Sivas’ın yöresel lezzetleri

Sivas’ın yöresel lezzetleri

Tarih boyunca köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapan Sivas, yemek kültürü bakımından Anadolu’nun önemli merkezlerinden biri. Sivas’ta bulunan Filiz Çarmıklı Sigorta Acenteliği'nden, Filiz Çarmıklı'ya yöresel lezzetleri sorduk. 

Baviko

Baviko
Baviko

Eğer Sivaslı değilseniz bavikoyu daha önce duymamış olmanız muhtemel. Sivas’ta özellikle misafir geldiğinde sıkça yapılan bu yöresel lezzet, sarımsaklı ayran ile hazırlanıyor. İlk olarak hamuru açılıp bir saat bekletiliyor ve daha sonra sarımsaklı ayran üzerine dökülüyor. Görüntüsü çok hoş olmasa da yöre halkı bavikoyu misafirlerine ikram edecek kadar lezzetli buluyor.

Sirok

Sirok
Sirok

Gömme olarak da bilinen sirok, mayalı hamurla hazırlanıyor. Hamurun gevrekleşene kadar pişirilmesi ise püf noktası. Hamurun sert kısmının kesilerek alınması gerekiyor. Kenarına ayran dökülerek servis edilmesi bu lezzeti ilginç kılan noktalardan biri. İlk kez deneyecekler için tadı biraz farklı olsa da oldukça lezzetli.

Pezik veya dal turşusu

Pezik. Diğer adıyla dal turşusu
Pezik. Diğer adıyla dal turşusu

Her sene büyük bidonlara basılarak hazırlanıyor. Pezik özellikle kış aylarında en çok tüketilen turşu olma özelliğini taşıyor. Sivas'ta bulunan restoranlarda meze olarak da bulabileceğiniz peziğin tadı birçok turşudan farklı.

Hingel

Hingel
Hingel

Gürcü kökenli bir mantı olan hingel, Sivas ile özdeşleşmiştir. Hingelin özelliği ise normal mantılardan farklı olarak içinde kıyma değil patates veya peynir olmasıdır. Hazırlandıktan sonra soslu ve yoğurtlu olarak servis ediliyor. Hingeli en iyi Sivas’taki mantı evlerinde yiyebilirsiniz.

Peskutan Çorbası

Peskutan çorbası
Peskutan çorbası

Peskutan çorbası Sivas düğünlerinin vazgeçilmezidir. Çorba için yeterli peskutan (yoğurdun kurutulması ile elde edilen yoğurt ve un karışımı) su ile karıştırılıp ayran kıvamına getiriliyor. Tencereye bir kepçe çekilmiş yarma ve yarım kepçe kadar da yeşil mercimek konduktan sonra birkaç tane kemikli kıyma atılıp (kıymalık kavurma yapma sırasında üzerinde et olan kemiklerin kavrulması ile elde edilen kıyma) peskutan ilave edilir. Su ve tuz konulup pişirmeye bırakılıyor. Taşmaması için sık sık karıştırmamız gerekiyor. Pişen çorbanın kesilmesini önlemek için de bir parça ekmek kabuğu atıyoruz. Yarma ve mercimeklerin pişmesi halinde çorba da pişmiş demektir. Küçük bir tavaya bir kaşık kadar sade yağ konulup içine bir kuru soğan küçük küçük doğranır. Soğanlar yağda pembeleşince kuru nane ilave edilip çorbanın üstünde gezdirilir.

Mercimek badı

Mercimek badı
Mercimek badı

Sulu sarma içinin lahana veya asma yaprağına sarılıp yenmesine mercimek badı diyoruz. Mercimek badı ana öğün dışında genellikle kadınlar arasında yapılan özel günlerde de yapılıyor. Hatta mercimek badı yoksa misafir iyi ağırlanmamış sayılıyor. İçine az et konarak veya hiç et konmadan yeşil soğan, bol maydanoz, domates ve biberle hazırlanıyor.

Sübüra 

Sübüra
Sübüra

Sübüra yapmak için unun içine bir yumurta kırılıyor daha sonra tuz da atıp yoğuruyoruz. Oluşan yumaklar 1 cm kalınlığında açılıyor. Biraz kuruduktan sonra un serpiliyor ve dörde bölünüyor. Sonra parçalar üst üste konuluyor ve şeritler haline getiriliyor. Elde ettiğimiz hamurları kaynamış suda pişiriyoruz. Piştikten sonra üstüne biraz soğuk su ekleyip süzüyoruz. Üstüne de sarımsaklı yoğurt döküp yağ gezdiriyoruz.

Sivas köftesi 

Sivas köftesi
Sivas köftesi

Sivas köftesi birçok yönüyle diğer köftelerden ayrılıyor. Sivas’ta en iyi köfteyi de Kirli Ahmet ve Köfteci Nuri Usta’da yiyebilirsiniz. Yapılışı ise şu şekilde: Bir buçuk kilo kıyma için kaburga, kürek ve but etleri tuzla ovulup makinede çekiliyor. Kıyma güzelce yoğrulduktan sonra buzdolabında bir gece dinlendiriliyor. Ertesi gün bir yumurta akını avuç içlerine sürerek yoğurmaya başlıyorsunuz. Kıymadan limon büyüklüğünde koparılan bezeler avuç içinde bastırılarak yassılaştırılıp inceltiliyor. Köfteler daha sonra ızgarada ya da yağsız tavada kızartılıyor. Üç tane de domates ve biber kalınca dilimlenerek kızartılıp yanına ekleniyor.

Kalburabastı tatlısı

Kalburabastı tatlısı
Kalburabastı tatlısı

Sivas’a özgü yöresel tatlılardan biri de Kalburabastı tatlısı. Yapılışı ise şöyle: Kalburabastı hamurdan yapılan bir tatlı. Hamuru hazırlamak için tereyağı, sıvı yağ, irmik, yoğurt, kabartma tozu ve vanilya kullanmalısınız. Daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıyorsunuz ve kalburabastı için hazırlanmış olan kalıplara hamurları koyuyorsunuz. Kalıptaki hamurlara fıstık koyup kapatıyorsunuz. Fırınladıktan sonra da şerbetini ekliyorsunuz.

Quick Yurt İçi Seyahat Sigortası

Yurt İçi Seyahat Sigortası, Türkiye içinde ister tatil ister iş amaçlı tüm seyahatlerinizde beklenmedik durumlara karşı yanınızdadır.

Yurt içi seyahatlerinde beklenmeyen olaylar canını sıkmasın.

Detaylı bilgi için:

www.quicksigorta.com/seyahat-sigortasi-yurtici