Kirada oturduğunuz evi ufak dokunuşlarla yenileyebilirsiniz!

Kirada oturduğunuz evi ufak dokunuşlarla yenileyebilirsiniz!

Alanınızı değiştirmek ve güzelleştirmek istiyorsunuz ancak kirada mı oturuyorsunuz? Bu yazımızdaki küçük değişimlerle ev sahibinizin tepkisine maruz kalmadan evinizi değiştirebilirsiniz.

İster kiracı ister ev sahibi olun, yaşadığınız alana ait hissetmek ve o alanı istediğiniz gibi şekillendirebilmek önemlidir. Ancak bu sayede “evimizde” gibi hissedebiliriz. Ancak kimi zaman ev sahipleri oldukça katı kira kontratları sunabiliyor ve evinizde hissetmek için yapabileceğiniz değişikliklerin önünü kapatabiliyor. Ancak hemen endişeye kapılmayın! Bu durumun çevresinden dolaşabilmek için depozitonuzu yakmanızı gerektirmeyen birçok seçenek de mevcut.

Birçok insan ev sahiplerine kendi alanlarında bir şey yapıp yapamayacaklarını sormaya çekinebiliyor. Bazı ev sahipleri, taşınırken her şeyi eski haline getireceğinize garanti verdiğiniz sürece ev değişikliklerine karışmıyor. O nedenle ilk adım olarak ev sahibinize tadilat yapıp yapamayacağınızı sorabilirsiniz. Eğer ret cevabıyla karşılaştıysanız, kiraladığınız evinizi kişiselleştirmenin farklı yollarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Alternatif kullanım hayat kurtarır

Pratik kullanım sağlayan aksesuarlar evin havasını değiştiriyor.
Pratik kullanım sağlayan aksesuarlar evin havasını değiştiriyor.

Bitkileri veya süs eşyalarını asmak için bir germe çubuğu kullanarak duvarınızda delik açmaktan kaçınabilirsiniz. İki duvar arasına sıkıştırabileceğiniz germe çubuğunun ne kadar ağırlık kaldırabileceği, boyu gibi detayları atlamamaya özen gösterin. Böylece hem bir askılığınız olmuş olacak hem de duvarları delmek zorunda kalmamış olacaksınız. Buna benzer bir diğer kullanım da ayaklı askılıkları bitki askılığına dönüştürmektir. Ceketlerimizi astığımız demirlerin yerini yemyeşil bitkilerimiz alır.

Aynı şekilde duvarlara zarar vermemenin bir diğer yolu da çivi çakmak yerine güçlü yapıştırıcı seçeneklerine başvurmak. Kimi yapıştırıcı seçenekleri ne kadar güçlü olsa da duvara zarar vermiyor ve belirli tekniklerle kolayca çıkarılabiliyor. Tablolarınızı ya da duvar süslerinizi bu yapıştırıcı türlerini tercih ederek asarsanız, evden ayrılacağınız zaman alçıpanlarla ve boyayla uğraşmanıza gerek kalmayacaktır.

Modern mobilyalara geçiş yapın

Yaratıcı mobilyalar gün geçtikçe daha çok öne çıkıyor.
Yaratıcı mobilyalar gün geçtikçe daha çok öne çıkıyor.

Artık çekyatların çok işlevli sayıldığı dönemler geride kaldı. Yaratıcı mobilyalar gün geçtikçe bu pazarda daha çok yer buluyor. Birden fazla amaç için kullanılabilen bu ürünler ile hem yerden tasarruf edebilir hem de hayatınıza yeni etkinlikler katabilirsiniz. Katlanarak farklı amaçlar için kullanılabilen mobilyalar arasında sehpalar, yataklar, koltuklar, masalar hatta merdivenler bile var! Kullanım sırasında açabilir ve kullanımı bittikten sonra katlayıp evinize havalı bir atmosfer sağlayabilirsiniz.

Katlanan merdiven modern bir konsept ve oldukça işe yarar bir tasarım. Eğer evinizde bir asma kat varsa, kolayca duvara monte edebileceğiniz ve istediğiniz zaman kapatabileceğiniz merdiven tasarımları mevcut.

Parçalı sisteme sahip oturma grupları da misafir ağırlayacağınız zamanlarda kolaylık sağlar. Modern tasarımları sayesinde içinde hem masasını hem koltuklarını barındıran takımlar, misafirlerinizin de beğenisini toplayacaktır. Eğer “Benim misafirim zaten az” derseniz de daha küçük ama “içi dolu turşucuk” tadında sevimli tasarımlara da göz atabilirsiniz.

Banyonuza özen gösterin

Banyolarda yeni esintiler yaratmak çok kolay.
Banyolarda yeni esintiler yaratmak çok kolay.

