Odaları hangi renge boyamalı?

Odaları hangi renge boyamalı?

Bahar geldi. Yakında evlerde temizlik, bakım-onarım ve boya badana faaliyetleri başlar. Peki, evinizin hangi bölümünde hangi renk boyayı kullanmasanız iyi olur, biliyor musunuz? 

Boya, çok zaman nalbura gidip gönlünüzden geçen rengi alıp evinizin içini boyayıp daireyi yenilemekten ibaret olarak algılanır ancak bu yaklaşım doğru değil. Çünkü renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri bir yana, farklı gerekçelerle de bazı renklerin bazı odalarda kullanılmaması gerekiyor. Eğer boya-badana öncesi bir renk listesi yaptıysanız, nalbura gitmeden önce bu yazıyı mutlaka gözden geçirin. 
Yatak odasında kırmızı renk sinirlerimizi ve sağlığımızı bozuyor.
Yatak odasında kırmızı renk sinirlerimizi ve sağlığımızı bozuyor.

Yatak odaları temelde dinlenmek ve bunun için de uyumak amaçlı dekore edilmesi gereken odalardır. İstediğiniz kadar en sevdiğiniz renk olsun, yatak odasını kırmızı ve tonlarına boyamak ise sizi uyutmayacağı için dinlenmenizi de engeller. Kırmızı rengin kan dolaşımını hızlandırıcı bir etkisi de vardır ve yoğun fiziksel, duygusal tepki uyandırma özelliği de bulunur. Bütün bunlar, yatak odasını da ilgilendiren bazı konularda arzulanan şeyler olabilir ancak şunu unutmamak gerek: İnsan beyni, kırmızı renge içgüdüsel bir tepki verir çünkü bu, kan rengidir! Dolayısıyla biz kırmızı bir şeye baktığımızda, alt beynimiz onu tehlike ve ölümle ilişkilendirir. Vücut da anında “havaya girer” ve kalp atışlarımız hızlanırken soluk alışımızın da kısa ve kesik kesik sürdüğünü gözlemleriz. İşte kırmızı rengin bu nedenle yatak odalarına asla girmemesi gerekir.

Banyoda beyaz cesaret işi 

Beyaz banyo sizi temizliğiyle çok yorar çünkü ne yaparsanız yapın kirli görünür.
Beyaz banyo sizi temizliğiyle çok yorar çünkü ne yaparsanız yapın kirli görünür.
Yeni bir akım var: Ne kadar temiz, titiz, lekesiz vs. olduğumuzu göstermek için banyoları beyaz karolarla, fayanslarla döşetmeye başladık. Aslında buna hiç gerek yok çünkü siz istediğiniz kadar temiz olun, o duvarlar veya yer karoları illa ki kirlenir ve leke tutar! Banyoda beyaz renk demek de temizlik günlerinde banyoda iki katı mesai anlamına gelir. Lekelerle uğraşırken kullanılan temizlik malzemelerinin kimyasallarını saatlerce solur, ciğerlerinizi hasta edersiniz. Fayansları, karoları ovalamaktan bitap düşersiniz. Belki ortamı pırıl pırıl yaparsınız ama ömrü iki gün anca sürer. Bu eziyete değmez. Amaç beyazdan kaçınıp kirli, lekeli bir banyo edinmek değil, gereksiz yere zaman ve enerji harcamaktan kaçınmak!

 

Evden çalışanlara küçük bir uyarı 

Beyaz renk, zaten sürekli ekrana baktığınız için yorulan gözlerinizi daha da yorar.
Beyaz renk, zaten sürekli ekrana baktığınız için yorulan gözlerinizi daha da yorar.

Salgın sayesinde(!) evlerden çalışmaya devam ediyoruz hatta bazı odaların bir köşesini ofis gibi dekore ettik bile. İşte o odaların duvarları ne renk olacak, bu da önemli. Renklerle haşır neşir olan kişilerin uyarısına göre tüm gün zaten ekrana bakıp yorduğumuz gözleri bir de beyaz renkle yormamak gerekiyor. Ayrıca beyaz, insanda endişe gibi duyguları da tetikleme özelliğine sahip. Beyazın bir numaralı tercih nedeni mekanı geniş göstermesi ama bir de olumsuz yanı var: Yansımaları, dışarıdan oda içine vuran gölgeleri olduğundan büyük gösterip dikkat dağıtıyor. Sonuç olarak beyaz, çalışma odalarında da yasak!

Kahve leziz, rengi itici

Kahverengini evin ne içinde ne dışında kullanın.
Kahverengini evin ne içinde ne dışında kullanın.

Evin dış cephesini, kiri maskeliyor diye kahverengi ve tonlarına boyayanlara sık sık rastlarız ama kahverengi, dış cephe için yanlış bir renk seçimi. Bir kere evi yaşlı, bakımsız hatta terk edilmiş gibi gösterdiği yine renk uzmanlarının ortak fikri. İkincisi, belki siz ahşap havası versin diye kahverengiyi tercih ediyorsunuz ama yapılan araştırmalara göre dışı kahverengine boyanan evler çok zor alıcı buluyor! Neyse, dış cephe o kadar da sorun değil, halledilir ama kahverengiyi asıl evin oturma odasında kullanmamak gerek. Sebep? Her koyu renk tonu gibi insanın içini daraltıyor da ondan. Hele ki oturma odanızın metrekaresi de küçükse. Kahverengi ve tonlarını duvarlarda değil daha çok aksesuarlarda tercih etmek en doğrusu.

