Onlar onardıkça dünya güzelleşiyor: Onaranlar Kulübü

Onlar onardıkça dünya güzelleşiyor: Onaranlar Kulübü

Onaranlar Kulübü, “Tüketme, üret”, “Atma, onar”, “Saklama, paylaş” misyonuna sahip, 2016 yılından beri geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesine destek olan bir gönüllü grubu. Harika projeler yapan bu ekibe merak ettiklerimizi sorduk, Onaranlar Kulübü Kurucusu Doğukan Güngör de yanıtladı. 

Onaranlar Kulübü olarak kaç kişisiniz?

Onaranlar Kulübü ilk faaliyetlerine 2016’da başladığında ben ve Ufuk vardık. Tamamen kişisel inisiyatifimizle başlayan bu hareket, birlikte yol almak isteyen gönüllülerin katılımıyla büyüdü. Onaranlar Kulübü bugün; ben, Ufuk Emin Akengin, Mervenaz Çiçekdiken, Nilüfer Aksu, Cansu Gaytancıoğlu ve Aytekin Gezici’nin dahil olduğu 6 kişilik bir çekirdek ekipten oluşuyor. Kulübümüz, 2500’den fazla gönüllüsü ile birlikte hareket ediyor. 

Onaranlar Kulübü Kurucuları Ufuk Emin Akengin ve Doğukan Güngör /
Onaranlar Kulübü Kurucuları Ufuk Emin Akengin ve Doğukan Güngör /

Geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğe dair farkındalık her geçen gün artıyor, bu kulübün kurucuları da bu ruha sahip insanlardır mutlaka. Kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?

Kurucular olarak maker kültürüne (teknoloji ve kendin yap kültürünün birleşimi) yakın bir arka plandan geliyoruz. Daha sürdürülebilir bir gelecek için demokratik üretim, açık kaynak, paylaşım ekonomisi gibi temel değerlerin farkındalığına sahip olduğumuz bu arka plan; günlük yaşantımızdaki pratiklerimize de ister istemez yansıyor elbette. Aslında biz sahip olduğumuz bazı hassasiyetleri, zevkleri, motivasyonları daha büyük kitlelerle buluşturmak adına Onaranlar Kulübü’nü bir zemin olarak kullanıyoruz.

Kulübünüzün doğuşundan ve yaptıklarınızdan bahseder misiniz? 

İstanbul Balat, 2018
İstanbul Balat, 2018

Tüm hikaye ben ve Ufuk’un, yeni nesil üretim araçlarından biri olan ve üretimin demokratikleşmesi için alan açan 3 boyutlu yazıcıları kullanarak onarım kültürünü hatırlatma isteği ile başladı. Etki alanımızı da sokaklar olarak seçtik. Sokakta aniden karşımıza çıkan, kent hafızası veya şehir dokusuna uyum sağlayamayan kent mobilyalarına; telefon ve doğalgaz kutularına müdahalelerde bulunmaya başladık. Aksiyon alanımızı sokaklar olarak belirlememizin en önemli sebebi de her demografiden insanın buluşabileceği kamusal ve ortak alan olmasıydı. Şu anda çekirdek ekip olarak onarım, dönüşüm veya iyileştirme fikirleri üzerinde çalışıyoruz. Açık çağrı ile bu fikirlere destek olabilecek gönüllüleri projelerimize dahil ediyoruz. Tamamen katılımcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir ilkelerle hareket eden bir toplululuk yönetimi yapıyoruz.

2022 yılında daha katılımcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir projeler üzerine çalışıyoruz. Şu aşamada ilk hedefimiz yurt dışında proje geliştiren kolektiflerle ortak üretimler yapıp farklı ülkelerde de aksiyon almak. Hayallerimiz ise bir listeye sığamayacak kadar fazla ve her gün artıyor.

İnsanlar kulübünüze nasıl katılabilir? Kimler “onaran” olabilir? 

*Siz de onaran olmak isterseniz, linkteki formu doldurabilirsiniz: onaranlarkulubu.com/onaran-ol

Bize en çok gelen sorulardan biri “Ben nasıl bir onaran olabilirim?”. Cevabı ise çok basit; katılımcı, kapsayıcı ve sürdürülebilir olarak bize katılabilirsiniz. Günlük hayatımıza bu üç kavram üzerinden yön verebilirsek bireysel olarak onarmaya başlamışız demektir. Biz buna “onarma gözlüğünü takmak” diyoruz. Bu gözlüğü takan, bu konudaki alışkanlıklarını iyileştirebilmiş, zihinlerdeki onarımı gerçekleştirebilmiş her birey; aslında bu yolculuğa çıkmış oluyor. Ayrıca Onaranlar Kulübü’nün internet sitesinde yer alan Onaran Ol formunu doldurarak katılımcılık esaslı projelerimizden haberdar olabilirsiniz. Gerekli durumlarda, bu havuzdaki gönülleri de projelere dahil ederek aksiyon alıyoruz.

Son 1-2 yıldır markalarla yaptığınız iş birliklerini görüyoruz. Nasıl bir araya geliyorsunuz?

Onaran Marka Nike ve Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilen, Kalamış Parkı Kolektif Dönüşüm Projesi.
Onaran Marka Nike ve Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilen, Kalamış Parkı Kolektif Dönüşüm Projesi.

Bizim markalarla bir araya geliş sürecimiz, aynı konuda hassasiyetlere sahip olma ve çevreye dokunma isteğimizle başlıyor. Ortak konularda aksiyon almak isteyen “Onaran Markalar”a, hayallerimizi anlatıyoruz ve birlikte çevremize iyi gelmek istiyoruz. Şu an, farklı sektörlerden birçok Onaran Marka’mızla birlikte hayallerimizi gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Şu an İstanbul odaklısınız diye biliyoruz. Başka şehirlerde ve ülkelerde çalışmalarınız var mı?

Berlin, 2019
Berlin, 2019

Onaranlar Kulübü, İstanbul’da doğan bir oluşum. Dolayısıyla öncelikli hareket alanımız burası. Ama sadece İstanbul’da kalmadık tabii ki. İzmir, Hatay, Eskişehir, Lüleburgaz, Ankara gibi Türkiye’nin farklı şehirlerinde de faaliyetlerimiz oldu. Hatta yurt dışında da sokak yerleştirmeleri serimizi devam ettirdik; New York, Lyon, Tiflis, Berlin gibi şehirlerde projelerimiz oldu. 2022’deki planlarımız daha çok İstanbul dışında olacak gibi.