Günümüzde küçük dairelerin çoğunda küvet yerine duşakabin bulunuyor. Duşakabin hem alandan tasarruf sağlarken hem de dekorasyon için farklı imkanlar sunabiliyor. Buzlu kapılarla çevrili duşakabin alanınızı Japon mimarisinden esinlenerek şekillendirebileceğinizi hiç düşündünüz mü? Dikdörtgenlere bölünmüş duşakabin kapıları hem şık bir görüntü sunar hem de hazırını almak yerine maliyetsiz bir şekilde elde etmeniz çok kolaydır. Suya dayanıklı, kalın bir bant satın almanız yeterli! Bantı düz çizgiler halinde duşakabine yapıştırmanız, yüksek ücretler ödeyerek yeni duşakabin kapıları taktırmanızdan çok daha pratik!

Aynı şekilde güzel bir duş başlığı sistemi de banyo keyfinizi artıracak bir değişiklik olacaktır. Suyun sıcaklığına göre renk değiştiren duş başlıkları, evinize modern ve havalı bir dokunuş sağlayabilir.

Banyoda yapabileceğiniz bir diğer pratik değişiklik ise duvarlarla ilgili… Genellikle banyo duvarları evin en özenilmemiş cephesini oluşturur. Ancak banyo yapışkanları kullanarak bu alanı şekillendirebilir ve daha sıcak bir hale getirebilirsiniz. Bunun için çok farklı seçenekler hemen hemen her alışveriş sitesinde bulunabilir.

Küçük dokunuşlar

Halı kullanarak zemindeki hasarlar kolayca kapatılabiliyor.
Halı kullanarak zemindeki hasarlar kolayca kapatılabiliyor.

Küçük dokunuşlar evin atmosferini tamamen değiştirebilir. Güzel, renkleri ile dikkati üzerine çeken bir halı hem evi daha sıcak bir hale getirir hem de zemindeki kusurları örtmek için birebirdir. Parkelerinizde delikler mi var? Zemin döşemesinde renk değişimleri mi bulunuyor? Geniş bir halı ile bu sorunu kelimenin tam anlamıyla “hasır altı” edebilirsiniz. Oval, dikdörtgen, kare ya da post gibi farklı şekilli halılar kullanma seçenekleriniz de var. Aynı şekilde koltuk üzeri rengarenk minderler de evin atmosferini aydınlatabilecek parçalar arasında yer alıyor.

Pencerelerinizi nasıl kullanacağınız da evinizin atmosferine büyük oranda etki ediyor. Eskimiş raylı sisteminin kenarından kopçaları sarkan eski perdelerinizin yerine yepyeni seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Eğer klasik perdelerinizden sıkıldıysanız pek çok farklı model söz konusu… Zebra ya da jaluzi perdeler gibi pratik perde seçeneklerini değerlendirebileceğiniz gibi PVC dikey perdelere de bir şans tanıyabilirsiniz.Yatak odası pencereleriniz için tavsiye edeceğimiz bir diğer kurtarıcı parça ise Blackout perdeler. Kalın kumaşı sayesinde ışığı minimum düzeyde geçiren bu perde türü, hem uyku kalitenizi artırır hem de açık renk alsanız bile ışık geçirme oranını minimumda tutar.

Alandan tasarruf edin

Duvara monte edilebilen mobilyalarla alan yaratabilirsiniz.
Duvara monte edilebilen mobilyalarla alan yaratabilirsiniz.

Küçük dairelerin en büyük sorunu yeterince yer bulunmamasıdır. Masayı bir köşeye koysanız koltuk sığmaz, kütüphane bir yerde dursa yanına tablo asmalık yer kalmaz. Bu gibi durumlarda alandan tasarruf etmenin yollarını aramalısınız. Bunun için en iyi şeçenek duvara monte edebileceğiniz mobilyaları araştırmaktır. Farklı boyutlarda pek çok masa seçeneği duvara monte edilebiliyor ve istendiği durumda açılıp kapatılabiliyor. Bu sayede köhne çalışma masanız için daha uygun bir kullanım alanı aramaya başlayabilirsiniz. Aynı şekilde duvara monte edilebilen kütüphaneler ve abajurlar da alandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır. Duvara monte edilebilen ve kullanım için aşağı indirilen yataklar da bolca yer tasarrufu sağlar.

Alan tasarrufu yapmanın bir diğer yolu da ışıklandırmadır. Genellikle ayaklı lambaderler her eve şık bir görüntü kazandırır ancak alanımız darsa ona yer bulmak da problem yaratır. Onun vereceği ekstra ışık ihtiyacını karşılamak ve daha şık bir görüntü yakalayabilmek için ışıklandırma sisteminizde oynamalar yapabilirsiniz. Havalı bir avize ve güçlü ışık veren ampuller ile evinizin havası bir anda değişecektir.

Alandan tasarruf etmek için bitkilerinizi de raflara, duvarlara ya da ilk önerimizde söylediğimiz gibi germe çubuklarına asabilirsiniz. Böylece zeminde yer kaplamayacaklardır.