Mutfaktan uzaklaştıran renk

Mutfakta gri renk, yemek yapma isteğini bile köreltiyor.
Mutfakta gri renk, yemek yapma isteğini bile köreltiyor.

Yağ ve buhar gibi leke yapmaya müsait bileşenlere rağmen mutfak duvarlarının renk seçiminde açık renklerin tercih edilmesi en doğrusu. Gerçi özellikle batılı iç dekoratörler şu sıralar mutfaklarda gri tonlarını bir moda akımı olarak sunuyor ancak gri rengin özellikle koyu tonlarından mutfaklarda kaçınmak gerekiyor. Çünkü bu renk depresyonu tetiklemekle kalmıyor misafirperverlik ruhunu da öldürüyor. Hele mutfak küçükse, bir de penceresi yoksa kim ister yemek yapmayı! 

Sarı renk iyi güzel de…

Sarı, özellikle dış cephede kaçınılması gereken bir renk.
Sarı, özellikle dış cephede kaçınılması gereken bir renk.

Sarıyı tıpkı kahverengi gibi dış cephede tercih etmemek en akıllıcası. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte dış cephesi sarıya boyanan binaların değeri satış aşamasında düşüyor! İnsanların dış cephede sarı renge karşı bir antipatisi var, anlaşılan.

Mor uyku kaçırır 

Mora boyanmış odalarda kabus görmek fazlasıyla mümkün.
Mora boyanmış odalarda kabus görmek fazlasıyla mümkün.

Yatak odalarınızda kırmızı dışında tercih etmemeniz gereken bir renk daha varsa o da kesinlikle mor! Mor, uykuyu bölüyor, kesik kesik uyumanıza sebep oluyor. Belki duvarların rengini hayran hayran seyrediyorsunuz ama sabah uykunuzu alamıyorsunuz. Yapılan araştırmalar, yatak odası duvarları mor ve tonlarına boyalı olan kişilerin geceleri ortalama 5 saat 56 dakika uyuyabildiğini göstermiş. Mor rengin bir sevimsiz özelliği daha var: Bu renk kabusları davet ediyor. Yatak odasına mor renk sokmamak için bu gerekçeler yeterlidir tahminen.

Bu ara renk tehlikeli 

Renk kataloğunda Pantone 448 C olarak geçen bu ara renk, aynı zamanda “dünyanın en nefret edilen rengi” seçilmiş.
Renk kataloğunda Pantone 448 C olarak geçen bu ara renk, aynı zamanda “dünyanın en nefret edilen rengi” seçilmiş.

Aslında biz kahverengi ile yeşil rengin belli oranlarda karıştırılmasından elde edilen o ara renk tonlarını severiz hatta fazlasıyla dekoratif de buluruz. Ama neyse ki döşemelerimizde kullanırız, duvar boyalarında değil. Asker yeşili, neft yeşili gibi isimler verdiğimiz, baktığınızda kahverengi mi yeşil mi karar veremediğimiz renklerin oda boya-badanasında asla tercih edilmemesi yolunda pek çok uyarı var. Çünkü bu ara renkle boyanmış duvarların önüne hangi renk mobilya koyarsanız koyun boğuyor, göstermiyor. Bir hatırlatma daha: Bu, evrensel olarak nefret edilen bir renk. Öyle ki Avustralya’da insanları sigaradan uzaklaştırmak için paketlerde bu renk tercih ediliyor.

Pembeye dikkat 

Odanın pespembe görünmemesi için dekorasyondan da faydalanabilirsiniz.
Odanın pespembe görünmemesi için dekorasyondan da faydalanabilirsiniz.

Bir odanın tüm duvarlarını pembeye boyamak da pek doğru değil. Çünkü olanca naifliğine rağmen, bir mekan pembeyle boyandığı anda sadece o göze çarpıyor. O yüzden başka renklerle harmanlamak, örneğin duvarın birinde küçük mavi çiçekli duvar kağıdı kullanıp diğerini düz pembeye boyamak en iyisi. Özetle pembe, geri planda kalması gereken bir renk. Ön plana geçtiği anda sadece kendini gösteriyor. Pembeyi baskılamak için siyah, lacivert mobilyalar ya da salon bitkileri de kullanılabilir.

En çok hangi odada oturuyorsunuz? 

Mavi ve yeşil gibi doğayı çağrıştıran renkler, oturma odalarında dinlendirici rol oynar.
Mavi ve yeşil gibi doğayı çağrıştıran renkler, oturma odalarında dinlendirici rol oynar.

Evde, hele şu salgın günlerinde en çok zaman geçirdiğiniz odayı, genellikle de salonunuzu ya da oturma odanızı boyamak için akıllıca seçim yapmanız gerekiyor. Seçeceğiniz rengin sizi dinlendirmesi, huzur vermesi en ideal olanı. Dahası bu odanın konforlu, birlikte ailece zaman geçirdiğiniz, anılarınızı resim çerçeveleri içinde paylaştığınız bir aile mekanı olduğunu da unutmayın. O yüzden oturma odanızda, salonunuzda doğal yeşil tonlarını, açık grileri, açık mavi ve bej tonlarını tercih edin. Çünkü bu renklerin tümü oda içinde baskın rol oynamaz, eşyalarınızı, anılarınızı ve sizin hayatınızı size bırakır ama bir yandan da fonda yarattığı doğal havayla sizi dinlendirir, stresi aile ortamından uzaklaştırır.

Quick Konut Sigortası

Huzurlu bir ev için, hem hesaplı hem kapsamlı konut sigortan 2 dakikada hazır.

Detaylı bilgi için:

www.quicksigorta.com/konut-sigortasi