Sağlıklı ve kolay bir ulaşım alternatifi: İsbike

Sağlıklı ve kolay bir ulaşım alternatifi: İsbike

İspark’ın 2012 yılından bu yana yürüttüğü akıllı bisiklet projesi İsbike, İstanbullulara cazip bir ulaşım alternatifi sunmaya devam ediyor. Aralıklarla yerleştirilen istasyonlardan kolaylıkla kiralanan bisikletler herhangi bir istasyona teslim edilebiliyor.  

Kalabalık şehir hayatının yarattığı sıkıntı ve stres herkesin malumu. Milyonlarca kişinin yaşadığı büyük metropollerde bir yerden bir yere ulaşmak çoğu zaman büyük bir işkenceye dönüşebiliyor. Pek çok dünya şehrinde ulaşım açısından önemli bir alternatif olan bisiklet ise güvenli park imkanlarının eksikliği gibi konularla baş etmeyi gerektiren bazı yan etkilere sahip. Bu da birçok Avrupa şehrinde “akıllı bisiklet sistemleri” adı verilen ucuz, kolay ve güvenli bir sisteme ilham vermiş durumda. Paris, Londra, Barselona gibi şehirlerde uzun süredir kullanılan bu sistem, 2012 yılında ise İstanbul’da da hayata geçti. Yaygınlığı ise her geçen gün artıyor.

“Akıllı bisiklet projesi” aslında çok basit bir mantığa sahip. Şehrin belirli bölgelerine yerleştirilen bisiklet istasyonlarından kredi kartı ya da abonelik kartınızla bir bisiklet kiralayıp dilediğiniz kadar kullanıyor ve sonrasında kullandığınız bisikleti şehirde bulunan istasyonlardan herhangi birine teslim ediyorsunuz. Sistem, bisikleti geri bıraktığınız zaman kullandığınız ücreti kartınızdan kesiyor. Bir sorun olmadığı sürece herhangi bir görevliyle iletişim kurmanıza bile gerek kalmıyor, her şey otomatlar aracılığıyla halloluyor. İster şehirde dilediğinizce bisiklet keyfi yaşıyor ister gitmek istediğiniz yere ulaşmak için sağlıklı ve keyifli bir ulaşım alternatifi yaratıyorsunuz.

Bu sayede İstanbul’daki bisiklet yolları da artıyor

İsbike istasyonları şehrin her bölgesine yayılıyor.
İsbike istasyonları şehrin her bölgesine yayılıyor.

Bu sistem, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı bir şirket olan İspark tarafından hayata geçirilmişti. İlk etapta Anadolu Yakası’nda, Kadıköy-Kartal arasındaki sahil yolunda 100 bisiklet ve 10 istasyonla başlayan sistem çok ilgi görünce giderek yayıldı. Şu anda Anadolu Yakası’nda 14 istasyonda 150 bisiklet, Avrupa Yakası’nda ise 5 istasyonda 50 bisiklet bulunuyor. İstanbul’un her iki yakasında da açılacak yeni istasyonlarla birlikte önümüzdeki dönemde bu sayı epey artacak. Bu vesileyle hem İstanbul’un önemli bir eksikliği olan güvenli bisiklet yolları artıyor hem de İstanbul’un bisiklet kültürüne katkı sağlanıyor.

Nasıl kullanılır? 

Abone olarak veya kredi kartınızla bisikletleri kiralayabilirsiniz.
Abone olarak veya kredi kartınızla bisikletleri kiralayabilirsiniz.

İsbike sistemini kullanmak için iki temel yol var. Birincisi İspark’ın abone noktalarından birisine şahsen gidip yıllık abonelik başvurusu yapmak ve buradan alınacak abonelik kartıyla işlem yapmak. İkincisi ise kredi kartınız aracılığıyla kiralama yapmak... Yıllık abonelik, kredi kartına oranla bir miktar daha hesaplı. Kredi kartını kullanarak ise çok daha hızlı ve çabuk işlem yapmak mümkün.

Eğer kredi kartınızla işlem yapacaksanız İsbike’a ait istasyonlardan birisine gidip öncelikle buradaki kiosk’tan bir üyelik oluşturmanız gerekiyor. Bu işlemi kiosk’ta bulunan “bisiklet kirala” butonuna tıklayarak hemen orada, ya da internet üzerinden, sistemin internet sitesi ya da telefon uygulamasından yapmanız da mümkün.

Üyelik işlemini tamamladıktan sonra kredi kartınızla kiosk’un sizi yönlendireceği adımları tamamlıyorsunuz ve sistemin size vereceği kodu kullanarak istediğiniz bisikleti kiralayabiliyorsunuz. Yıllık abonelik sistemiyle bisiklet kiralayacakların ise benzer bir şekilde kartlarını sisteme okutarak sistemden kod almaları ve bu kodu kiralayacakları bisiklet için girmeleri yeterli. Bisikleti kullandıktan sonra ise istasyonlardan herhangi birisine bisikleti geri bırakmanız ve park yerine bisikleti doğru şekilde yerleştirdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Bu noktada sistem işleminizi tamamlıyor ve ilgili ücreti bakiyenizden düşüyor. Bisikletinizi hangi istasyona bırakabileceğinizi kolayca görmek için İsbike’a ait akıllı telefon uygulamasını kullanabiliyorsunuz.

Fiyatlandırma nasıl? 

Abone olanlar için bir saate kadar bisiklet kullanımı 2.5 TL.
Abone olanlar için bir saate kadar bisiklet kullanımı 2.5 TL.

Eğer kredi kartıyla işlem yapıyorsanız kiralamayı yaptığınız anda sistem 50 TL’lik bir tutarı kredi kartınızda bloke ediyor. Bu, işlem sonunda size geri verilmek üzere alınmış bir depozito. Bu noktadan itibaren de bisiklet kiralama süreniz başlamış oluyor. Kiraladığınız bisikleti İsbike’a ait istasyonlardan herhangi birine teslim ettiğiniz anda ise kullandığınız süre hesaplanıyor ve ilgili ücret kredi kartınızdan çekiliyor. 50 TL’lik depozitonuz ise bir problem olmadığı takdirde kartınıza geri yükleniyor.

İsbike bisikletlerini kiralama eğer yıllık abonelik yaparsanız bir saate kadar 2.50 TL, 60-120 dk. arası 4 TL, 120-180 dk. arası 6 TL, 3 saat ve üzeri kullanımda her saat 4 TL olarak ücretlendiriliyor.

Kredi kartlı üyelikte ise 0-60 dk. arası 3 TL, 60-120 dk. arası 5 TL, 120-180 dk. arası 7 TL, 3 saat ve üzeri kullanımda her saat 4 TL.

Nerelerde var?

İsbike’ın aktif olarak hizmet verdiği bölgeler şu an için iki farklı sahil şeridini kapsıyor. Öncelikle Kadıköy-Fenerbahçe’den başlayıp Kartal sahiline kadar uzanan sahil yolunda 14 adet istasyona ulaşmak mümkün. Bu bölüm, yaklaşık 16 kilometrelik bir alanı kapsıyor. Avrupa Yakası’nda ise Florya-Yeşilköy hattında bulunan beş istasyon aktif olarak hizmet veriyor. İsbike yetkilileri, önümüzdeki dönemde İsbike ağının genişleyeceğini ve bu alanda çalışmaların devam ettiği bilgisini veriyorlar.