Meditasyon, birçok kültürde ve dinde uygulanan manevi bir arınma tekniği olarak biliniyor. Uyanıklık ve konsantrasyon çalışmalarıyla yapılan meditasyonla kendinizi toplayıp zihninizi ve ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Meditasyonun ruhsal / bedensel faydalarını ve aşamalı olarak nasıl meditasyon yapacağınızı sizler için derledik.
Doğu kültürlerinde meditasyon, bilinç açıcı bir teknik olarak kabul ediliyor. Söz konusu bilinç açma durumu her inanışa ve öğretiye göre farklı adlandırılıyor. Bu anlamda bilinç açma boşluk, farkındalık, tek başına olma, mekanda ve anda olma, düşüncedeki özgürlük olarak tanımlanabilir.
İlk kayıtlar, meditasyonun MÖ 1500’lü yıllarda Hindistan’da bulunan Hindu okullarında uygulandığını gösteriyor. Ayrıca MÖ 600-400 yılları arasında da Çin’in Taocu geleneğine göre yaşayanlar ve Hintli Budistler de kendi meditasyon uygulamalarını geliştirmişler.
Pek çok meditasyon yöntemi bulunuyor. Bu anlamda kurslara ve atölyelere gidebilir ya da özel bir meditasyon hocasıyla çalışabilirsiniz. Öte yandan internet çağıyla beraber pek çok eğitim, evinize ücretsiz ya da uygun bir şekilde ulaşıyor. Meditasyon da bunlardan ayrı değil. Youtube’daki eğitici meditasyon videoları, yine internet üzerinden bulabileceğiniz makaleler veya mobil uygulamalar ile de meditasyona çok rahat bir şekilde başlayabilirsiniz.
Neden meditasyon yapmalıyız?
Meditasyonun, ruh ve beden sağlığına ciddi faydaları var. Düzenli yapıldığında ruhen ve bedenen iyileşmenize, daha dingin bir yaşam sürmenize katkıda bulunuyor. Meditasyon en başta çağımızın yaygın sorunu stres ile mücadelede ciddi rol oynuyor. Stres, kortizol hormonunu artırıyor ve bu da vücutta ödem oluşumunu artırıyor. Meditasyon size zarar veren bu kortizol hormonunun salgılanmasını azaltabiliyor.
Özellikle pandemiyle birlikte yaygınlaşan diğer bir sorun ise anksiyete yani kaygı bozukluğu. Meditasyon fobiler, paranoyak düşünceler, obsesif kompulsif davranışlar ve panik ataklar gibi anksiyete bozukluklarında büyük ölçüde fayda sağlıyor. İş, okul, hayat sorumlulukları derken her birine yetişmekte zorlanıyor, bir noktadan sonra da hiçbirine odaklanamayabiliyoruz. Bunun yanı sıra çocukluktan itibaren var olan bir hiperaktivite sorunu da odaklanmayı ciddi anlamda etkiliyor. Bu sorun için piyasada pek çok ilaç var fakat meditasyonla da dikkat dağınıklığının önüne geçebiliyorsunuz. Yine meditasyonun, çağımızın hastalığı olan ve artık genç yaşlara kadar inen alzheimer riskini de azalttığı görülmüş.
Düzenli meditasyonun uyku kalitesini de artırdığını unutmayalım. Tüm dünyada insanların neredeyse yarısı insomnia yani uyku bozukluğundan muzdarip. İnsanların uykuya geçmekte zorluk yaşamalarının en büyük sebebi ise karmaşık düşünceler… Meditasyon, düşüncelerinizi ve zihninizi kontrol etme yöntemlerini öğretiyor ve uyku kalitenizde gözle görülür bir artış sağlıyor.
Meditasyonun fiziksel acı ve ağrılar üzerinde de olumlu etkileri mevcut. Meditasyon, acı eşiğinizi yükseltiyor. İnsanların acı veya ağrı algısı aslında ruh halleriyle doğrudan ilişkili. Meditasyon sayesinde zihninizi eğiterek beynin ağrı ve acıyı kontrol eden kısımları üzerinde daha fazla söz sahibi olabilirsiniz.
Meditasyona başlarken: Mekan
Meditasyona başlarken ilk yapmanız gereken kendinizi rahat hissedeceğiniz bir alan ve pozisyon seçmek. Bu alan kolay erişilebilir olmalı ki bir bahaneyle meditasyondan vazgeçmeyin. Bu nokta yatak odası veya bahçe olabilir, önemli olan bu mekanın size huzur veren, sessiz bir yer olması. Aslında bunlara ihtiyaç yok ama sizi iyi hissettiriyorsa meditasyonunuza mumlar, rahatlatan müzikler de eşlik edebilir.
