1987’den beri, İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) tarafından düzenlenen İstanbul Bienali; 17 Eylül-20 Kasım 2022 tarihlerinde, yine şehrin farklı mekanlarında sanat severlerle buluşuyor. 500’ün üzerinde katılımcının 50’den fazla projesinin yer aldığı Bienal, ücretsiz olarak görülebiliyor.
Uluslararası bir kültür ağı
Farklı kültürlerden sanatçılar ve izleyicilerin, güncel sanatı takip ettikleri bir buluşma noktası olmayı amaçlayan İstanbul Bienali, 1987’den beri iki yılda bir düzenleniyor. Koç Holding sponsorluğundaki Bienal, sergilenen güncel sanat eserleri dışında; atölyeler, paneller ve konferanslar sayesinde dünyadaki sanatsal gelişmeleri ve güncel tartışmaları izleme şansı sunuyor. Güncel sanatın yeni eğilimlerini sanat severlerle buluşturan Bienal; sanatçı, küratör ve eleştirmenler arasında uluslararası bir kültür ağının kurulmasına olanak sağlıyor.
Bienal, kalıcı eserler kazandırıyor
Bienal, Koç Holding’in desteğiyle İstanbul’a kalıcı eserler de kazandırıyor. Her Bienal’den sonra yeni bir eseri şehrin kamusal alanlarına yerleştirilmesinin amaçlayan projede, şimdilik iki eser mevcut. Sanatçı Ugo Rondinone’nin, 1999 yılındaki 6. İstanbul Bienali’nde Taksim Meydanı’nda sergilediği Where do we go from here? (Buradan Nereye Gidiyoruz?) adındaki neon heykeli, Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde bulunuyor. 16. İstanbul Bienali’ne yer alan Monster Chetwynd’in eseri Gorgon’un Oyun Alanı ise Maçka Sanat Parkı’nda yer alıyor.
12 mekanda 50’den fazla eser
Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh küratörlüğündeki 17. İstanbul Bienali’nde; sanatçıdan aktiviste, komedyenden kukla ustasına, deniz bilimciden müzisyene 500’ün üzerinde katılımcı bulunuyor.
17. İstanbul Bienali, Beyoğlu, Kadıköy, Fatih ve Zeytinburnu gibi şehrin farklı bölgelerindeki mekanlarda izlenebiliyor. Sergi mekanları dışında; şehirdeki 50’den fazla kitapçı, sahaf, hastane, huzurevi, kafe, metro durakları ve radyo istasyonunda da görülebilecek eserler bulunuyor.
17. İstanbul Bienali; Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Performistanbul, Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA Studio, Müze Gazhane, arthereistanbul, Barın Han, The Çinili Hamam, Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, Yaklaşım Tüneli Taksim ve Büyükdere35'te ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Bienal Film Programı
Bienal Film Programı’nın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
19 Kasım’a kadar, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve HOPE Alkazar’da ücretsiz gösterilen Bienal Film Programı ise şöyle:
Panduranga’dan Mektuplar
Mezarlık
Olta Var Balık yok
Post Militer Sinema
Yaprakların Arasındaki Gölgeler Gibi
Leviathan
Vampir
Arkadaşımın Evi Nerede?
Şimdi Tam Zamanı
Keşif Gezisi İçeriği
Europium
Pasifik 3, 2, 1, sıfır
Yamyam Turları
Atımı Jalebi Yemeye Götürmek
Varoluşunuzun Doğasına Dair Bazı Sorular
Geri Dönen Ruhlar
Çiftçiler
Hiçbir Şey Bilmediğimiz Bir Gece
Kutuptan Ekvador’a
Fotoğraflar Çekmek
Dünya Nasıl Geliştirilir
Çamur Adam
Tellüryen Dram
15 şairin eserleriyle oluşan Şiir Hattı
17. İstanbul Bienali’nde, bir de farklı şairlerin dünyanın gidişatını yorumlayan şiirler ürettiği Şiir Hattı yer alıyor. Proje kapsamında 2021 yılı boyunca her ay bir şiir yazan 15 şairin eserleri, İstanbul’un farklı mekanlarında sergileniyor. Şiir Hattı projesinde Mehmet Said Aydın, Donat Bayer, Zeliha B. Cenkci, Sevinç Çalhanoğlu, Cevat Çapan, Ersun Çıplak, Devrim Dirlikyapan, Haydar Ergülen, Mehmet Erte, Cem Kurtuluş, Bejan Matur, Mustafa Erdem Özler, Gonca Özmen, Anita Sezgener, Neşe Yaşın’ın şiirleri bulunuyor. Şiirler; Altın Sahaf, Barış Sahaf, Belki Kitabevi, DEM Moda, Espo Coffee, Frankeştayn Kitabevi, Gezegen Sahaf, Gezgin Kitapçı, İBB İstanbul Kitapçısı Gazhane ve İBB İstanbul Kitapçısı Karaköy gibi mekanlarda görülebiliyor. Şiirlerin yer aldığı mekanların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.
Şiir Hattı projesinde yazılan şiirlerin el yazımlarının toplandığı Şiir Defterleri, Nostalji Kitap Kafe'de okunabiliyor; basılan kitap ise Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Barın Han veya Müze Gazhane'den satın alınabiliyor.
Girişin ücretsiz olduğu Bienal’e katılmak isterseniz buradaki formu doldurabilir ve oluşturulan QR kodu da sergi alanlarına girerken telefon ekranından görevliye gösterebilirsiniz:
Kaynak:
https://bienal.iksv.org/