayacağı mesaj şimdiden merak konusu.
Dünyaca tanınan et üstadı Steven Raichlen’in yollayacağı mesaj şimdiden merak konusu.

Etin dünyaca tanınan uzmanı Steven Raichlen de 4’üncü Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin dijital konukları arasında… Amerikalı şef ve televizyon yıldızı Steven Raichlen, aynı zamanda ızgara üzerine otuzdan fazla kitabın yazarı! Şef Steven Raichlen’in “Etin Diyarı Adana’ya Selam” isimli videosu da festival kapsamında gösterime sunulacak.

İKSV’NİN GELENEKSEL FESTIVALİ

Her yıl nisan ayında düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl mecburen ekim ayına kaydı.
Her yıl nisan ayında düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl mecburen ekim ayına kaydı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İKSV, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle bu yıl 39’uncusunu düzenlediği İstanbul Film Festivali’nde bu yıl farklı bir takvim uygulamak zorunda kaldı. Her yıl nisan ayında düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl ne yazık ki salgın nedeniyle kısıtlı bir sosyal hayat yaşadığımız için birkaç parçaya bölündü ve zamana yayıldı. Salgın olmasaydı 9-20 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek festivalin Ulusal Yarışma ve Ulusal Kısa Film Yarışması bölümleri 17-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenirken Uluslararası Film Festivali kısmı da ekim ayına ötelendi. Ve beklenen o gün nihayet geldi: Sanatseverler ve sinema tutkunları, 9 Ekim’den itibaren İstanbul Film Festivali’ni takip edebilir.

Zengin program 

Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde 12 film, birbiriyle mücadele edecek.
Festivalin Uluslararası Yarışma bölümünde 12 film, birbiriyle mücadele edecek.

39. İstanbul Film Festivali’nde bu yıl malum salgın nedeniyle farklı bir uygulamaya da gidildi: Filmler hem salonlarda hem de filmonline.iksv.org adresi üzerinden çevrimiçi olarak gösterime sunulacak. Ama nasıl… Festivalin Uluslararası Yarışma bölümüne dahil olan filmleri online platformdan izlemek mümkün olurken, Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi galaları da hem online platformda hem de Cinemaximum City’s Nişantaşı ve Kadıköy Sineması’nda gösterime girecek. Program kapsamında toplam 40 filme yer verilecek.

Filmekimi demişken… Bu yıla kadar yine İKSV Film Festivali bünyesinde ve ekim ayında sunulan galalar, bu yıl pandemi kaynaklı değişiklik nedeniyle Film Festivali bünyesine dahil edildi. Bu sayede festivalin en sevilen bölümlerinden biri olan Filmekimi galaları da Uluslararası Festival programının arkasından sanatseverlerle buluşacak. Böylece Uluslararası Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi galaları filmlerini peş peşe izlemek mümkün olacak.

40 FİLMİN YARATTIĞI ŞÖLEN

Uluslararası Yarışma filmleri (9-14 Ekim 2020 tarihleri arasında)

9 Ekim Cuma 21.00 – 14 Ekim Çarşamba 21.00: Mickey ve Ayı + Atlantis

10 Ekim Cumartesi 21.00 – 15 Ekim Perşembe 21.00: Luxor + Sarı Hayvan

11 Ekim Pazar 21.00 – 16 Ekim Cuma 21.00: Yabancı + Yankılar

12 Ekim Pazartesi 21.00 – 17 Ekim Cumartesi 21.00: Öteki Kuzu + Oğul – Ana

13 Ekim Salı 21.00 – 18 Ekim Pazar 21.00: Denizaltısı Da Olsun… + Koza

14 Ekim Çarşamba 21.00 – 19 Ekim Pazartesi 21.00: Sanctorum + Kuş Dili

Ulusal Belgesel Yarışması filmleri (15-19 Ekim 2020 tarihleri arasında)

15 Ekim Perşembe 21.00 – 20 Ekim Salı 21.00: Kuyudaki Taş + Göbeklitepe Sakinleri

16 Ekim Cuma 21.00 – 21 Ekim Çarşamba 21.00: Kadınlar Ülkesi + Muhammed Ali

17 Ekim Cumartesi 21.00 – 22 Ekim Perşembe 21.00: Miss Holokost Survivor + Ah Gözel İstanbul

18 Ekim Pazar 21.00 – 23 Ekim Cuma 21.00: Maddenin Halleri + Atık Sözlüğü

19 Ekim Pazartesi 21.00 – 24 Ekim Cumartesi 21.00: Mimaroğlu + Asfaltın Altında Dereler Var

Filmekimi Galaları Filmleri (20-24 Ekim 2020 tarihleri arasında)

20 Ekim Salı 21.00 – 25 Ekim Pazar 21.00: Anne Gibi

21 Ekim Çarşamba 21.00 – 26 Ekim Pazartesi 21.00: Önsezi Kitabı

22 Ekim Perşembe 21.00 – 27 Ekim Salı 21.00: İyi Bir Eş Olmanın Yolları

23 Ekim Cuma 21.00 – 28 Ekim Çarşamba 21.00: Alabora

24 Ekim Cumartesi 21.00 – 29 Ekim Perşembe 21.00: Pinokyo

Yeri gelmişken, biletlerin Covid 19 önlemleri gereği gişelerde satılmayacağını, biletix.com üzerinden satın alınabileceğini de belirtelim.

Sinema aşkı ve heyecan zirvede! 

Festivalin Ulusal Belgesel Yarışması bölümünde yarışma kapsamında 10 belgesel var, iki belgesel de yarışma harici gösterilecek.
Festivalin Ulusal Belgesel Yarışması bölümünde yarışma kapsamında 10 belgesel var, iki belgesel de yarışma harici gösterilecek.

Her yıl olduğu gibi, 39. İstanbul Film Festivali’ni de yarışma heyecanı sarmış halde. 9 Ekim’de başlayan Uluslararası Yarışma ve Ulusal Belgesel Yarışması bölümlerinde ödül kazanan filmler 20 Ekim akşamı açıklanacak. Uluslararası Yarışma bölümünde “Sinemaya Yeni Bakışlar” teması kapsamında yer alan 12 film, büyük ödül Altın Lale için mücadele edecek.

İstanbul Film Festivali’nin belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amaçlı düzenlediği Ulusal Belgesel Yarışması’na 10 film katılacak. Yarışma dışı olarak da Hayalimdeki Sahneler (Metin Akdemir) ve İyi Ki Yapmışım (Selçuk Metin) belgeselleri gösterime sunulacak.

Son olarak İstanbul Film Festivali’ne Halk Ödülü’nün geri döndüğünü de hatırlatalım. Bunun için yapmanız gereken, Uluslararası Yarışma bölümünde yer alan filmleri izlemek, 10 Ekim’de İKSV web sitesi üzerinde açılacak oylama sayfasında oyunuzu kullanmak ve Halk Ödülü kazanacak filmi seçmek!