Kendiniz en rahat hissettiğiniz pozisyonda oturun
Meditasyon denince akla bağdaş kurup elleri dizlerinde “ımm” ya da “omm” sesi çıkaran insanlar gelir, öncelikle bunları aklınızdan çıkarın. Tabii öyle rahat edecekseniz o şekilde meditasyon yapabilirsiniz ama meditasyon yaparken aslolan rahatlığınızdır. Yerde bağdaş kurmak size rahat gelmiyorsa, bir yastık veya bir tabure kullanabilirsiniz. Örneğin, sırtınızı duvara yaslayabilir ve hatta bir sandalyede de oturabilirsiniz. Kendinizi rahat hissettiğinizde kafanızın içini iyice boşaltabilir, aklınızın dağılmasını önleyebilirsiniz. Tek bir kural var o da sırtınızın yani omurganızın hep dik ve rahat olduğundan emin olmak.
Meditasyonun bel kemiği: Nefes
Derin derin nefes almak meditasyonun en önemli kısmı. Sırtınız dik, pozisyonunuz rahat bir şekilde içinizde bir farkındalık yaratmaya çalışın. Burnunuzdan nefes alırken göğsünüzün yükselmesini takip edin ve yerden yükseldiğinizi hissedin. Aldığınız nefesi ağzınızdan verirken ise içinizin ferahladığını, oturduğunuz yere iyice indiğinizi ve yerleştiğinizi fark edin. Bu egzersizi sürdürerek zihninizi boşaltın ve hafifleyin. İki yanınızda konumlandırdığınız kollarınızı yukarı doğru kaldırın ve başınızın üzerinde birleştirin. Bu “Namaste” pozisyonudur.
Bu pozisyondayken burnunuzdan yavaşça nefes vererek, ellerinizi yavaşça başınızın önünden aşağı doğru indirin ve ellerinizi birleşik vaziyette kalbinizin tam üstüne getirin.
Eliniz kalbinizin üzerindeyken nefes alıp verme aşaması üç tur devam etmeli.
Uzuvlarınızı hissedin
En başta omurganızı hissedin çünkü meditasyonda en önemli uzvunuz omurganız ve daima omurganızı dik tutmalısınız. Omurgadan başladığınız vücut taramasına ayaklarla devam edin. Ayaklarınızı nasıl hissediyorsunuz? Bütün vücudunuzu taşıyan bu uzvu sakince dinleyin. Ayakların ardından bacaklar, eller, parmaklar, omuzlarınız başta olmak üzere başınıza kadar tüm vücudunuzu tarayın ve her birini boşluğa bırakır gibi gevşetin. En gergin hissettiğiniz uzvunuz hangisi? En çok bu uzvunuz üzerinde durun ve gevşemesini, rahatlamasını sağlayın. Çoğunlukla omuz ve sırtın üst kısmında gerginlik hissedilir. Dizleriniz ve çenenizin de gevşediğinden emin olun. Yine bunlar de en çok gerginlik hissedilen bölgelerden.
Zihninizi tarayın
Vücudunuzun ardından sıra asıl gerginliğin yaşandığı yerde, yani zihinde! İş, okul, sorumluluklar, aile vb. sizi kaygı ve strese sürükleyen düşüncelerinizi gözden geçirin. Zihninizi tarayarak bir farkındalık geliştirebilirsiniz. Gündelik tüm sorumluluklarınızı veya dertlerinizi düşünmeniz gayet doğal. Bunları düşünürken ruhunuzun bedeninizden ayrılarak bedeninizi izlediğini hayal edin. Hayatınıza dışarıdan bakmayı deneyin ve sadece kendinizi izleyip gözlemleyin.
Kendinizi suçladığınız, kendinize öfkelendiğiniz konuları da düşünün. Dışarıdan baktığınızda kendinize ne kadar merhamet edebileceğinizi görebilirsiniz. Göremiyorsanız en sevdiğiniz arkadaşınızı düşünün. Yaptığınız hataları o yapsa onunla ilgili ne düşüneceğinizi, kendinizi suçladığınız gibi onu da suçlayıp suçlamayacağınızı düşünün. Bazen başkalarına gösterdiğimiz merhameti kendimizden esirgeriz. Aynı şey başka birinin başına geldiğinde konunun büyütülecek yanı olmaz ama mevzu kendimizken, kendimizi en ağır şekilde eleştiririz.
Başardınız. Şimdi final!
Vücudunuzu taradınız, düşüncelerinizi gözden geçirdiniz ve şimdi sıra tüm bu farkındalığı kalbe kanalize etmeye ve meditasyonu bitirmeye geldi. Bir süre kalbinizde kalın sonra kendinizi yavaşça çevreye adapte edin. Meditasyonla uyandırdığınız bu farkındalıkla gününüzün rutinlerine devam edin. Bu yarattığınız farkındalığı bir sonraki meditasyon seansına kadar içinizde taşımaya gayret edin. Seanslar her gün beş dakika ile başlayabilir, zaman içinde kendinizi daha rahat hissettikçe bu süreyi uzatabilirsiniz. Bazen boşa kürek çekiyormuş hissine kapılabilirsiniz, vazgeçmeyin ve devam edin. Bir süre sonra kendinizdeki değişiklik sizi gerçekten şaşırtacak.
Quick Sigorta
Trafik Sigortası, Kasko, DASK gibi birçok ürünü ekonomik, hızlı, güvenli ve anlaşılır biçimde sunan yeni nesil dijital sigortacılık!
Detaylı bilgi için: